HAYIR Diyebilmek Yaşam Kalitesini Arttırıyor

''HAYIR olamaz, bu bencillik olur'', '' ben kolay kolay kimseye hayır diyemem'' diyenleriniz varsa içinizde, bu itirazın nerelere kadar ulaştığına, bu HAYIR diyememenin altında nelerin yatabileceğine bir bakalım.

-Kendime ''hayır'', başkalarının isteklerine ''evet''!

-Kendime yeteri kadar saygı duymuyorum.

-Başkalarının isteklerini yerine getirmezsem beni sevmezler, onları kaybedebilirim.

-Önemli olan onlar, ben önemli değilim.

-İsteklerimin arkasında duramıyorum, tam olarak ne istediğimi de bilmiyorum.

Haberin Devamı

-Önce kendi isteklerime önem verirsem, bencil olduğumu düşünürler.

-Bana kızarlar, küçükken hep böyle olmuştu...

Evet, başkalarına HAYIR diyememek bilinçaltında buna benzer pek çok inanva dayanır. Bu, kişiden kişiye değişir. Bu, genelde çocukken ya da gelişim sürecinde öğrenilmiş bir şeydir. Zamanla kişi kendisine olan saygısını daha da yitirir ve yaşam amacını -kendisi olma amacını- gerçekleştiremediği için bir iç huzursuzluk, mutsuzluk başlar. Artık '' hayır'' diyememek, başkalarının isteklerine öncelik vermek bir alışkanlık haline gelmiştir. Alışkanlıklarımız da yaşam kalitemizi ya yükseltir ya da düşürür. Bu, yaşam kalitesini düşüren bir alışkanlıktır.

Peki, bunu nasıl değiştirebiliriz? Öncelikle altında yatan sebebi bulursanız çok daha hızlı bir değişim olur. Bulamazsanız üzülmeyin, çok istekliyseniz yine de değiştirebilirsiniz.

Hayır demek istediğinizde '' hayır'' diyebilmek, evet demek istediğinizde de '' evet'' diyebilmek özdeğer ve özsaygınızı arttıracaktır. Bu egzersizin devamını ve teknikleri '' fark et uygula değiş'' adlı kitabımda bulabilirsiniz. Uygulamaları yaptıktan sonra kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz :)

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin...

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu

Arzu Bıyıklıoğlu

www.arzubiyiklioglu.com