Gündem Hayat kurtaran titreşimli saat!

Hayat kurtaran titreşimli saat!

25.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İşitme engelli öğrencilerin okuduğu okulda yangın çıkınca öğrencileri uyandırmakta güçlük çeken öğretmen Hatice Bilir, engelli çocukları tehlike anında uyarma özelliğine sahip titreşimli kol saati fikrini geliştirdi

Hayat kurtaran titreşimli saat

İşitme engelli öğrencileri tehlike anında uyarma özelliğine sahip titreşimli kol saati geliştirildi. Aydınlıkevler Kemal Yurtbilir Özel Eğitim Meslek Lisesi öğretmeni Hatice Çankır’ın fikir analığını yaptığı proje, Mik-Tek Elektronik Ar-Ge Müdürü Şafak Akça’nın teknik desteğiyle olgunlaştı.
Çankır, yatılı eğitim verilen okulda iki yıl önce gece elektrik kontağından yangın çıktığını, öğrencileri uyandırmakta büyük güçlük çektiklerini, uyarıcı saat projesinin bu olaydan doğduğunu söyledi.
İşitme engellilerin siren ve alarm gibi sesleri algılayamadıkları için risk altında olduğunu hatırlatan Çankır, büyük depremlerden sonra “Sesimi duyan var mı?” sorusunu duyamadığı için kaç işitme engellinin göçük altında kaldığının bilinmediğini ifade etti. Titreşimli kol saati fikrini hayata geçirmek için Ankara ve İstanbul’da birçok üniversitenin ilgili fakülteleriyle iletişime geçtiğini anlatan Çankır, Çankaya Üniversitesi’nde öğrenci projelerine destek veren Mik-Tek Elektronik Ar-Ge Müdürü Şafak Akça’nın desteğiyle saatin prototipinin hazırlandığını söyledi.

İdare arasında iletişim
Mik-Tek Elektronik Ar-Ge Müdürü Şafak Akça, Hatice Çankır’ın fikriyle olgunlaşan projeyle ilgili şunları söyledi: “Her öğrenciye bir kol saati verilmesi ve öğrencinin idareyle titreşim yoluyla ve görsel olarak bağlantısının kurulmasıyla ilgili bir konsept hazırladık. Önümüzdeki günlerde öğrenci üzerinde ilk uygulaması yapılacak. Sabah uyanmaları, yemeğe gitmeleri, herhangi bir tehlike durumunda ikaz edilmeleri gibi fonksiyonlar sadece titreşimle ve görsel olarak sağlanmaya çalışılacak.“
Saatin dijital kol saatine benzediğini, ayrıca her bir saatin kendine ait numarası olduğunu belirten Akça, bu sayede hangi saatin hangi öğrencide olduğunun idare ve öğretmen tarafından bilindiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
“Öğrenciler sınıfta otururken örneğin 56 numaralı öğrencinin dikkati dağılmışsa, öğretmen kontrol panelinden 56’yı tuşlayarak sadece o öğrencinin kolundaki saatin titremesini sağlayabiliyor. Sesle ya da hareketle ikaz edilemeyeceğine göre, titreşimle o öğrencinin ikazı sağlanıyor. Ayrıca saat üzerindeki ekranda ‘teneffüs’, ‘koş’, ‘uzaklaş’ gibi komutlarla görsel olarak da bireysel ya da toplu olarak ikaz edilebiliyor.”

100 bin liraya ihtiyaç var
Sistemin iki saat ve üç kontrol paneli olarak hazır bulunduğunu, ancak tüm okula yayılabilmesi için yatırımın gerekli olduğunu ifade eden Akça, sistemin tüm okulda kullanılabilmesi için 200 saate ve 5 kontrol paneline daha ihtiyaç olduğunu belirtti. Akça, okuldaki tüm öğrencilere dağıtılacak saatler ve kontrol panelleri için toplamda yaklaşık 100 bin lira desteğe ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Geliştirilen bu saatin öncelikli olarak okuldaki birkaç öğrencinin, ilerleyen zamanlarda tüm okulun ve en son aşama olarak da tüm işitme engelli bireylerin kullanabileceği hale gelmesinin gerekli olduğunu ifade eden Akça, sistem en gelişmiş haline geldiğinde kullanım alanının da genişleyeceğini, titreşimli kol saatinin yaşlılara, sporculara ve tüm engelli bireylere yarar sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

Destek arıyorlar
“Türk halkının el ve ayakları tuttuğu için işitme engellilere engelli gözüyle bakmamasını, işitme engellilerin yaşadığı en büyük zorluk” olarak tanımlayan Çankır, “Bu projenin tüm işitme engellileri kapsayacak büyük bir çalışma olmasını hedefliyoruz. Projenin desteklenmesi için başlangıç aşamasında birçok özel sektör ve bakanlıklarla görüştük, ancak o zaman elimizde somut materyal olmadığı için kaynak bulamadık. Saat ekranına görsel komutlar eklenerek sistemin geliştirilmesinden sonra destekleme için yeniden başvurularda bulunacağız.”
Aydınlıkevler Kemal Yurtbilir Özel Eğitim Meslek Lisesi Müdürü Veysel Öztürk de projenin gelişmesiyle gelecekte bu saatin çok geniş kullanım alanına sahip olabileceğini ifade etti.