Gündem HDP barajı geçebilecek mi? HDP ne kadar oy aldı?

HDP barajı geçebilecek mi? HDP ne kadar oy aldı?

06.06.2015 - 23:52 | Son Güncellenme:

Türkiye’de artık nefesler tutuldu. Vatandaşlar büyük bir merakla seçimden çıkacak sonuçları bekliyor. Vatandaşların merak ettiği iki soru var. Ak Parti tek başına hükümet kurabilecek mi? Diğer soru ise HDP barajı geçebilecek mi?. HDP barajı aşar mı sorusunun cevabı haberimizde.

HDP barajı geçebilecek mi HDP ne kadar oy aldı

Türkiye Genel Seçimlerinde en çok merak edilen sorularından biri HDP barajı geçecek miydi? Seçim sonuçları açıklanmaya devam ederken. AA'nın seçim sonuçlarına göre şuanda üç büyük ilde HDP 'nin oy oranları aşağıdaki gibidir. Son sonuçlara göre Ak Parti’nin oyları yüzde 42, CHP 25, MHP’nin 17 ve HDP 11’ini aldı.

Haberin Devamı

Güneydoğu illeriyle bazı Doğu illerinde HDP fark atarken, partinin ülke barajını geçmesi belli olunca Güneydoğu başta olmak üzere parti örgütünde kutlamalar başladı. İşte HDP'nin oy oranları..

İSTANBUL
1. Bölge %10.58
2. Bölge %12.16
3. Bölge %14.28
ANKARA
1. Bölge %5.53
2. Bölge %3.91
İZMİR
1. Bölge%10.92
2. Bölge%8.50

Geçen sene bağımsız adaylarla meclise giren HDP bu sene parti olarak seçimlere girme kararı verdi. Peki HDP yüzde 10 barajını aşabilecek mi?

2011 yılı genel seçimlerinde AK Parti yüzde 49 oy almış ve 327 milletvekili çıkarmıştı. CHP yüzde 25 oy ile 135 milletvekili çıkarırken MHP yüzde 13 ile 53 milletvekilini Meclis'e sokmuştu. 2011 genel seçimlerinde HDP bağımsız olarak seçime girmişti. Seçimler sonucunda bağımsız olarak Meclis'e giren milletvekili sayısı 35 olmuştu.

Haberin Devamı

Beşir Atalay’dan baraj açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay çok kritik tahminlerde bulunarak, seçimin çok konuşulan konularından biri olan HDP'nin barajı geçip geçmeyeceği konusunda alışılagelmiş yorumların dışında bir görüş ortaya attı. Atalay, seçime katılımın artmasının HDP’nin barajı aşmasını güçlendireceğini söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, NTV canlı yayınına katılarak Funda Görey’in sorularını yanıtladı. Atalay seçime ilişkin çarpıcı analizler yaptı.

ATALAY'DAN HDP TAHMİNİ

Atalay, HDP için "HDP barajı geçer mi geçmez mi onu sandık gösteriyor. Araştırmalar onu yeterince göstermiyor. Katılım yükselmesi HDP’nin barajı geçmesini güçleştirir. ‘Paralel yapı’, Orta Anadolu’da HDP’ye oy verin diye telkinde bulunuyor. Çözüm sürecini HDP’nin barajı geçip geçmemesinden bağımsız değerlendirmek lazım. Çözüm süreci Türkiye için olmazsa olmaz. HDP barajı aşmazsa da sivil toplum kuruluşu gibi olur. HDP bugünkü konumuyla epey güven kaybetmiştir. HDP kendini inkar etmiştir. Eski Türkiye, statüko cephesinde yer almıştır." yorumunu yaptı.

HANGİ İLDEN KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKACAK?

Haberin Devamı

7 Haziran 2015 tarihli milletvekili genel seçimlerinde hangi il kaç milletvekili çıkaracak? YSK'nın açıkladığı illere göre milletvekili rakamları şöyle;

