Hatay Hatay'da Mehmet Şah Vakıf İşhanı'nın Tahliyesi

Hatay'da Mehmet Şah Vakıf İşhanı'nın Tahliyesi

15.12.2017 - 14:13 | Son Güncellenme:

Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Yıldıran: "Antakya ilçesinde bulunan Mehmet Şah Bin Mustafa Dede Efendi Vakfı adına kayıtlı Mehmet Şah Vakıf İşhanı’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan yapı risk analizinde tahliye edilerek yıkılmasına karar verildi"

Hatayda Mehmet Şah Vakıf İşhanının Tahliyesi

HATAY (AA) - Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran, "Antakya ilçesinde bulunan Mehmet Şah Bin Mustafa Dede Efendi Vakfı adına kayıtlı Mehmet Şah Vakıf İşhanı’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan yapı risk analizinde tahliye edilerek yıkılmasına karar verildi." dedi.

Haberin Devamı

Vakıflar Bölge Müdürü Yıldıran, Habib-i Neccar Vakıf Kültür Konakları'nda AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılı denetim raporunda Mehmet Şah Vakıf İşhanı'nda yapılan inceleme sonucunda kullanım açısından işlerliğini yitirmek üzere olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Buranın yıkılarak daha kullanışlı ve akılcı bir yatırıma dönüştürülmesinin uygun olacağı kararının alındığını ifade eden Yıldıran, şöyle devam etti:

"Antakya ve çevresi, birinci derece deprem kuşağında yer almaktadır. Tarih boyunca çok defa büyük deprem felaketine uğramış olan Antakya’da olası 7,5 şiddetindeki depremde Antakya’da açıklamamıza konu işhanı gibi pek çok bina yıkılacaktır. Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü sorumlu olduğu taşınmazlarda deprem gibi insanlık için önemli olan bir konuya duyarsız kalamayacağı gibi kanuni sorumluluğu vardır. Bölge Müdürlüğümüzce iki bloktan oluşan işhanı yapıların yıkılarak iki blok arasında kalan ve idaremizce Antakya Belediyesinden satın alınan parselin de tevhit edilmesiyle oluşan taşınmaza, imar planına uygun bir şekilde mevcut işhanı ile aynı işlev ve mahiyette daha estetik, kent siluetine uygun günümüz teknik imkanlarının kullanıldığı işhanı planlanmaktadır. Çalışmaları yürüyen işhanı planımızda bodrum katlarına mevcut otoparktan daha geniş ve kapsamlı bir otopark da yapılacaktır."

Haberin Devamı

Söz konusu yerde kiracıların sözleşmelerinin 2016 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla sonlandırıldığının altını çizen Yıldıran, can ve mal güvenliği açısından riskli binanın en kısa zamanda boşaltılması hususunun eski kiracılara tebliğ edildiğini aktardı.

Tebliğ neticesinde pek çok kişinin tahliyesinin gerçekleştiğinin altını çizen Yıldıran, tahliye işleminin mülki idare tarafından yürütüldüğünün altını çizdi.

Tahliye işlemi sonrası yıkım ve yeniden inşa işlemlerinin idareleri tarafından gerçekleştirileceğini vurgulayan Yıldıran, şöyle konuştu:

"Vakıflar idaresi olarak görevimiz; idaresinde ve temsilinde bulunduğu vakıfların amaçları doğrultusunda ekonomik kural ve riskleri gözeterek basiretli bir şekilde idare etmektir. Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk alanına giren vakıf taşınmazlarında bu görevini en doğru şekilde yapmak üzere çalışmalarına devam etmektedir. Bölgemizin tarihi değeri olan Antakya Ulu Cami, Habib-i Neccar Camisi ve koruma alanındaki özel proje alanı, Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi, Beyazıd-ı Bistami Türbesi gibi pek vakıf eseri elde edilen bu gelirlerle onarılmıştır. Vakıfları gelirlerinden mahrum bırakmaya ve akar taşınmaz yatırımlarını engellemeye yönelik davranışlar ve yorumlar, tarafımızca, medeniyetimizin güzide kurumu olan vakıf kurumuna zarar vermek ve vakıf kurucuların şahs-ı manevilerini yok saymak olarak değerlendirilecektir."

Haberin Devamı

Yıldıran, vakıf taşınmazından elde edilen gelirlerin, bölgedeki vakıf kültür varlıklarının onarım ve bakımı ile muhtaçlara maaş, öğrencilere burs olarak harcandığını sözlerine ekledi.