Gündem HDP'nin Mersin ve Adana binalarında patlama

HDP'nin Mersin ve Adana binalarında patlama

18.05.2015 - 10:02 | Son Güncellenme:

Patlayıcılar saksı çiçeği ve kargo ile gelmiş! Adana'da ve Mersin'de HDP il ve ilçe başkanlıklarının bulunduğu binalarda 2 patlama meydana geldi. Adana'daki patlamada 3 kişi yaralandı. HDP Seyhan İlçe Eş Başkanı Hüseyin Beyaz'ın kendisine gelen kargo paketini açarken patlama olurken, makam odasının da duvarı çöktü. Mersin'de ise dün getirilen ancak kimden geldiği belli olmaması üzerine kabul edilmediği için terasa bırakılan saksı içindeki çiçeğe yerleştirilen bombanın patladığı belirlendi. Patlamalarda 3 kişi yaralandı. Bakan Ömer Çelik, "Valimiz, Jandarma Komutanımız, Emniyet Müdürümüz ve MİT Bölge Başkanımızla ilk değerlendirmemizi yaptık. Bir takım bulgulara ulaştık. Özel bir ekip oluşturduk. Özel bir ekip oluşturduk, patlamanın kimler tarafından neden yapıldığını araştırıyor. Saldırının en dikkat çekici noktası ise Mersin ve Adana’da eş zamanlı olmasıdır" dedi. Adana'da Olay Yeri İnceleme ekipleri bina önünde bir pasaport bulundu. Olayla ilgili olabileceği ihtimali üzerine sahibinin bulunması için çalışma başlatıldı.

HDPnin Mersin ve Adana binalarında patlama

KARGO PAKETİNİ AÇARKEN PATLADI

Haberin Devamı

Bugün saat 09.50'de Adana'nın Cemal Gürsel Caddesi'nde HDP İl Başkanlığı'nın da bulunduğu 4 katlı işhanın 3'üncü katındaki merkez Seyhan İlçe Başkanlığı'nda meydana gelen patlama, işyerlerinin yoğun olduğu semtte büyük panik yarattı. Seyhan İlçe Eş Başkanı Hüseyin Beyaz'ın kendisine gelen kargo paketini açarken meydana gelen şiddetli patlama sırasında, makam odasının yola bakan duvarı yıkılırken, yaklaşık 12 metre uzaklıktaki karşı binaların da camları kırıldı. Patlamada yaralanan İlçe Başkanı Hüseyin Beyaz ile ESP eski İl Başkanı Sabahattin Pişkinbaş ile partili İbrahim Yakup, çağrılan ambulanslarla Özel Adana Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılar tedaviye alınırken hayati tehlikeleri bulunmadığı bildirildi. Patlamanın ardından makam odasında çıkan küçük çaplı yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Haberin Devamı

Patlama sırasında üst katta bulunan HDP İl Başkanlığı'nda da yönetimin değerlendirme toplantısı yaptığı öğrenilirken; HDP Adana İl Eş Başkanı Hüseyin Yıldız ise Seyhan İlçe Başkanlık makamında meydana gelen patlamayla ilgili emniyetin incelemesinin devam ettiğini söyledi.

O SAATTE TOPLANTI OLUYORDU
HDP Adana milletvekili adayı Vedat Özkan, patlamanın olduğu parti binasındaki odada her sabah milletvekili adayları, parti teşkilatı, il seçim kuruluyla günlük planlama yaptıklarını belirterek, "Burada en az 30-40 arkadaşla o saatte toplantı halinde olurduk. Ne büyük şans ki bugün o toplantı erken bitmişti" dedi.
"Bombanın patladığı oda, her sabah milletvekili adayları, parti teşkilatı, il seçim kuruluyla günlük planlama yaptığımız oda. Burada en az 30-40 arkadaşla o saatte toplantı halinde olurduk. Ne büyük şans ki bugün o toplantı dünkü büyük mitingimiz nedeniyle erken bitmişti. Faciadan kıl payı kurtulduk. Onlarca parti yöneticimizi, milletvekili adayımızı, çalışanlarımızı hedef aldılar ve öldürmek istediler" diye konuştu.

PATLAMAYA TEPKİ

Adana Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek de olay yerine gelerek patlama hakkında bilgi alıp inceleme yaptı. Cadde araç trafiğine kapatılarak bölgede geniş güvenlik önlemi alındı. Caddede toplanan kalabalık, sloganlar atarak hükümete tepki gösterdi.

