Samsun HASTA RAHMİNDEKİ MİYOM BAŞARILI BİR ŞEKİLDE ÇIKARILDI

HASTA RAHMİNDEKİ MİYOM BAŞARILI BİR ŞEKİLDE ÇIKARILDI

11.10.2015 - 15:49 | Son Güncellenme:

.

HASTA RAHMİNDEKİ MİYOM BAŞARILI BİR ŞEKİLDE ÇIKARILDI

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Lale Ç. Yılmaz, özellikle kadınlarda en sık görülen tümörler arasında yer alan miyomun bir çok şikayetlere yol açtığını bunun için kadınların mutlaka belli zamanlar ölçüsünde bir uzman tarafından muayene edilmesi gerektiğini belirtti.
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kadın hastalıkları ve Doğum polikliniğine adetinde fazla kanama, adet sancısı, kasık ağrısı, gebe kalamama şikayetleri ile başvuran bir hastanın yapılan muayene ve çekilen ultrason sonucunda rahminde yaklaşık 15 cm miyom kitlesi olduğu tespit edildi. Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Lale Ç. Yılmaz tarafından ameliyatı gerçekleştirilen hasta çok kısa bir süre içinde taburcu edilerek sağlığına kavuştu.
Hastasının rahim ve yumurtalıklarına zarar vermeden başarılı bir operasyon yapıldığını ifade eden Op. Dr. Lale Ç. Yılmaz, özellikle kadınlarda en sık tümörler arasında yer alan miyomlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Miyomun, rahim dokusu ile alakalı meydana gelen selim tümörlerde birisi olduğunu belirten Op. Dr. Lale Ç. Yılmaz, "Miyom kadınlarda en sık rastlanılan tümörler arasında yer almaktadır. 35 yaşını geçmiş kadınların çoğunluğunda miyom teşhis edilebilir. Miyomun var olduğu kadınlarda çoğunlukla birçok miyom bulunabilmektedir. Kadınlarda bulunan östrojen hormonu miyomların büyümesine neden olmaktadır. Dolayısıyla miyomlar gebelik sürecinde ve üreme döneminde 3 kat daha fazla büyüyebilmektedir. Menopoz döneminde ise eğer kadın hormon içerikli bir ilaç kullanmıyorsa miyomlarda küçülme yaşanabilir” dedi.
MİYOMUN BELİRTİLERİ
Miyomların belirtileri hakkında bilgiler veren Opr.Dr. Lale Ç. Yılmaz, “Rahimde oluşan miyomlar çoğu zaman herhangi bir yakınmaya neden olmaz ve herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duyulmaz. Oluşabilecek bütün miyomların ortalama olarak yüzde 10-20 sinde oldukça ciddi boyutlarda yakınmalar ortaya çıkabilir. Oluşabilecek miyomlarda en fazla rastlanan yakınmalar adet döneminde oluşan kanamanın fazla ve uzun süre devam etmesidir. Oluşan kanamalar bazen pıhtı şeklinde olabilir. Miyom vakalarında oluşabilecek diğer belirtiler; sırt ve bacak bölgesinde ağrı, karın ağrısı ve dolgunluk hissi, cinsel birliktelik anında ağrı, kabızlık ve gaz sancısı, sık aralıklarla idrara çıkma isteği gibi sıralanır” diye konuştu.
MİYOM TEDAVİSİ
Miyom hastalığının tedavisi hakkında bilgiler veren Opr.Dr. Yılmaz, “Miyom tedavilerinde amaç, hastada oluşan kanama ve ağrı gibi şikayetleri yok etmek ya da en aza indirmektir. Miyom var olup, ancak herhangi bir şikayete neden olmayan hastalarda herhangi Bir tedavi yöntemi uygulanmamaktadır. Miyomdan dolayı şikayeti olan kadınlarda dört ayrı bir tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemler; Hormon tedavisi, Miyomektomi, Histerektomi, Embolizasyon’dur" dedi.