Dünya Hastaneyi vurdular

Hastaneyi vurdular

09.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rus ve rejim uçakları dün de İdlib’e yönelik saldırılarını sürdürdü. Has beldesinde bir hastane bombalanırken, hedef alınan bir kampta 5, diğer saldırılar dahil toplamda 18 sivil yaşamını yitirdi.

Hastaneyi vurdular

Rejim tarafından İdlib ve Hama’ya yönelik kapsamlı bir kara harekatı hazırlığı sürerken, havadan hedefler dün yoğun şekilde bombalandı. Suriye’nin Lazkiye kentinde bulunan Hmymin hava üssünde Rus uçak trafiği yoğunlaştı. Uçaklar birbiri ardı sıra havalanarak muhalif karargahları ve mevzilerine bomba yağdırdı.

Haberin Devamı

Dün sabah saatlerinde İdlib’e bağlı Latmina kasabasına hava saldırıları sonrası topçu atışları yapıldı. Rus savaş uçakları İdlib ve Hama bölgesinde yoğun uçuşlar yaparak daireler çizdi. İdlib’in güneyindeki Abdin köyündeki muhaliflere ait karargahlar ve mevzilerin yanı sıra sivil yerleşim birimleri de Rus savaş uçakları tarafından vuruldu. Bombardımanda bir kadın öldü. Siran ve Huveyn köylerine düzenlenen bombardımanda ise bir sivil yaralandı.

Sivil kamp bombalandı

Lazkiye bölgesi sınırları içinde bulunan ve savaştan kaçan Suriyeli ailelerin kaldığı, Abdin bölgesindeki bir çadırkent hava harekatında hedef alındı. Harekat sonucu 1’i kadın 5 sivilin hayatını kaybettiği, çok sayıda sivilin de yaralandığı bildirildi. Has beldesine yönelik rejim helikopterinin varil bombalı saldırısında da bir hastanenin vurulduğu öğrenildi. Hastane kullanılamaz hale gelirken 2 doktor yaralandı, hastalar ise tahliye edildi. İdlib’e dün yapılan saldırılar sonucu toplamda 18 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Rejim 3 km yaklaştı

Suriye ordusu helikopterleri ise geçen yıl kimyasal silah saldırısının yapıldığı Han Şeyhun kasabasını varil bombaları ile vurdu. Rus uçaklarının öğleden sonra Hama’ya bağlı Han Şeyhun ve Kuzey Hama’ya hava saldırıları devam etti.

Suriye savaş uçakları da bombardımana destek verdi. Hama’nın kuzeyindeki Latmina kasabası ile Han Şeyhun’daki muhalif hedeflerin etkili vurulması sonrası bölgeden yoğun dumanlar yükseldi. Suriye ordusunun Hama’ya bağlı Al Banat bölgesine 3 kilometre yaklaştığı bildirildi. Esad güçleri, İdlib’in güneydoğusundaki Sihal, As Sarj ve Al Huveyn köylerini ise füze ve obüslerle vurdu. Bölgeyi kontrol eden güçlü gruplardan olan Ahrar Şam örgütü, Rusya’nın hava saldırılarında Kuzey Hama kırsalındaki üslerde bulunan 4 militanlarının öldüğünü ve 5’inin yaralandığını açıkladı.

TSK sınırda alarmda

TSK ise İdlib operasyonu kapsamında sınırda kapsamlı tedbir almaya devam ediyor. Olası göç dalgasına karşın İdlib sınırına askeri sevkiyat yapılıyor. Yurdun bazı kentlerinden demiryolu ile gönderilen askeri araçlar, İskenderun Garı’na oradan da sınıra sevk edildi. Askeri araçlar eskort eşliğinde Cilvegözü Sınır Kapısı’nın bulunduğu Reyhanlı ilçesine sevk edildi. Suriye sınırındaki birliklere ise 4 metre yüksekliğinde, 12 ton ağırlığında kurşun geçirmez beton blok sevkiyatı da yapıldı.

Haberin Devamı

18 rejim askeri öldürüldü

Kuzey Suriye’yi kontrol eden PKK/YPG ile rejim güçleri arasında ‘Zorunlu askere alma’ nedeniyle yaşanan tartışma, Kamışlı kentinde çatışmaya dönüştü. YPG’ye bağlı yerel asayiş güçleri ile Esad rejimi askerleri arasında yaşanan çatışmada 18 asker ile 7 YPG’li öldü. Bir saati aşkın süren yoğun çatışma, kentte büyük tedirginlik yaratırken, halk evlerine kapandı. Ortamın gergin olduğu kentte, Suriye rejim güçlerinin denetiminde olan havaalanı yerel asayiş güçleri tarafından kuşatıldı. Çatışmanın büyümesini önlemek için Suriye rejiminden bir heyetin, YPG ile görüşmek için Kamışlı’ya gönderildiği öğrenildi.

Muhalifler toplanamadı

İdlib ve Hama bölgesinin bir bölümünü kontrol eden muhalif gruplar, önceki gün Tahran’da yapılan üçlü zirve sonuçlarını görüşmek üzere dün toplanacaktı. Bölgeyi kontrol eden 23 örgüt temsilcisi, silah bırakma dahil, Türkiye, Rusya ve İran’ın taleplerini masaya yatıracaktı. Ancak, Rusya ve Esad rejiminin bölgeye yönelik, dün yoğun hava saldırıları nedeniyle muhalif gruplar bir araya gelemedi. Muhalif grupların toplantıyı en kısa sürede yapacağı ve toplantı sonrası sonucu kamuoyuna açıklayacağı öğrenildi.