Kültür Sanat Hastalıklardan hastalık beğen

Hastalıklardan hastalık beğen

05.01.2011 - 17:40 | Son Güncellenme:

Dünyanın en önemli insanı olduğunuzu düşündüğünüz olur mu? Bir ortamda ilgi odağı olmadığınız için sinirlenir misiniz? Bu kitabı okuyup teşhisinizi koyun.

Hastalıklardan hastalık beğen

Dennis Diclaudio’nun kitabı “Paranoyak”, “Ruh Sağlığından Şüphe Edenlerin Kitabı”. Mizah yazarı ve komedyen Dennis Diclaudio’nun muzip bir dille yazdığı kitabın içeriğine geçmeden önce gelin ‘paranoya’ kelimesinin anlamına bakalım.
Paranoya, Fransızcadan dilimize geçmiş bir sözcük. TDK’nın sözlüğüne göre, “Abartılı gurur, kuşku, güvensizlik, bencillikle belli olan bir ruh hastalığı”. Ali Püsküllüoğlu’nun sözlüğüne göre de “Düzenli ve sürekli sabuklamaların, bencillik, güvensizlik, kuşku ve bilinçsiz suçluluk duygularının yoğun olduğu bir ruh hastalığı”.

45 ruhsal bozukluk
Günlük hayatta epey sık telaffuz ettiğimiz bu sözcük, kitapta 45 farklı ‘rahatsızlık’ için kullanılıyor. Yazar bu 45 ruhsal bozukluğun nasıl ortaya çıktığını, belirtilerinin neler olduğunu ve tedavisini eğlenceli bir dille anlatıyor. Mizah dozu hiç düşmeyen “Paranoyak”, bir nevi “hastalıklardan hastalık beğen” kitabı.
Zira kitapta yer alan 45 ruhsal bozukluktan birçoğunun kendi payınıza düştüğünü görüyorsunuz. Bu bir miktar can sıkıcı; ama sizi rahatlatan yine yazarın kendisi oluyor. Diclaudio kitabın önsözünde “Kendimde bu bozuklukların yüzde 25’ini tespit ettim” diyor.
Kitaptaki kimi rahatsızlıklar hemen herkeste görülebilir türden. Başkalarını gücendirmekten ya da rahatsız etmekten korkuyorsanız, kendinizi sürekli aynı işleri yaparken buluyor ve ‘makineleştiğinizi’ hissediyorsanız, yeterince takdir edilmediğinizi düşünüyorsanız ya da ‘denginiz olmayan’ insanlara aşık oluyorsanız bu kitabı okumanızda fayda var.
Elbette bu saydıklarım, belirttiğim gibi günümüz toplumunda, sosyal hayat içerisinde hemen hemen her-kesin yaşayabileceği sorunlar. Ancak kitap fark ettiğimiz ya da henüz edemediğimiz, herkeste olmayan bazı ‘özel’ sorunları tespit etme konusunda epey yardımcı oluyor.
Örnek mi? Daha önce kendinizi bir insan yediğinizi hayal ederken buldunuz mu? Yanıtınız evetse probleminizin adı ‘Windigo Psikozu’ ve acilen tedaviye ihtiyacınız var.
Dünyanın en önemli insanı olduğunuzu düşündüğünüz olur mu? Bir ortamda ilgi odağı olmadığınız için sinirlenir misiniz? Ya toplumsal statüsü sizden daha yüksek birinin size aşık olduğu yanılsaması yaşadınız mı?
“Paranoyak”ı okuduğunuzda bu soruların hangi rahatsızlığa karşılık geldiğini göreceksiniz.