Dünya Haşema tartışması büyüyor

Haşema tartışması büyüyor

25.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa’da sahilde haşema giymeyi yasaklayan belediye sayısı 15’e çıkarken, tartışma giderek büyüyor.

Haşema tartışması büyüyor

Polisler haşema giyen kadınlara müdahale ederken, giderek artan şekilde ceza kesiliyor. Nice kentinde yaşanan ve bir fotoğrafçı tarafından kaydedilen bir olayda, tesettürü ile sahilde uyuyan bir kadının yanına üç tane polisin geldiği, kadına üstündeki kıyafeti çıkarmaları istendiği görülüyor. Polisler kadına para cezası keserken, ceza fişine de ‘laikliğe ve iyi ahlaka uygun olmayan kıyafetler giymesi’ gerekçesiyle notunu düştü.

Yaşanan başka bir olayda ise, Siam adındaki bir kadın çocukları ile sahilde yürüyüş yaparken, polisler tarafından durdurularak ‘para cezası’ aldığını ifade etti. Polislerin kendisine yasadan haberi olup olmadığını sorduğunu belirten Siam, baş örtüsünü saç bandı gibi bağlarsa deniz kenarında kalabileceğini söylediklerini, itiraz etmesi üzerine de 11 euro (37 TL) para cezası aldığını paylaştı. Görgü tanığı Matilde Cousin, yaşanları doğrularken, yaşanan olayın en üzücü tarafının ise insanların kadına ‘Evine git!’ diye bağırması olduğunu söyledi.

Haşemayı üreten ilk kişi olan Aheda Zanetti ise, Guardian gazetesinde haşema yasakları hakkında bir yazı kaleme aldı. “Haşemayı 2004’te ilk icat ettiğim zaman, amacım kadınlara özgürlük vermesiydi, alması değil. Kızlarımın seçim özgürlüğü ile büyümesini istedim” diyerek düşüncülerini paylaşan Zanetti, haşemanın dinlenmek, spor ve sağlık anlamına geldiğini savunup, “Kim daha iyi? Taliban mı Fransız politikacılar mı?” diyerek tepkisini gösterdi. Fransa’da sahiller, sadece denize girilecek alanlar değil, kültürel bir sembol olarak görülüyor. Ortaçağ’da ülke güvenliğinin kırılganlığının sembolü olan sahiller, 1950’lerden itibaren ise sosyal ve cinsiyet eşitliğinin simgesi haline gelmişti. “Herkes mayosunu giydiği zaman sosyal farklılık kalmaz” ifadesi, 1960’larda yaygın bir slogan haline geldi. Aşırı sağcı Ulusal Cephe partisinin lideri Marine Le-Pen de kişisel blogunda yazdığı yazıda, sahilleri ‘Fransız ulusal kimliğinin kutsal mekânı’ olarak tarif etmişti.

Haberin Devamı

%200

Fransa’daki yasağın ardından ‘haşema’nın isim hakkına sahip firmanın satışlarının artış oranı.