Antalya Hayvanlara "Aşırı Sıcak" Önlemi

Hayvanlara "Aşırı Sıcak" Önlemi

01.07.2017 - 10:43 | Son Güncellenme:

Antalya Hayvanat Bahçesi'ndeki canlıların 45 dereceyi bulan sıcaktan olumsuz etkilenmemesi için çeşitli önlemler alındı Yetenekleriyle ziyaretçilerin ilgisini çeken şempanze Mayki, soğuk meyve ikram edilerek ve banyo yaptırılarak rahatlatılıyor

Hayvanlara Aşırı Sıcak Önlemi

ANTALYA (AA) - Antalya Hayvanat Bahçesi'ndeki canlılar, yurdu etkisi altına alan ve kentte 45 dereceyi bulan Kuzey Afrika sıcaklarına karşı çeşitli yöntemlerle serinletilmeye çalışılıyor.

Haberin Devamı

Kepez ilçesinde 330 dönüm orman arazisinde yer alan ve 130'u aşkın türde bin 500'e yakın hayvanın bulunduğu bahçedeki hayvanların sıcaktan etkilenmesini en aza indirmek için çeşitli önlemler alındı. Hayvanat bahçesi yetkilileri, deve, zebra ve geyik gibi hayvanları fıskiyelerle serinletiyor.

Aslan, kaplan gibi yırtıcıların buzlu gıdalarla beslendiği hayvanat bahçesinde ayılar ise günün sıcak saatlerinde havuzda serinliyor. Kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlar da sıcak havanın olumsuz etkisinden kurtulmak için suya giriyor.

- Şempanze Mayki'ye özel ilgi

Yaklaşık 9 ay önce Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkililerince Alanya'dan getirilerek Antalya Hayvanat Bahçesi'ne teslim edilen ve "Mayki" ismi verilen 4 yaşındaki şempanzeye özel ilgi gösteriliyor.

Haberin Devamı

Yiyeceklere ulaşmadaki maharetiyle ziyaretçilerden büyük ilgi gören Mayki'ye, sıcağın olumsuz etkisinden kurtulması için soğuk meyve "ikram" ediliyor. Bakıcıları tarafından kafesinde banyo yaptırılan Mayki'nin tüyleri taranarak aşırı sıcaktan korunması amaçlanıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Veteriner Hekimi Dr. Aygül Arsun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklığının zaman zaman 45 dereceye kadar ulaştığını söyledi.

Bahçedeki hayvanların aşırı sıcaktan olumsuz etkilenmemesi için bazı çalışmalar yaptıklarını belirten Arsun, "Her bir hayvan türümüzü ayrı ayrı serinletmeye çalışıyoruz. Genel olarak hayvanları fıskiyelerle serinletiyoruz. Havuzlarla veya serin sularla, toprak veya çamur banyolarıyla onları rahatlatmaya çalışıyoruz. Hayvan gruplarına göre soğuk meyveler de veriyoruz." dedi.

Hayvanat bahçesine yaklaşık 9 ay önce getirilen ve Mayki adını verdikleri dişi şempanzeyi de aşırı sıcaktan korumaya çalıştıklarını ifade eden Arsun, hayvanı öncelikle soğuk meyvelerle rahatlatmaya çalıştıklarını anlattı.

Mayki'nin yiyeceklere ulaşmadaki yeteneğiyle ziyaretçilerin büyük ilgisini çektiğini dile getiren Arsun, şunları kaydetti:

"Bakıcıları tarafından kafesinde banyo yaptırılan Mayki'nin tüylerini de tarıyoruz. Hayvan böylece rahatlıyor. Gün içerisinde özellikle sıcağın çok arttığı zamanlarda onu fırçalıyoruz, soğuk meyvelerle serinletiyoruz. Portakal suyu gibi vitamin takviyeleriyle stres seviyesini aşağıya çekmeye çalışıyoruz. Böylece bahçemizde uyum içerisinde mutlu bir şekilde yaşıyor."