Populer Bilim Harvardlı bilim adamları: Garip asteroit, yabancı uygarlıktan gelen bir uzay gemisi olabilir

Harvardlı bilim adamları: Garip asteroit, yabancı uygarlıktan gelen bir uzay gemisi olabilir

06.11.2018 - 11:12 | Son Güncellenme:

Bilim adamları Oumuamua adlı asteroidin “uzaylı bir medeniyet tarafından Dünya çevresine kasıtlı olarak gönderilip gönderilmediğini” merak etmeye devam ediyorlar.

Harvardlı bilim adamları: Garip asteroit, yabancı uygarlıktan gelen bir uzay gemisi olabilir

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Oumuamua adlı asteroit ilk kez 2017'de görülmesinden beri bilim adamlarının kafasını karıştırıyor. Peki galaksinin başka bir kısmından gökdelen büyüklüğünde gönderilen bir asteroit, ya gerçek bir uzaylı uygarlığı tarafından kasten Dünya yörüngesine gönderilen tamamen operasyonel bir sorunsa.

Bu, Harvard Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden araştırmacılar tarafından yazılan "Astrophysical Journal Letters" adlı 12 Kasım tarihli bir makalede sunulan en "egzotik" açıklama.

Oumuamua bir dizi nedenden dolayı ilgi çekici. İlk ve en önemlisi, insanlar tarafından görülen zamanın ilk yıldızlararası asteroidi. İkincisi, düz ve uzamış garip şekli. Üçüncüsü ve belki de en önemlisi, tuhaf bir şekilde hareket etmesi. Makaleye göre "Keplerian yörüngesinden yüksek istatistiksel anlamlılık sapmaları" gösteriliyor. Kısacası, normal kuyruklu yıldız veya asteroit gibi hareket etmiyor.

Haberin Devamı

Makale bu tuhaf hareketi açıklamaya çalışıyor ve bir dizi olası senaryoyu ortaya çıkarıyor. Araştırmacılar, cismin hareketini güneş radyasyonuna bağlıyor. Bu durumda yeni bir yıldızlararası materyalden bahsediyorlar. Bu materyal doğal olarak oluşmuş ya da yabancı bir kaynak tarafından üretillmiş olabilir. Bu durumda Oumuamua bir uzaylı gemisinin parçası ya da bir geminin kendisi olabilir.

"Tahmin etmek imkansız"

Queens Üniversitesi'nden astrofizikçi Alan Fitzsimmons, "Çoğu bilim insanı gibi, uzaylı yaşamına dair kanıtları ispatlamayı çok isterdim, ama bu böyle değil. Gözlemlenen özelliklerin, başka bir yıldız sisteminden çıkarılan kuyruklu yıldız benzeri bir bedenle tutarlı olduğu zaten gösterilmişti. Ve bu çalışmadaki bazı argümanlar büyük belirsizliklere sahip sayılara dayanmaktadır." dedi.

North Carolina Eyaleti'nden astrofizikçi Katie Mack, "Anlamanız gereken şey, bilim adamları, yanlış olma şansı olsa da garip bir fikir yayınlamaktan mutluluk duyarlar. Yazarlar bile muhtemelen buna inanmıyor." dedi.

Makalenin yazarlarından Bialy, "Ben bir bilim adamı olduğum için uzaylılar tarafından gönderildiğine inanıyorum. Gözlemlenen fenomenler için olası fiziksel açıklamaları ortaya koymak için kanıtlara güveniyorum." dedi.

Haberin Devamı

Harvard'ın astronomi bölümünün başkanı olan Avi Loeb ise "Daha fazla veri olmadan Oumuamua'nın arkasındaki amacı tahmin etmek imkansız." dedi.