Dünya Havada tehlikeli karşılaşma! Taraflar birbirini suçluyor...

Havada tehlikeli karşılaşma! Taraflar birbirini suçluyor...

12.12.2016 - 12:15 | Son Güncellenme:

Çin, savaş uçaklarının tatbikata giderken Japonya adaları üstünden geçtiği sırada Japon F-15'leri tarafından taciz edildiğini duyurdu. Uçuşların tehlikeli ve amatörce olduğunu savunan Japonya ise, jetlerin sadece izlendiğini belirterek Pekin yönetimini şiddetli şekilde protesto etti.

Havada tehlikeli karşılaşma Taraflar birbirini suçluyor...

Çin savaş uçaklarının Okinawa ile Miyako adaları üstünde uçması ve ardından Pekin yönetiminin uçakların taciz edildiğini açıklaması, Japonya'yı kızdırdı.

Haberin Devamı

Çin'i şiddetli şekilde protesto eden Tokyo, uçuşların tehlikeli ve amatörce olduğunu açıkladı.

Japonya Kabine Baş Sekreteri Yoshihide Suga, "Çin ordusunun, gerçeği yansıtmayan açıklamalarda bulunması son derece üzüntü verici. Bu, aynı zamanda iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme çabalarına da zarar veriyor. Bu yüzden güçlü bir protesto başlatıyoruz" dedi.

Sözcü Suga'ya göre, Tokyo yönetimi Çin jetleri için tehlike arz edecek hiçbir şey yapmadı ve savaş uçaklarını izlemekle yetindi.

Çin: Radar kilidi atıldı

Pekin yönetimi, jetlere yaklaşan Japon F-15'lerinin uçak ve pilotların güvenliğini tehlikeye attığını savunuyor.

Çin Savunma Bakanlığı, cumartesi günü Batı Pasifik'te rutin uzak deniz-hava tatbikatına katılmaya giden Çin savaş jetlerinin iki Japon F-15 uçağı tarafından engellenmeye çalışıldığını duyurmuştu. Jetlere radar kilidi atıldığı belirtilen açıklamda, Tokyo yönetimi protesto edilmişti.

Haberin Devamı

Hava kuvetlerine ait uçaklar, Çin'in kendi toprağı olduğunu iddia ettiği Tayvan açıklarında Cumartesi günü tatbikat yapmıştı.

Tokyo ve Pekin yönetimi, özellikle Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı takımadalar nedeniyle sık sık karşı karşıya geliyor. Adalarda egemenlikleri olduğunu savunan taraflar arasındaki gerilim, Japonya'nın dört yıl önce takımadaları kamulaştırdığını açıklamasıyla tırmanmıştı.

Hem Japonya hem de Çin'e ait gemiler, söz konusu adalar etrafında devriye geziyor. Son olarak Çin'e ait üç geminin pazar günü Japonya'da 'Senkaku' Çin'de ise 'Diaoyü' olarak adlandırılan ihtilaflı ada yakınlarında devriye gezdiği bildirildi.