Gündem Hastanenin bilgi vermediği hastaya 6 bin TL tazminat

Hastanenin bilgi vermediği hastaya 6 bin TL tazminat

19.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi (AYM), tüp bebek tedavisi kapsamında girdiği sperm ameliyatının sonuçları hakkında bilgilendirilmeyen başvurucunun maddi ve manevi varlığını koruma hakkı ile hastaneye açtığı davanın 6 yıl 7 ay sürmesi nedeniyle makul sürede yargılanma hakkının ihlaline karar verdi.

Hastanenin bilgi vermediği hastaya 6 bin TL tazminat

AYM kararına göre A.A., İstanbul’da özel bir hastanede tüp bebek tedavisi kapsamında spermlerinin alınmasına yönelik ameliyat edildi. A.A., ameliyattan sonra hekim hatasına bağlı bazı rahatsızlıklarının meydana geldiğinden ve söz konusu ameliyatın riskleri hakkında kendisine bilgi verilmediğinden dolayı özel hastane hakkında maddi ve manevi tazminat davası açtı. Beyoğlu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, ameliyatın tıp kurallarına uygun yapıldığı gerekçesiyle davayı reddetti. Yargıtay bu kararı onadı.

Haberin Devamı


Yargılama süresi

A.A., operasyon sonrasında testesteron hormonu salgılayamama, kemik erimesi, işgücü kaybı gibi rahatsızlıklarının oluştuğu, ameliyat öncesi operasyon hakkında yeterince aydınlatılmadığı, bilgilendirilseydi tüp bebek uygulamasından vazgeçebileceği gerekçesiyle AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM, A.A.’nın, maddi ve manevi varlığını koruma hakkı ve makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Kararda, A.A.’ya 6 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesine hükmedilirken, ihlalin ortadan kaldırılması için de dosyanın yerel mahkemesine gönderildiği ifade edildi.