Afyonkarahisar Havaların Soğumasıyla Vatandaşlar Soba Tamircilerinin Kapısını Çalmaya Başladı

Havaların Soğumasıyla Vatandaşlar Soba Tamircilerinin Kapısını Çalmaya Başladı

10.10.2017 - 13:31 | Son Güncellenme:

.

Havaların Soğumasıyla Vatandaşlar Soba Tamircilerinin Kapısını Çalmaya Başladı

Soğuk havaların iyiden iyiye kendini hissettirdiği Afyonkarahisar’da yeni soba almaya parası yetmeyen vatandaşlar tamircilerin kapısını çalmaya başlarken, işin ustaları ise vatandaşlara soba ile güvenli, düzenli ısınmanın ve nasıl kullanması gerektiğinin püf noktalarını anlattı.
Kentte Demirciler Çarşısı olarak adlandırılan bölgede 30 yılı aşkındır soba tamirciliği yapan esnaflardan Abdullah Çavuşoğlu, kış mevsiminin iyiden iyiye kendini gösterdiği şu günlerde vatandaşların yavaş yavaş kapılarını çalmaya başladığını kaydetti. Vatandaşların ekonomik gücüne göre yeni soba aldıklarını alamayanların ise mevcut sobalarını tamir ettirdiklerinden bahseden Çavuşoğlu, sobalarda en çok döküm erimesi ve tuğlu kırılması gibi problemlerin yaşandığını aktardı. Çavuşoğlu, “Afyon soğuk memleket olduğu için döküm soba kullanıyorlar ve dökümleri eriyor. Dökümlerini değiştiriyoruz, tuğlalı sobaların tuğlarını, kovalı sobaların içlerini değiştiriyoruz. Elimizden geldiği kadarı ile vatandaşa yardım etmeye çalışıyoruz. Soba tamirlerinde dökümler biraz pahalı 50 TL civarında. Geçen senede aynıydı biraz zam geldi de biz uygulayamadık, bizim işçiliğimizden gidiyor. Köylerde 1 sene vadeli soba satışları yapıyorlar ondan yeni alıyor köylü vatandaş. İyi sobaları da varsa onları da tamir ettiriyorlar. Yenisini alanda çok tamir ettiren de çok. Herkes ekonomisine göre hareket ediyor. 1 sene vadeli verdikleri için vatandaşa cazip geliyor. Vadeli olduğu için buradan 500 TL’ye alacağı sobayı oradan 750 TL’ye alıyor” diye konuştu.

“Bir tane ızgara için soba değiştiriyorlar”
Vatandaşların soba alırken yedek parçası piyasada bulunan ve markalı soba almaları konusunda uyaran Çavuşoğlu, “Döküm soba çok kaliteli kömüre dayanmıyor çabuk eriyor. Markalı sobaları alsınlar, parçaları bulunmuyor ondan sonra. Bazılarının parçalarını bulmakta çok zorluk çekiyoruz çoğu fabrika her sene kalıp değiştiriyor tamir olmasın diye. Ama belli başlı markalar Eskişehir’in, İstanbul sobalarının parçalarını bulabiliyoruz. Onlarda sorun yokta markalı soba alsınlar ondan sonra çok geziniyorlar bir tane ızgara için 10-20 TL’lik ızgara için soba değiştiriyorlar” dedi.

“Soba kurarken fazla uzun boru kullanmasınlar”
Vatandaşların güvenli ve düzenli ısınmalarının püf noktaları hakkında da bilgiler veren Çavuşoğlu, sona kurarken özellikle fazla boru kullanılmaması ve baca temizliğinin yılda en az bir defa yapılmasının önemine dikkat çekti. Çavuşoğlu açıklamasında şunları söyledi:
“Bir de yıllık baca ve boru bakımlarını yapsınlar, erinmesinler çatıya çıkıp sende bir kere temizlesinler sonra üzücü vakalar ile karşılaşmasınlar. Soba kurarken fazla uzun boru kullanmasınlar. Evi ısıtsın diye çok uzun boru kullanıyorlar sonra zehirlenmeler oluyor, tıkanıyor borular ve akmalar oluyor. Yani sona kurarken 4-5 boruyu geçmesin.”

“Afyonkarahisar’ın içinde pek soba yakan mahalle kalmadı”
Açıklamalarında ayrıca doğalgaz ve diğer ısınma yöntemlerinin artmasından dolayı işlerde yaşanan azalmadan dert yakınan Çavuşoğlu, “Eskiye nazaran bizim işler çok azaldı. Bu sezonluk, 15 günlük yani. Afyonkarahisar’ın içinde pek soba yakan mahalle kalmadı. 2-3 tane mahalle kaldı. Şimdi bizim başımızı kaşıyamayacağımız bir zaman ama pek o kadar iş yok. En çok doğalgaz etkiledi bizi her tarafta kullanılıyor. Köylerimizde biraz çokta işte oralardan idare ediyoruz yani. Senede 15 günlük bir yoğunluğumuz oluyor. Ondan sonra sobacılık bitiyor. Diğer işlerimize bakıyoruz” dedi.