"Adana 14, Adıyaman 5, Afyonkarahisar 5, Ağrı 4, Amasya 3, Ankara 32, Antalya 14, Artvin 2, Aydın 7, Balıkesir 8, Bilecik 2, Bingöl 3, Bitlis 3, Bolu 3, Burdur 3, Bursa 18, Çanakkale 4, Çankırı 2, Çorum 4, Denizli 7, Diyarbakır 11, Edirne 3, Elazığ 4, Erzincan 2, Erzurum 6, Eskişehir 6, Gaziantep 12, Giresun 4, Gümüşhane 2, Hakkari 3, Hatay 10, Isparta 4, Mersin 11, İstanbul 88, İzmir 26, Kars 3, Kastamonu 3, Kayseri 9, Kırklareli 3, Kırşehir 2, Kocaeli 11, Konya 14, Kütahya 4, Malatya 6, Manisa 9, Kahramanmaraş 8, Mardin 6, Muğla 6, Muş 3, Nevşehir 3, Niğde 3, Ordu 5, Rize 3, Sakarya 7, Samsun 9, Siirt 3, Sinop 2, Sivas 5, Tekirdağ 6, Tokat 5, Trabzon 6, Tunceli 2, Şanlıurfa 12, Uşak 3, Van 8, Yozgat 4, Zonguldak 5, Aksaray 3, Bayburt 2, Karaman 2, Kırıkkale 3, Batman 4, Şırnak 4, Bartın 2, Ardahan 2, Iğdır 2, Yalova 2, Karabük 2, Kilis 2, Osmaniye 4, Düzce 3"

7 HAZİRAN 2015 MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMLERİ - YSK AÇIKLAMASI
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, oy pusulalarının kaybolması, başkasının eline geçmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Oy pusulası açısından seçim güvenliğinde bir sıkıntı yok. Yasa gereğince fazla basılan oy pusulaları ve kullanılmayanlar da yine siyasi partilerin tutanağıyla geri toplanıyor" dedi.
İşte YSK'nın seçimler ve seçim güvenliğine ilişkin yaptığı açıklamanın önemli bölümler;
-"Seçimler ciddi manada güvenli. Öncelikle bunu vatandaşlarımızın bilmesi gerekir"
- "Vatandaşlarımız çok rahat olsunlar, siyasi partilerimiz sandığa sahip çıksınlar, temsilcilerini göndersinler"
-"Listelerimizde mükerrer kayıt yoktur, 150 civarında bir birine yakın kayıt vardır onlar da bloke edilmiştir. Yani hiçbir yerde Sadi Güven iki kez kaydedilmez, aynı T.C. kimlik numarasıyla sistem bunu kabul etmez, mümkün değil"
- "Sayım döküm cetvelinden başlayarak, sandık sonuç tutanağına dönüşmesi, ilçe, il birleştirme tutanağı, ilçede hakim kararıyla yapılmışsa değişikliklere ilişkin karar, bunun tamamını biz taramak suretiyle eş zamanlı olarak YSK'ya ne zaman geliyorsa tüm siyasi partilerimize anında vereceğiz"
- "Milyonlarca insanın görev yaptığı böyle bir seçimde isterseniz kasıt, isterseniz ihmal, isterseniz yanılgı deyin, ne derseniz deyin, yapılabilecek bir yanlışlık, siyasi partilerimiz ve vatandaşlarımız tarafından anında görülebilme imkanına sahip olacak"
- "SEÇSİS internetten bağımsız ayrı bir kanal, bizim iş ve işlemlerimizi hızlandırma adına kullandığımız milli bir sistem"
- "Bastırdığımız oy pusulalarının kaybolması, başkasının eline geçmesi mümkün değil. Oy pusulası açısından seçim güvenliğinde bir sıkıntı yok. Yasa gereğince fazla basılan oy pusulaları ve kullanılmayanlar da yine siyasi partilerin tutanağıyla geri toplanıyor"
- "Yurtdışında 54 ülkede 112 temsilcilikte yapılan seçimler güvenli şekilde tamamlandı. bugün itibarıyla Batum, Nahçıvan, Gümülcine, Rodos ve Burgaz'dan sonuçlar Ankara'ya geldi"
- "Avrupa'daki 9 ülkede 32 temsilcilikte kullanılan oyları almak üzere 2 uçak gönderildi, 3'üncüsü bugün gidecek, diğer ülkelerdeki oylar kuryeler aracılığıyla getirilecek"
- "Yurtdışındaki oy pusulalarının gönderiminden kullanımına, saklanmasından uçağa getirilmesine, uçaktan teslim alınmasına kadar bütün siyasi partilerin temsilcilerinin bizzat refakat ettiği bir zincir var"
- "Son iki seçimde kullanılan 533 bin 102 sandıkla ilgili bırakın seçim iptalini, bir sandığın bile iptalini elektrik kesintisi nedeniyle yapmadık"