Gündem Hedef 3 yılda 250 bin kişi

Hedef 3 yılda 250 bin kişi

17.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

7 ayda 60 bin kişiyi geçtiklerini söyleyen Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, Kök Hücre Bilgi Bankası’nın 3 yıl içinde 250 bin kişilik bilgi verisine ulaşmasını amaçladıklarını vurguladı

Hedef 3 yılda 250 bin kişi

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Sağlık Bakanlığı’nın kök hücre bankası kurulabilmesi için hazırladığı proje kapsamında ilk yıl 50 bin donörden kök hücre toplamayı hedeflerken, 7 aylık sürede 60 bin kişiyi geçtiklerini söyledi. Adana’da düzenlenen bir programa katılan Ahmet Lütfi Akar, 3 yıl içinde kök hücre bilgi bankasının 250 bin kişilik bilgi verisine ulaşması için çalışma yürüttüklerini, bağışçı olmak için 2 tüp kanın yeterli olduğunu kaydetti. Akar şöyle konuştu:

‘2 tüp kan yeterli’
“Kök hücre bağışçısı olmak için ilk etapta 2 tüp kan vermek yeterli oluyor. Sadece kök hücre bağışçısı olmak istediğini beyan etmek gerekiyor. Bu kanlar Sağlık Bakanlığı laboratuarlarında gereken işlemlerden geçtikten sonra, sağlık bakanlığının ilgili laboratuarlarında tahlillere, analizlere ve doku açısından gen açısından bir takım tahlillere analizlere tabi tutuluyor. Netice itibari ile bir veri bankasına koyuluyor. Artık bizim de kök hücrelerin toplandığı Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) adlı bir kurumumuz var.”
Türkiye’de kök hücre bağışı arttıkça, eşleşme sayısının da çoğalacağını belirten Ahmet Lütfi Akar, “Eğer sizin elinizde 250 bin kişilik veri tabanı varsa onlar bilgisayar ortamına taşınmışsa, ihtiyacı olan kişinin bilgileri girildiği zaman mutlaka bir tanesi rast gelecektir diye düşünülüyor. 250 bin o bakımdan tespit edilmiş bir rakamdır. Başarıyla yürüyor” dedi.

‘Belki 20 yıl sonra...’
Akar şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı açısından da bizim açımızdan da başarıyla yürüyen bir proje ve Türkiye’nin çok büyük bir ihtiyacını karşılayacak bir projedir. Sağlıkla alakalı, kök hücreyle alakalı, kemik iliği nakli ile alakalı sorunlar artık tarihe dönecek. Tabii ki diğer tarafın tamamen tıbbın ilgilendiği konu. İnsanların ikna edilmesi ve kök hücre bağışçısı olması, iknadan ibaret bizim görevimiz. Bu iknayı yaptıktan sonra teknik olarak devreye sokuyoruz. Kendimize ait analiz tahlilleri öncelikli olarak yapıyor, kanları Sağlık Bakanlığı’na teslim ediyoruz. Bilgileriniz orada bekliyor. Belki 20 yıl bekleyeceksiniz. Ama muhtemelen 20 yıl sonra da olsa birisiyle eşleşecek.”