Dünya Haşdi Şâbi'den Telâfer tehdidi: Kente girmeye hazırız

Haşdi Şâbi'den Telâfer tehdidi: Kente girmeye hazırız

28.10.2016 - 13:20 | Son Güncellenme:

Irak'ta Şii Haşdi Şâbi milislerinin sözcüsü, Türkmenlerin yaşadığı Telâfer'e ilerlemek için son hazırlıklarını tamamladıklarını açıkladı. Türkiye, Musul operasyonunun başladığı günden bu yana Telâfer'de bir katliam yaşanabileceği uyarısını yapıyor.

Haşdi Şâbiden Telâfer tehdidi: Kente girmeye hazırız

İran destekli Şii Haşdi Şâbi milislerinin sözcüsü Ahmed Esadi, IŞİD'in elinde bulunan ve Türkmen nüfusunun yaşadığı Telâfer'e ilerlemek için son hazırlıklarını tamamladıklarını ve önümüzdeki günlerde hatta saatlerde operasyonun başlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Haşdi Şâbi milislerinin Telâfer'e girme ihtimâli nedeniyle Ankara, orada bir Türkmen katliamı yaşanabileceği kaygısı taşıyor. Telâfer, Irak’taki tek homojen Türkmen bölgesi.

Türk yetkililer, Türkmenlere yönelik katliam yaşanmaması için gerekli adımları atacağını Iraklı yetkililerle yaptığı her görüşmede dile getiriyor.

Al Jazeera'nin edindiği bilgilere göre görüşmelerde, Musul’a Şii milislerin girmemesi ve Sincar'da PKK’ya izin verilmemesi konusunda sözlü mutabakat sağlandı ancak Telâfer için aynı sözler verilmedi. Iraklı yetkililer "Telâfer’le ilgili hassasiyetinizi anlıyoruz" demekle yetindi.

Çavuşoğlu da Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında “Telafer ve diğer bölgelerde saldırı olursa, yine burada bize yönelik bir tehdit oluşursa burada da tedbir alırız. Ayrıca buradaki Türkmen kardeşlerimizin hak ve hukukunu da koruma konusunda kararlılığımız da var Allah’a şükür muktediriz de. Oradaki kardeşlerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Onlara yönelik saldırılar olursa elbette biz de buna duyarsız kalmayız” dedi.

Haberin Devamı

IŞİD 2014'te girdi

IŞİD Haziran 2014'te Telâfer'e girdi. Öncesinde ilçenin nüfusu 250 bindi. Bu nüfusun yarısını Sünni, yarısını da Şii Türkmenler oluşturuyordu. IŞİD sonrası Şii Türkmenlerin neredeyse tamamı güneydeki Necef ve Kerbela’ya kaçmıştı. İlçede kalan Sünni Türkmenlerin de IŞİD’le işbirliğini yaptığını iddia etmişlerdi.

Haşdi Şâbi milislerine katılan Telâferli Şii Türkmen aşiret üyeleri, IŞİD’le mücadele operasyonları kapsamında Telâfer’e girmeyi bekliyor. Telafer’e girmeyi planlayan Haşdi Şâbi güçlerinin komutanlığını yapan Kasım Muhammed Şerif, 19 Ekim’de Al Jazeera’ye şunları söylemişti:

“Irak ordusuyla birlikte hareket edeceğiz. Emrimde yaklaşık 300 kişilik bir güç var, Irak ordusunun ardından bu güçlerle Telafer’e gireceğiz. Kuzeyde zaten Peşmerge birlikleri de var. Bu bölgelere gitmek istemeyen sivillerin kaçışı için ilçenin güneyi açık olacak. İlçede kalanlar sivillerin güvenliğini de biz sağlayacağız.”

Kaynak: Al Jazeera Türk