Ekonomi Havada tarih yazdık

Havada tarih yazdık

01.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

29 Ekim’de açılan İstanbul Havalimanı’ndan ilk sefer dün Ankara’ya yapıldı. THY’nin uçağı alkışlarla kalktı ve indi. Ulaştırma Bakanı, “Bu seyahat tarihe altın harflerle yazıldı” dedi THY İstanbul Havalimanı’ndan ilk yurt dışı seferinde KKTC’nin başkenti Lefkoşa’ya uçtu. İlk sefer için KKTC’nin seçilmesi çok anlamlıydı. Havalimanına ulaşmak ve buradan uçmak çok rahattı

Havada tarih yazdık

Türk sivil havacılığı dün tarihi bir gün yaşadı. İstanbul Havalimanı’ndan tarifeli uçuşlar adeta bir karnaval havasında başladı. İlk uçuş Türk Hava Yolları’nın (THY) Boeing 777 tipi uçağıyla Ankara Esenboğa Havalimanı’naydı. TK 2124 sefer sayılı uçaktaki yerimizi almak için sabahın erken saatlerinde İstanbul Havalimanı’na gitmek için yola çıktık. Göktürk’ten 15 dakikada havalimanına vardık.

Haberin Devamı

29 Ekim’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açılan İstanbul Havalimanı ihtişamlı gözüküyordu. İlk sefer için bekleyen yolcuların heyecanı ise yüzlerinden okunuyordu.

Havalimanı girişinden itibaren yüzlerce görevli yolculara yardımcı oldu. Canlı müzik eşliğinde uçağa geçtik.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı da ilk sefere nişanlısı Tuğçe Saatman ile katıldı. Aycı, yolculara verilen kırmızı beyaz karanfillerden yaptığı bir demeti Saatman’a sundu.

Havada tarih yazdık

Ankara’yı selamladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan hava kontrol kulesinden uçağın kalkış talimatını verdi. Uçak saat 11.30’da alkışlarla Ankara’ya havalandı.

Kalkışın ardından kaptan pilot Boğaç Atıcı’nın anonsu duyuldu:

“Bugün sadece İstanbul’dan Ankara’ya uçmuyor, dünya havacılığında yeni bir sayfa açıyoruz. Göz bebeğimiz İstanbulumuzu dünya havacılığının merkezine yerleştirecek, bayrak taşıyıcı havayolumuzu da sektörün zirvesine taşıyacak İstanbul Havalimanı’ndan yapılan bu ilk uçuşun mutluluğunu, gururunu ve heyecanını hep birlikte yaşıyoruz.”

Haberin Devamı

Bir süre sonra Ulaştırma Bakanı Turhan da anons sistemi üzerinden yolculara seslendi:

“İstanbul Havalimanı’ndan kalkan ilk uçağın yolcuları olarak sizleri tebrik ediyorum. Dünya sivil havacılık tarihine altın harflerle yazılacak olan bu seyahatin mensupları olarak çok şanslısınız.”

Yeni Havalimanı’ndan yapılan ilk uçuşta Do&Co da özel bir menü hazırladı. Menüde somon füme ve kereviz salatası, ızgara tavuk şiş ve çikolatalı mus vardı.

İlk uçuşun şerefine Ankara’ya doğudan yaklaşan uçak Esenboğa Havalimanı’na, ilk Meclis binasından başlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anıtkabir, Çankaya ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi dahil olmak üzere başkentin değerlerini selamlayarak yine alkışlar arasında iniş yaptı.

Havada tarih yazdık

Türkiye’nin mega projelerinden İstanbul Havalimanı’nda uçuşlar peyderpey başlıyor. İstanbul Havalimanı’ndan yapılan ilk yurt dışı uçuşunda yerimizi aldık.

Türk Hava Yolları’nın (THY) TK 978 kodlu uçağı ile dün 17.40’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) başkenti Lefkoşa’ya hareket ettik. Bu uçuşta havalimanına gidişten başlayarak, içerideki tüm olanakları sizler için deneyimledik.

Haberin Devamı

Önce aklımıza takılan ilk sorudan başlayalım: Havalimanına nasıl ulaşacağız?

