Şanlıurfa Harran Üniversitesi, yeniden bilimin merkezi olma yolunda

Harran Üniversitesi, yeniden bilimin merkezi olma yolunda

29.08.2014 - 16:38 | Son Güncellenme:

1992 yılında, eskisi gibi bir bilim yuvası olma hedefiyle eğitim veren Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, bugün üniversite olarak kente ziraatten, arkeolojiye, tohumculuktan turizme kadar çeşitli dallarda hizmet sunmak için katkı sağladıklarını söyledi.

Harran Üniversitesi, yeniden bilimin merkezi olma yolunda

Dünyanın ilk üniversitelerinden biri olarak bilinen Harran Üniversitesi ismini tarihte bilimin merkezi olarak anılan Harran ilçesinde alıyor. Gökyüzünün ilk incelendiği yer de yine Harran. Dünyanın birçok müzesinde bugün, Harranlı bilim adamlarının izlerine rastlanıyor.

Haberin Devamı

BİLİMİN MERKEZİ ‘HARRAN’

Bu yıl Arkeoloji bölümünün ilk mezunlarını verdiğini belirten Rektör Mutlu, “Şehrin güneydoğusunda olan ilçemiz Harran’ın adını taşıyan üniversitede, Dünya ve ay arasındaki mesafeyi ölçen Al-Battanai, astronomi ve matematik üzerinde eserler bırakan ve birçok eski Yunan klasiği ve bilimsel eseri tercüme eden Thabit ibn Qurrah, fizikçi ve kimyager Jabir ibn Hayyan gibi daha birçok bilim ve düşünce adamı yetişmiştir. Urfa, tarihin sıfır noktası. Göbekli Tepe de bunun en önemli göstergesi. Akademisyenlerimiz, kentin farklı yerlerinde yapılan çalışmalara destek veriyor. Arkeolojik kazıların yoğunlukta olduğu ilimizde, bu alanda eğitimli insan sayısını arttırmak için yeni arkeologlarımızdan da beklentilerimiz yüksek” dedi.

Haberin Devamı

GÜNEŞ ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULUYOR

11 fakültesi, 12 meslek yüksekokulu, 5 yüksekokulu ve 1 devlet konservatuarı ile birlikte 20 binin üzerinde öğrencinin eğitim gördüğü Harran Üniversitesi,  5 yıldır master, doktora programlarını arttırdı. Daha önce ÖYP’den öğrenci gönderirken, bugün ÖYP’den öğrenci alımı yaptıklarını ifade eden Rektör Mutlu,”Her gün gelişme kaydeden üniversitemiz, bulunduğu bölge itibariyle bakir toprakların çevresinde bulunduğu bir yer. Bu nedenle ziraate çok önem veriyoruz. Bu topraklarda sulama ile birlikte yılda 3 ürün alınabiliyor. Hem bölge, hem ülkemiz açısından düzenli, itinalı işlemek gerekiyor bu toprakları. Biz üniversite olarak tarım bakanlığı, valilik ve GAP İdaresi ile birlikte hareket ediyoruz. Toprağın kalitesini arttırıp, ürün desenini çeşitlendirme yönünde çalışmalar yapıyoruz. 365 günün, 300 günü güneşli olan bir memleket Urfa. Dolayısıyla güneş enerjisinden daha fazla yararlanma yönünde Mühendislik Fakültesi ve Fen Fakültesi ile birlikte araştırmalar yapıyoruz. GAP İdaresi ile birlikte yürüttüğümüz GAP Yenev Projesi ile birlikte Türkiye’nin tek Güneş Araştırma Merkezi’ni kuracağız. Dolayısıyla başta çiftçimiz olmak üzere tüm halkımıza güneşten daha fazla yararlanmaları için katkı koyacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

TARIM İŞÇİLERİ SAHİPSİZ DEĞİL

48 kente tarım işçisi gönderen Şanlıurfa’da, bu konuyla ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan ve bu yönde harekete geçtiklerini anlatan Rektör Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, şunları söyledi: “Bu tarım işçilerimizle ilgili yine bir araştırma merkezi kuruldu.  Tarım Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da onayıyla pilot şehir olarak seçtiğimiz Şanlıurfa ve Adıyaman’da, tarım işçilerine yönelik çalışmalarımızı yaptık. Tarım işçilerinin eğitimlerinden, sağlıklarına kadar Birleşmiş Milletler Komisyonu’nun da bulunduğu çeşitli kurum ve kuruluşların desteğiyle birlikte, biz üstlenmiş durumdayız. Yaptığımız çalışmalar, tarım işçileri, toprak sahibi, mülki amirler, sağlık personelleri gibi pek çok farklı görüş alınarak, kapsamlı bir şekilde gerçekleştiriliyor.”

2023’TE İLK 7’DE

Turizm sektöründe lider olacak potansiyele sahip olan Şanlıurfa’nın henüz hak ettiği yere ulaşmadığını ifade eden Rektör Mutlu,”Şanlıurfa, Mezopotamya’nın başlangıç noktası. Daha adı duyulmamış birçok tarihi kalıntı var burada. Medeniyetin beşiği olan bu kentin adını duyurmak için, biz de üniversite olarak üzerimize düşeni yapıyoruz; yapacağız. Şanlıurfa’nın 2023’te 2 buçuk milyon nüfusa ulaşarak, Türkiye’nin önde gelen ilk 7 kentinden biri olacağını öngören Rektör Mutlu, “Tarım ve turizmin yanı sıra sağlık turizminde de geride kalmamak adına, üniversite olarak bir araştırma ve uygulama hastanesi yapıyoruz. 2015 yılının başında tamamlanmış olacak hastanemiz ile birlikte, şu an kentin büyük eksiği olan sağlık alanında önemli bir adım atılmış olacaktır” dedi.