Dünya Son dakika: Haşdi Şabi Telafer'i kuşattı! Türkiye birlikleri teyakkuza geçirdi

Son dakika: Haşdi Şabi Telafer'i kuşattı! Türkiye birlikleri teyakkuza geçirdi

18.11.2016 - 16:07 | Son Güncellenme:

İran destekli Şii'lerden oluşan Haşdi Şabi milis güçleri, Irak'taki Türkmen kenti Telafer kapılarına dayandı. Kenti kuşatan milisler, içeri girmek için bölgeye ağır silah ve asker sevkediyor. Türkiye ise Telafer'den gelen son dakika gelişmesi üzerine Silopi ve Cizre'deki birlikleri teyakkuz durumuna geçirdi, Twitter'da bir Türk jetinin Telafer üstünde uçtuğu yazıldı. Türkiye, Haşdi Şabi güçlerinin Telafer'de Sünni halka katliam yapabileceğiyle ilgili kaygılarını ve bölgeyle ilgili hassasiyetlerini, ABD ve Irak yönetimine diplomatik yollardan iletti.

Son dakika: Haşdi Şabi Telaferi kuşattı Türkiye birlikleri teyakkuza geçirdi

Irak ordusu Musul kent merkezinde ilerlerken Şii gruplardan oluşan misil kuvveti Haşdi Şabi ise Türkmen kenti Telafer kapılarına dayandı. Telafer yakınlarındaki stratejik hava üssünü şiddetli çatışmalar sonucunda ele geçiren Haşdi Şabi milisleri, bugün Telafer'i üç taraftan kuşattı. Silopi ve Cizre'deki sınır birliklerini teyakkuza geçiren Türkiye, bölgeyi an be an izliyor. Twitter'da Irak'tan haberler veren bir hesap, bir Türk jetinin Telafer üstünde uçtuğunu yazdı.

Haberin Devamı

Telafer kent merkezine yakın mesafede konuşlanan Şii milis kuvveti ile IŞİD'lı gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Haşdi Şabi grupları karşısında gerileyen IŞİD'in Musul'da olduğu gibi sokak savaşına hazırlandığı bildirildi. Haşdi Şabi milis gücü ise kent merkezine girmek için güvenli korudor oluşturmak için ağır zırhlı birlikler eşliğinde ilerliyor.

TÜRKİYE'NİN HASSASİYETLERİ ABD'YE İLETİLDİ
Haşdi Şabi güçlerinin Telafer Havaalanı'nı aldığı yolundaki bilgiler Ankara'ya da ulaştı. Türkiye, Haşdi Şabi güçlerinin Telafer'de Sünni halka katliam yapabileceğiyle ilgili kaygılarını ve bölgeyle ilgili hassasiyetlerini, ABD ve Irak yönetimine diplomatik yollardan iletti. Türkiye ile ABD arasında aynı zamanda askeri iletişim mekanizması da bulunuyor. Türkiye, hassasiyetlerini aynı zamanda koalisyonu oluşturan bütün ülkelere de aktardı.

Haberin Devamı
Son dakika: Haşdi Şabi Telaferi kuşattı Türkiye birlikleri teyakkuza geçirdi
Haşdi Şabi sosyal medya hesaplarından bu fotoğrafı az önce paylaştı.


TÜRKİYE TEYAKKUZDA

Türkiye, Telafer'in Şii Haşdi Şabi milisleri tarafından alınması durumunda kentte Sünni katliamı yaşanacağı gerekçesiyle birçok kez uyarıda bulundu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Telafer'e 15 kilometre yaklaştığına ilişkin bilgilerin Ankara'ya ulaşmasından sonra 10 ve 11 Kasım tarihlerinde kuvvet komutanlarıyla Şırnak'taki birliklere iki gün süren denetleme ziyaretinde bulunmuştu. Geceyi Silopi'deki tümende geçiren Akar, tümenin harekat merkezinde sahada bulunan komutanlarla Telafer konusu dahil son gelişmeleri tele konferans aracılığıyla değerlendirip gerekli emirleri vermişti.
Akar'ın Şırnak'taki birlikleri denetlemesi, Musul operasyonu çerçevesinde Irak'ta istenmeyen gelişmeler karşısında Türkiye'nin müdahale konusundaki kararlılığının yansıtılması olarak yorumlanmıştı. Özellikle Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Telafer'e 15 kilometre kadar yaklaşması üzerine, Türkiye müdahale konusundaki askeri kararlılığını göstermişti. Şırnak'taki birlikler daha önce Mamak'taki tugaydan gönderilen zırhlı birliklerle takviye edilmişti. Haşdi Şabi'nin Telafer kapılarına dayanması üzerine Silopi ve Cizre'deki askeri birliklerin teyakkuz durumuna geçirildiği belirtildi.