Daha önce yapım aşamasında sık sık ziyaret ettiğimiz İstanbul Havalimanı’na bu gidişimizi özel araç ile yaptık ve ücretsiz otopark hizmetinden yararlandık.

Daha önce Mecidiyeköy’den kalkan 48F kodlu otobüsler ile kolay ulaşım sağlamıştık ancak bu hatlar, havalimanının açılmasıyla değişti. Artık ‘Havaist’ ile şehrin pek çok noktasından ulaşım mümkün durumda. Örneğin H2 hattı Mecidiyeköy’den direkt havalimanının içine kadar geliyor.

Otobüs saatleri, mevcut uçuş planına göre kademeli belirlenecek. Bütün ödemelerin İstanbulkart üzerinde yapılabileceği hatların ücreti, en kısa mesafe 12, en uzun mesafe ise 30 lira olacak şekilde belirlendi. Yolcular, akıllı telefonlarıyla otobüslerin geliş-gidiş saatlerini takip edebilecek.

Özel aracımızla Çağlayan’dan çıktığımız anda, Mecidiyeköy’den Çağlayan yoluna bağlanan H2 otobüsü de bizimle neredeyse aynı anda havalimanına ulaştı. 13.20’de başlayan yolculuğumuz, saat 13.51’de havalimanı dış hatlar giden yolcu tarafına giriş yapmamızla 31 dakika sürmüş oldu.

Haberin Devamı

Anlamlı seçim...

Muazzam bir görüntü sergileyen İstanbul Havalimanı’ndan KKTC’ye gidecek uçağımıza görevlilerin yoğun ilgisiyle kolayca ulaştık. THY’nin ilk yurt dışı seferi için Yavru Vatan KKTC’nin seçilmesi çok anlamlıydı.

Alkışlarla havalanan uçağımız Ercan Havalimanı’na yine yolcuların alkışlarıyla teker koydu.

Havada tarih yazdık

Havada tarih yazdık

İlk uçuş heyecanını yaşayan yolcular arasında bebekler de vardı.

Havada tarih yazdık
Türk Hava Yolları bu özel günün anısına yolcularına kırmızı ve beyaz karanfillerle temsili biniş kartı bibloları hediye etti.

ŞİMDİ LİMİT GÖKYÜZÜ

Uçakta sohbet etme imkânı bulduğumuz İlker Aycı’nın heyecanı yüzünden okunuyordu. Aycı, “Açılışı sabırsızlıkla bekliyorduk. Yolcu ve kargoda çift haneli büyüyorduk. Yeni havalimanının büyüklüğünü ve İstanbul’un muhteşem konumunu da kullanarak büyümenin ivmesini artıracağız” dedi.

Haberin Devamı

Kargoda yeni havalimanının olanaklarıyla tam bir atılım yapacaklarını açıklayan Aycı, şunları dile getirdi:

“Dünyanın en büyük kargo şirketi ZTO ile ortaklık kuruyoruz. Bu ortaklıkla yeni ufuklar açacağız. Çin’den çıkan malları İstanbul’dan dünyaya dağıtacağız. Çin’e gidecek malları da İstanbul üzerinden ulaştıracağız. 2 milyar dolarlık bir gelir hedefimiz var. Zaten şu anda dünyada 8’inciyiz.

Bu yeni ortaklık ve otomatik kargo merkezi ile dünyanın ilk 5’ine gireceğiz. 2 milyon ton olan kapasiteyi de 4 milyon tona çıkartacağız ve 2023’te dünyanın ilk 5 kargo şirketi içine gireceğiz.”

Atatürk Havalimanı’nda kapasite sorunu yaşadıklarını söyleyen Aycı, “Şimdi İstanbul Havalimanı’nda sınır yok. Şimdi limit gökyüzü” dedi. Aycı yeni havalimanı ile Anadolu Jet, Sunexpress gibi yan markalarını da büyüteceklerini söyledi.

En büyük olacak

THY’nin iştirak sayısının 17 olduğunu belirten Aycı, “Bu ekosistemin büyüklüğü 5 milyar dolar. Ama hedef, iştirakleri en az THY kadar büyütmek. THY’nin büyüklüğü 12 milyar dolar. Konsolide edersek 20 milyar dolarlık bir büyüklük... 2023’te ise bunu 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Şu anda Türkiye’nin ikinci büyük şirketiyiz. 2023’te ise en büyük şirketi olacağız” dedi.

