Dünya Hariri: Hizbullah’ın müttefikleri etkilemesi kabul edilemez

Hariri: Hizbullah’ın müttefikleri etkilemesi kabul edilemez

25.11.2017 - 17:47 | Son Güncellenme:

Alıkonulduğu iddia edilen Suudi Arabistan’dan ülkesine dönerek istifasını askıya alan Lübnan Başbakanı Saad Hariri, İran’ın desteklediği Hizbullah’ı eleştirdi.

Hariri: Hizbullah’ın müttefikleri etkilemesi kabul edilemez

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, bugün yazılı bir açıklama yayımlayarak “Hizbullah’ın Arap dünyasındaki müttefikleri etkilemesi ve bu ülkelerin istikrarını ve güvenliğini hedef alması kabul edilemez” mesajı verdi.

Haberin Devamı

Saad Hariri, kurduğu hükümetin güvenoyu almasının üzerinden bir yıl geçmeden 4 Kasım'da, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da istifa ettiğini açıklamıştı. İstifa konuşmasında, "Hizbullah ve İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırdığını" söyleyen Hariri, "kendisine suikast düzenlenebileceği endişesi taşıdığını" dile getirmişti.

Açıklamasından sonra haftalar boyunca ülkesine dönmeyen Hariri hakkında Riyad’da alıkonulduğu ve Suudi Arabistan’ın yerine ağabeyi Baha Hariri’yi geçirmek istediği iddiaları ortaya atılmıştı.

İstifasından 17 gün sonra ülkesine dönen Hariri, Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın isteği üzerine istifasını askıya aldığını belirtmişti.

Lübnan, İran ile Suudi Arabistan arasında kaldı

Lübnan, son dönemde Hizbullah'ın Yemen ve Suriye savaşındaki artan rolü nedeniyle İran ile Suudi Arabistan arasında kaldı.

Haberin Devamı

Hizbullah ve diğer Şii gruplar, İran yanlısı politikalara destek verirken, buna karşılık Başbakan Hariri ve diğer Sünni partiler ise Suudi Arabistan eksenli bir siyaseti öne çıkarıyordu.

Saad Hariri kimdir?

Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri (47), 2005 yılında suikast sonucu hayatını kaybeden Lübnan'ın eski Başbakanı Sünni siyasetçi Refik Hariri'nin oğlu.

Lübnan halkının önemli bir kısmı ve başta Fransa olmak üzere bir çok Batılı ülke ve İsrail, Hariri cinayetinden Suriye rejimini sorumlu tutmuştu.

Babasının ölümünden sonra Müstakbel Hareketi'nin başına geçen Saad Hariri, 2009-2011 yılları arasında da başbakan olarak görev yaptı.

Hariri, siyasi kariyerinin yanı sıra babasından kalan inşaat, telekomünikasyon ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketleriyle Lübnan'ın önde gelen iş adamları arasında yer alıyor.

Lübnan'da iki buçuk yıllık krizden sonra 31 Ekim 2016'da Cumhurbaşkanı seçilen Mişel Avn, yeni hükümeti kurma görevini 3 Kasım 2016'da eski Başbakan ve Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri'ye vermişti. Siyasi gruplar arasında sağlanan uzlaşıdan sonra Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri başbakanlığında kurulan yeni hükümet, 18 Aralık 2016'da, Cumhurbaşkanı Mişel Avn tarafından onaylanmıştı. Hariri'nin kurduğu ve Hristiyan Ketaib Partisi dışında tüm grupların yer aldığı hükümet 28 Aralık 2016'da güvenoyu almıştı.

Haberin Devamı