Siyaset HDP'li vekillerin teröristleri araçlarıyla taşıdığı iddia edildi

HDP'li vekillerin teröristleri araçlarıyla taşıdığı iddia edildi

07.06.2017 - 12:10 | Son Güncellenme:

HDP Diyarbakır milletvekilleri Demirel, Pir ve Uca hakkında hazırlanan fezlekelerde, Lice ilçesinden aldıkları PKK'lı teröristleri araçlarıyla sözde "öz yönetim" ilan edilen Sur ilçesine getirdikleri belirtildi. edildi. Fezlekede yer  verilen bir teröristin ifadesinde "Kimlerin eylemde bulunmaları gerektiğine  milletvekilleriyle istişarede bulunarak karar veriyorlardı. Örgüt mensupları  sivil giyimli götürülüyor, milletvekillerinin araçları aranmadığından rahat  götürüldüğünden bahsediliyordu" dile getirildi.

HDPli vekillerin teröristleri araçlarıyla taşıdığı iddia edildi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı HDP Diyarbakır milletvekilleri Çağlar Demirel, Ziya Pir ve Feleknas Uca hakkında fezleke hazırladı.savçılık tarafından fezlekelerde terör örgütü PKK/KCK yöneticilerinin talimatları doğrultusunda merkez Sur ilçesinde 15 Ağustos 2015'te sözde "öz yönetim" ilanına ilişkin açıklamalar yapıldığı anımsatıldı. Açıklamalar sonrası terör örgütü mensuplarınca kazılan çukurlar, kurulan barikatlar ve tuzaklanan patlayıcıların temizlenmesi için Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtilen iddianamede, yasağın ardından güvenlik güçlerince operasyon başlatıldığı hatırlatıldı.

Haberin Devamı

HDP'li 3 milletvekili için ayrı ayrı hazırlanan fezlekelerde, terör soruşturması kapsamında tutuklanan PKK'lı teröristin ifadesi de yer aldı.

VEKİLLER KIRSALDA TERÖRİSTLERLE GÖRÜŞTÜ

PKK'lı terörist, fezlekedeki ifadesinde, milletvekilleri Demirel, Pir ve Uca'nın kırsala gelerek "Sema" ve "Azad Farkin" kod adlı teröristlerle görüştüklerine tanık olduğunu öne sürdü. Milletvekillerinin görüştükleri örgüt mensuplarının "yönetici" düzeyinde olduğunu savunan terörist, ifadesinde şunları kaydetti: "Kimlerin eylemde bulunmaları gerektiğine milletvekilleriyle istişarede bulunarak karar veriyorlardı. Örgüt mensupları sivil giyimli götürülüyor, milletvekillerinin araçları aranmadığından rahat götürüldüğünden bahsediliyordu. Pir ve Uca'nın birer kez, Demirel'in ise birkaç kez bu şekilde kırsala gelip örgüt mensuplarını Sur bölgesine götürdüklerine şahit oldum."

Haberin Devamı

UCA, YARALI TERÖRİSTİ ARACIYAL GÜTÜRDÜ

Milletvekili Uca'nın, yaralı bir kadın örgüt mensubunu kırsaldan araçla alıp tedavi için götürdüğünü iddia eden terörist, "Bahsettiğim olaylar 2015 yılının temmuz, ağustos aylarında gerçekleşmiştir. Ben o tarihlerde Lice bölgesinde, "Şehit Kendal" diye adlandırdıkları bölgede faaliyet gösteriyordum." ifadelerini kullandı. Anayasa'nın 83. maddesi doğrultusunda milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebinde bulunulan fezlekeler, TBMM Başkanlığına sunulmak üzere Adalet Bakanlığına gönderildi. Yasama dokunulmazlıklarının kaldırılması halinde Demirel, Pir ve Uca hakkında, "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açılacak.

'DOKUNULMZALIKLAR KALDIRILMIŞTI'

Dokunulmazlıklar, 20 Mayıs 2016'dan önceki suçlar için kaldırılmış, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile milletvekilliği sona erdirilen ve parti üyeliği düşürülen eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu bazı HDP'liler tutuklanmıştı. Haklarında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasının yolunu açan Anayasa değişikliği, 20 Mayıs 2016'da TBMM'de kabul edilmişti.Anayasa değişikliğinde, teklifin TBMM'de kabul edildiği tarihte, soruşturma veya kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, cumhuriyet başsavcılıkları ve mahkemelerden Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, TBMM Başkanlığı veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesinin, "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz." hükmünün uygulanmayacağına yer verilmişti. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde Anayasa ve Adalet Karma Komisyon Başkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemine ilişkin dosyalar, illerin cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilmişti.

Haberin Devamı