Şanlıurfa HARRAN’DA TARIMSAL SAYIM YAPAN EKİPLER, VERGİ KORKUSU YAŞAYAN ÇİFTÇİLERDEN DOĞRU BİLGİ ALAMIYOR

HARRAN’DA TARIMSAL SAYIM YAPAN EKİPLER, VERGİ KORKUSU YAŞAYAN ÇİFTÇİLERDEN DOĞRU BİLGİ ALAMIYOR

31.08.2014 - 14:43 | Son Güncellenme:

.

HARRAN’DA TARIMSAL SAYIM YAPAN EKİPLER, VERGİ KORKUSU YAŞAYAN ÇİFTÇİLERDEN DOĞRU BİLGİ ALAMIYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen tarımsal sayım çalışmalarında, Şanlıurfa’nın Harran ilçesindeki çiftçilerin, vergi korkusu nedeniyle doğru bilgileri vermediği bildirildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yapmış olduğu tarımsal sayım çalışmaları yurt genelinde tüm hızı ile sürdürülüyor. Çalışma kapsamında Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nde görevli teknik personeller, Harran ilçesinde bağlı Doruç (Kızıldoruç), Dayanıklı, Aşağı Yarımca, Kılıçlı, Buldum köylerini ziyaret etti. Kurum görevlileri, köylerde çiftçilere yönelttiği sorulara yeteri kadar cevap alamadı. Bölge halkının vergi korkusundan kendilerine eksik bilgi verdiğini belirten görevliler, bu çalışmanın sonucunda hiçbir çiftçiye vergi çıkartılmayacağını ifade etti. Çalışmanın Avrupa Birliği için yapılan tarım envanterinin tespiti kapsamında yürütüldüğünü anlatan görevliler, “Çiftçilerimiz korkuyor. Hayvan sayılarını, kendilerinin sahip oldukları traktör ve tarım alet, ekipmanlarını söylemekten çekiniyor. Korkularının sebebi ise bu çalışmalar sonrasında kendilerine vergi çıkartılacağı söylentileridir. Ne kadar ikna etmeye çalışsak da çiftçiler bilgileri saklıyor. Buna karşın ürün tespitinde zorluk yaşamıyoruz. Tarımsal Bilgi Sistemi’nden destekleme kayıtları alışkanlıklarından dolayı hangi parselde hangi ürünü hangi çiftçi ekmiş öğrenebiliyoruz. Arazide de bakanlığımızın belirlediği parsel sayılarının yüzde 10’unun fotoğrafını çekip, internet ortamından Bakanlığa veri olarak aktarıyoruz. Çiftçilerimiz korkmasın. Hayvan sayıları ve tarım alet ekipmanları varsa, bunları muhakkak, sahada görevli personellere söylesinler. Tarımsal sayım, çiftçiye vergi çıkarmak için değil, Avrupa Birliği için yapılan tarım envanteri tespiti ile ilgilidir. Ayrıca ileriye dönük, sağlanabilecek imkanlardan da bu eksik bilgiler doğrultusunda düşük oranlarda faydalanabileceği unutulmamalıdır” dedi.
Öte yandan sahada çalışma yürüten teknik personellerin, çiftçilere sorduğu sorulardan bazıları ise şöyle açıklandı: “Bulunduğu mahallede ikamet ediyor musun? Arazi kendi malın mı, kira mı? Yoksa diğer seçeneklerden biri mi? Arazide bulunan ürün nedir? Araziyi kaç yıldır işliyorsun? Arazide mülkiyet problemi var mı? Arazi yeterli miktarda su bulabiliyor mu? Suyun kullanım şekli? Hayvan varlığı? Varsa büyük başlardan dişi mi, erkek mi? Küçük başlar koyun mu, keçi mi? Kümes hayvanı var mı? Tarım alet ekipmanlarından traktör varlığı, varsa plaka, beygir gücü, markası ve arazi işleme aletleri varlığı? (pulluk, holder, kültivatör, tapan, çapa, taş toplama makinesi gibi)”