Haberin Devamı

MERSİN'DEKİ PATLAMA, TERASTAKİ ÇİÇEK SAKSISINDAN

Aynı dakikalarda Mersin merkez Akdeniz İlçesi'nin Çankaya Mahallesi 111 Sokak'taki 8 katlı Alanya İş Merkezi'nin 1'inci katında HDP İl Teşkilatı'nın bulunduğu iş merkezinde şiddetli patlama oldu. Dün kimden geldiği belli olmadığı için kabul edilmeyen ancak binanın teras katına getiren kişi tarafından bırakılan saksı çiçeğe yerleştirilen ve zaman ayarlı ses bombası olduğu sanılan bombanın patladığı saptandı.

ÇÖPTE PASAPORT BULUNDU
Adana’da HDP Seyhan İlçe Başkanlığı’nda meydana gelen patlamanın ardından olay yerinde inceleme yapan polis çevredeki tüm güvenlik kamerası görüntülerini topladı. Ekipler, bir yandan patlamanın meydana geldiği odada, diğer yandan ise caddedeki enkazlar arasında bomba parçalarını topladı. Olay yeri inceleme ekipleri bu sırada patlamanın meydana geldiği binanın önündeki çöp kutusunda ismi öğrenilemeyen bir kişiye ait pasaport buldu. Ekipler, pasaportu alarak emniyete götürdü. Polis, pasaport sahibini bulmak için çalışma başlattı. Olay yeri inceleme ekipleri, yaklaşık 3 saat süren çalışmanın ardından tüm delilleri toplayarak emniyete götürdü.

Haberin Devamı

BEŞTAŞ: TESADÜF OLAMAZ

HDP Genel Başkan Eş Yardımcısı ve Adana 2'nci sıra Milletvekili adayı Meral Danış Beştaş da olay yerine gelerek partililere sakin olmaları konusunda uyarılarda bulundu. 3 yaralının hayati tehlikesinin bulunmadığını belirten Beştaş, parti mitinglerinin yapıldığı 2 komşu ilde aynı dakikalarda uğradıkları saldırının tesadüf olamayacağını, planlı bir saldırı karşısında bulunduklarını söyledi. Beştaş, olaydan hükümeti sorumlu tuttu.

BAKANLAR ZİYARET ETTİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, HDP seçim bürosuna geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

Diyarbakır'a gelen Bakan Işık beraberinde Kalkınma Bakanı Yılmaz ile Yenişehir ilçesinde HDP'nin seçim bürosunu ziyaret etti.Bakanlar Işık ve Yılmaz, Adana ve Mersin'de HDP binalarında meydana gelen patlama nedeniyle partililere geçmiş olsun dileklerini iletti.Yılmaz, HDP'lilerle sohbetinde "Barış içinde, huzur içinde güzel bir seçim olsun inşallah. Memleketimiz, insanımız için hayırlısı olsun" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

HDP'LİLER POLİSE TEPKİ GÖSTERDİ

Patlamanın şiddetli olması ve kentin hemen hemen her noktasından duyulması büyük bir korku ve paniğe neden oldu. Can kaybının olmadığı patlamada meydana gelen hasarda oluşan parçalar çevreye saçıldı. Patlamanın HDP İl Teşkilatı'nın bulunduğu iş merkezinde meydana geldiğini duyan HDP'liler olay yerine akın etti. Patlama sonrası olay yerine sevk edilen polis, barikat kurarak iş hanına girenlere engel olmaya çalıştı. Polis ile HDP'liler arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. Polise tepki gösteren ve Ak Parti aleyhine sloganlar atan partililer, olayın provokasyon olduğunu belirtip bunun hesabının mutlaka sorulmasını istedi. Bu sırada partilileri yatıştırmaya çalışan polis amirleri, olayın üstüne titizlikle durulduğunu, sorumluların yakalanması için çaba gösterildiğini belirterek partililerden dağılmalarını istedi.

Öte yandan Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı HDP'li Yüksel Mutlu da iş merkezine geldi. Partililerden sakin olmalarını isteyen Mutlu, yetkililerden bilgi aldı.

HDP Batman Milletvekili Ayla Akat ise patlamalara Twittir hesabından attığı 'Şimdi birileri her gün partimizi hedef gösterirken, bugün kalkıp saldırıyı kınama tutarsızlığına düşmez umarım' twitiyle tepki gösterdi.