Havada tarih yazdık
Fazla kiloya yerli çözüm

Yeni havalimanı ile yolcuların işini kolaylaştıracak bir uygulamaya daha başladıklarını dile getiren Aycı şu bilgileri verdi:

“Bagajda kilo fazlalığı olan yolcular alanın başka tarafına gidip ücret ödeyip yeniden sıraya giriyordu. Artık bütün işlemler bankoda bitecek, fazlalık varsa da orada ortaya çıkacak ve ödemesi de orada yapılacak.

Uygulama Kıbrıs uçuşuyla başladı. Bunun yazılımı tamamen yerli. THY dışında ayrı bir altyapıda teknoloji kozası oluşturacağız. Bu bir sorun çözme ve mükemmellik merkezi olacak. THY’den daha özerk bir yapıda çalışacak ama bizim iştirakimiz olacak. Bu şirketle Silikon Vadisi’nden de Türkiye’deki bir teknoparktan da girişimcilerle ortaklıklar hedefliyoruz.”

İlk uçuşum

İstanbul Havalimanı içinde ‘ilk uçuşu’nu ölümsüzleştirmek isteyenler için bir de fotoğraf alanı kurulmuş. Burada isteyenlere sabit ve hareketli fotoğrafları ücretsiz çekilerek veriliyor.

Mobil uygulama hazırlanıyor

İstanbul Havalimanı’na gelişten itibaren içerideki tüm sistemlere rahatlıkla erişmek için mobil bir uygulamada yapılıyor. Hazırlık aşamasında olan uygulamanın yakın zamanda hayata geçirilmesi planlanıyor.

Ücretsiz İNTERNET

Havalimanı tam anlamıyla akıllı alt yapı ile hayata geçirilmiş, teknolojinin tüm yenilikleri kullanılmış durumda. Bu uygulamalar havalimanının tam kapasite çalışmaya başlamasıyla karşımızda olacak. Seyahat ettiğimiz gün boyunca, havalimanının ücretsiz wi-fi hizmetinden faydalandık.

Proje yatırım ve işletmesinin yapıldığı; Cengiz, Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon şirketlerinin oluşturduğu İGA Konsorsiyumu adına açılan ‘İGA Guest’ bağlantısı sayesinde, telefon numaranıza gelen kod ile kolaylıkla wi-fi ağına bağlanılabiliyor.

Havada tarih yazdık
BAGAJLAR HIZLANDI

Uçuş trafiğinde önemli bir merkez olacak İstanbul Havalimanı’nda kafaları kurcalayan önemli bir soru da elbette bagajlar.
Siz de, ‘bagajımın başına bir terslik gelir mi’ diye arkasından son bir kez daha bakanlardansanız, meraklanmayın, artık her şey kontrol altında! 42 kilometre uzunluğu ile Taksim Tuzla arası bir mesafeye denk gelen İstanbul Havalimanı’ndaki bagaj sisteminde hem daha hızlı, hem de daha az sorunlu bir bagaj seyahati sizleri bekliyor.

KAYBOLMAYACAKSINIZ!

‘Dünyanın en büyük havalimanı’ olması sizleri korkutmasın. İç hatlar ya da dış hatlarda kapıdan girdiğiniz anda mutlaka check-in alanları var. Veya kendi işleminizi yapabileceğiniz kiosklar her adımda karşınıza çıkıyor. Yine uçağa geçiş kapınıza ulaşacağınız ikinci güvenlik geçişlerini de pek çok noktadan ulaşabiliyorsunuz. Havalimanında çok yürümüyorsunuz ve kaybolmuyorsunuz.

Biz de hem self servis kiosklardan biletimizi aldık, hem de kontuardan bagaj vererek iki hizmeti de tecrübe ettik.

MİLLERİ UNUTMAYIN

Havalimanında tüm sistem, Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nda alıştığınız gibi. İlk uçuşlar olsa dahi milleri de toplamaya başlayabilirsiniz, bu konudaki tüm işlemler de İstanbul Havalimanı’ndan sağlanıyor.

Havada tarih yazdık