Gündem Hava kirliliği alerjik yakınmayı artırıyor

Hava kirliliği alerjik yakınmayı artırıyor

26.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bahar mevsiminin kabusu ‘bahar nezlesi’ son 10 yılda ciddi artış gösterdi. Her yıl aynı dönemdeki şikâyetler hastalık göstergesi

Hava kirliliği alerjik  yakınmayı artırıyor

Bahar mevsimiyle birlikte mevsimsel alerjik rinit diğer adıyla bahar nezlesi en sık görülen alerjik hastalıklardan biri. Son 10 yılda bahar nezlesinde ciddi bir atış söz konusu. Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, “Her yıl aynı zamanlarda kendinizi iyi hissetmiyorsanız, siz de bahar alerjisi olan kişilerden biri olabilirsiniz” dedi.

En sık çim poleni
Bahar alerjilerinin en sık görülen belirtileri; hapşırma, gözlerde, burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve bazen de baş ağrısı. Bazı hastalarda işitme problemleri, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürüğün de görülebildiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, “Alerji yakınmaları bazı kişilerde bütün bir yıl boyunca sürerken, bazılarında belli mevsimlerde artış gösteriyor. Bahar nezlesi olan kişilerin yakınmaları ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkıyor. En sık neden olan alerjenler; çim, ağaç ve yabani ot polenleri. Yıl boyu alerjik rinit yakınması olanlarda ev tozu akarı, küf mantarları ve hayvan tüyleri en sık rastlanılan alerjenler. Diğer taraftan hava kirliliğinin alerji yakınmalarını artırdığını gösteren çalışmalar da bulunuyor. Bu konuda İstanbul’da yapılan bir araştırmada, hava kirliliği olan bölgelerde alerji yakınmalarının daha fazla olduğu tespit ediliyor” dedi.
Polenler, gıdalar, mantar, toz, hayvan tüyleri, kimyasal maddeler, bazı ilaçlar ve çevresel nedenler alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Türkiye’de en sık rastlanılan alerjen ise çim poleni. Bazı alerjenlerin her zaman olduğunu belirten Kazkayası, “Ev tozu akarı, evcil hayvanlar, gıdalar, bazı kimyasal madde alerjileri dört mevsim görülüyor. Bu alerjenlerin yol açtığı belirtiler, sıklıkla kış aylarında evler kapalıyken artıyor” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Alerjenleri uzaklaştırmak için bazı öneriler

- Klimalardaki filtreleri düzenli olarak değiştirin, bakımını yaptırın
- Polen mevsiminde pencere ve kapıları kapalı tutun
- Evinizin içindeki bitkileri uzaklaştırın
- Evinizde tüylü hayvan beslemeyin
- Kuştüyü yastık, yün yastık, yorgan, yatak yerine sentetik olanlarını kullanın.
- Sigara içmeyin ve yanınızda içirmeyin