MİT BÖLGE BAŞKANI, JANDARMA, EMNİYET MÜDÜRÜ BİR ARAYA GELDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Adana Milletvekili Ömer Çelik, Adana Valiliği’nde HDP’ye yönelik saldırılarla ilgili açıklama yaptı. İlk değerlendirmede bazı bulgulara ulaştıklarını ancak bunların kesinleşmemesi nedeniyle açıklayamayacağını belirten Çelik, "Valimiz, Jandarma Komutanımız, Emniyet Müdürümüz ve MİT Bölge Başkanımızla ilk değerlendirmemizi yaptık. Bir takım bulgulara ulaştık, ancak şu anda sizlerle bunu paylaşamam. Özel bir ekip oluşturduk, patlamanın kimler tarafından neden yapıldığını araştırıyor. Saldırının en dikkat çekici noktası ise Mersin ve Adana’da eş zamanlı olmasıdır" dedi.
Olayın ardından bazılarının elinde belge ve bilgi olmadan sorumsuzca açıklama yaptığına dikkat çeken Çelik şöyle konuştu:
"Birilerini hedef gösterip açıklama yapmak doğru değildir. Yarın mahcup olabilirler. Biz bu saldırıyı sadece HDP’ye değil tüm siyasi partilere, siyaset sistemine yapılmış kabul ediyoruz. Adana’da 3 yaralımız var. Sağlık durumlarıyla yakından ilgileniyoruz. Başta HDP olmak üzere tüm siyasi partilere geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz."

HAMİDO OLAYINI HATIRLATTI

12 Eylül öncesi Malatya'da Belediye Başkanlığı görevindeyken adına gönderilen bir kargoyu açtığı sırada meydana gelen patlamada, Başkan Hamit Fendoğlu (Hamido) ile gelini ve 2 torunu hayatını kaybetmiş, sağ ve sol gruplar arasındaki çatışmalar alevlenmiş, toplumsal olaylar yaşanmıştı. 17 Nisan 1978'de, evinde meydana gelen patlamada yaşamını yitiren Fendoğlu'na yönelik saldırıyı planlayanlar bugüne kadar belirlenemedi.

ADANA VALİSİNDEN İLK AÇIKLAMA

Adana Valisi Mustafa Büyük, HDP Seyhan İlçe Başkanlığında patlama meydana geldiğini, 2 kişinin yaralandığını söyledi.

Vali Büyük, Tepebağ Mahallesi Cemal Gürsel Caddesi'ndeki HDP Seyhan İlçe Başkanlığının makam odasında patlama meydana geldiğini belirtti. İlk belirlemelere göre 2 kişinin yaralandığını kaydeden Büyük, "Yaralılar ambulansla hastaneye kaldırıldı. Patlamanın neden kaynaklandığını ve patlayıcının cinsini belirlemek için çalışmalarımız sürüyor" dedi.

DHA muhabiri ise canlı yayın bağlantısında şu bilgileri verdi:

"HDP eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bugün saat 17.00'da yapacağı miting öncesi meydana gelen patlama vatandaşlarda büyük korku ve panik havası yarattı. Partililer il binasını olduğu yere akın ederek olaya tepki gösterdi. Olayda yaralanan veya ölen olmadı. Patlamanın asansör girişine bırakılan ses bombasında kaynaklandığı iddia ediliyor."

HDP'DEN YAZILI AÇIKLAMA GELDİ

“7 Haziran seçimleri yaklaştıkça partimize yönelik saldırılar da artıyor. Bugüne kadar Genel Merkezimiz dahil olmak üzere yaklaşık 60 noktada parti binalarımız, araçlarımız, üyelerimiz ve gönüllülerimiz saldırıya uğradı. Bu sabah Adana ve Mersin il binalarımıza yapılan bombalı saldırılar da işin hangi boyuta geldiğini gösteriyor. Adana il binamıza yapılan saldırıda 6 yöneticimiz ve çalışanımız yaralanmıştır.

Siyasi iktidar destekli karanlık güçler devreye sokularak partimizin gelişmesi ve seçim çalışmaları engellenmek isteniyor. Bu saldırıların siyasal sorumluluğu başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Başbakan ve diğer AKP Hükümeti mensuplarına aittir. Her konuşmalarında partimizi hedef gösteren, Eş Genel Başkanlarımıza, parti yöneticilerimize ve vekil adaylarımıza hakaret eden ve iftira atan bu zihniyet bugün yeni ürünlerini Adana ve Mersin’de almıştır.

Şu bilinsin ki, hiçbir güç HDP’nin Türkiye halklarıyla buluşmasını engelleyemeyecektir. ‘Yeni Yaşam’ ve ‘Büyük İnsanlık’ çağrılarımız Türkiye’nin dört bir yanında hayat bulmaya devam ediyor.

Adana ve Mersin il binalarımıza yapılan bombalı saldırıları nefretle kınıyor, sorumluların bir an önce açığa çıkarılmasını bekliyoruz.”