Siyaset Hedef 4 milyar dolar ticaret

Hedef 4 milyar dolar ticaret

24.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vietnam ziyaretinin yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu belirten Başbakan Binali Yıldırım, “2020’ye kadar ticaret hacmimizi 4 milyar dolara yaklaştırabiliriz” dedi

Hedef 4 milyar  dolar ticaret

Başbakan Binali Yıldırım, Singapur temaslarının ardından geldiği Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti’nin başkenti Hanoi’de ilk olarak, “Milli Kahramanlar ve Şehitler Anıtı”na çelenk bıraktı. Yıldırım, daha sonra Vietnam bağımsızlık hareketinin önderi ve Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti’nin ilk başkanı Ho Chi Minh’in mozolesini ziyaret etti. Ho’nun mozolesinde tören kıtası tarafından karşılanan Yıldırım, çalınan marşın ardından saygı duruşunda bulundu.
‘Yeni dönemin başlangıcı’
Heyetler arası görüşmenin ardından Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc ve Yıldırım, basın açıklaması yaptı. Yıldırım, diplomatik ilişkilerin 2018’de 40. yılı olacağını ifade ederek, “39 yıldır karşılıklı ziyaretin yapılmamış olması büyük bir eksiklikti. Bu eksikliği gidermiş oluyoruz. Vietnam’a gelen ilk başbakan olmanın da mutluluğunu yaşıyorum. Vietnam, Uzak doğunun bu bölgesinde son yıllarda önemli kalkınma hamlesini gerçekleştiriyor. Türkiye’de Vietnam gibi kalkınan, dinamik bir ülkedir. Dolayısıyla iki ülke arasında benzerlik var; nüfusları yakın ve büyüme oranları yüksek. 2020’ye kadar ticaret hacmimizi 4 milyar dolara yaklaştırabiliriz, potansiyel mevcuttur” dedi.
Vietnam’a geniş bir iş adamı heyeti ile geldiklerini söyleyen Yıldırım, “Yeni iş imkanlarını değerlendirecekler. Bu ziyaret Vietnam-Türkiye ilişkilerinde yeni dönemin de başlangıcı olacaktır” diye konuştu.
‘İlişkilerimizi geliştirmeliyiz’
Verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Yıldırım, “Ulaştırmadan eğitime, denizcilikten ticarete, savunmaya bütün alanlarda iş birliğini ele aldık, değerlendirdik. Bu konuların daha da geliştirilmesi işin bazı anlaşmaları imzaladık. Çifte vergilendirme konusunda,, yatırım teşviki konularını da içeren gerekli düzenlemeler yapıldı. Bunların uygulanması konusunda da çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye ve Vietnam konumları itibariyle bir fırsat kapısı özelliği taşıyor. İlişkilerimizi her sahada geliştirme kararlılığında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Ülkelerimiz ve halklarımız refahı için birlikte çalışma irademizi teyit ediyorum” değerlendirmesi yaptı. Yıldırım, mevkidaşı Nguyen’i Türkiye’ye davet etti. Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını da iletti.
Petrol aramaları nedeniyle Çin ile Vietnam başta olmak üzere Çin, Malezya ve Filipinler arasında da ayrıca gerginliğe neden olan Güney Çin Denizi ile ilgili de Yıldırım, “Uluslararası konularda bölgesel konularda doğu ve güney denizi kullanımında görüş birliğindeyiz. Denizlerin insanların ortak mirası olarak barış içinde kullanılmasının önemine işaret etmek isterim” dedi.
3 anlaşma imzalandı
Görüşmenin ardından iki ülke arasında üç anlaşma imzalandı. Ekonomi Bakanlığı ile Vietnam Planlama Bakanlığı arasında “Serbest bölgeler, ihraç işleme bölgeleri, ekonomik bölgeler, özel ekonomik bölgeler alanında işbirliği”, “Gümrük birliği alanında işbirliği ve karşılıklı idari yardım” ile Türk Standartları Enstitüsü ve Vietnam Kalite ve Standartlar kurumu arasında da eylem planı” anlaşmaları imzalandı.
Görüşmelerde ağırlıklı olarak denizcilik ve savunma sanayi alanlarında işbirliğinin gündeme geldiği öğrenildi. Vietnam’a uygulanan silah ambargosunun kalkmasının ardından bu ülkenin savunma sanayi alanında yatırımlar yapmayı planladığı ele alındı.
Çin’in bu pazarda pay sahibi olmak için bastırdığı ifade edilirken Türkiye’nin de savunma sanayi alanında ciddi bir pay kapmayı hedeflediği belirtiliyor.

‘Mücadelenizi iyi biliyoruz’

Hedef 4 milyar  dolar ticaret


Tören alanının hemen yanındaki Başbakanlık binasına geçen Yıldırım, Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc tarafından resmi törenle karşılandı. Yıldırım ve Nguyen, baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.
Yıldırım’a, Başbakan yardımcıları Mehmet Şimşek ve Recep Akdağ, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ak Parti Grup başkenvekilleri Mustafa Elitaş ve Mehmet Muş ile Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan eşlik etti.
Heyetler arası görüşmede Yıldırım, Vietnam halkının ülkesini savunma konusunda gösterdiği kahramanlık mücadelesinin Türk halkı tarafından çok iyi bilindiğini ve takdir edildiğini ifade ederek, “Türkiye olarak Vietnam’ı Güneydoğu Asya bölgesinde güçlü ve güvenilir bir ortak olarak görüyoruz. Nüfus itibariyle birbirine benzer iki ülke arasında muazzam bir işbirliği için iyi bir fırsat var. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak ve ilişkilerimizi daha da ileriye taşımak için her türlü şartın uygun olduğunu sizlerle paylaşmak isterim” diye konuştu.

2018 Vietnam-Türkiye kültür yılı olsun

Başbakan Binali Yıldırım, Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc’un kendi onuruna verdiği yemeğe katıldı.
Yıldırım, Vietnam ile Türkiye’nin diplomatik ilişkilerinin 40’ıncı yılı olan 2018’e ilişkin “Vietnam-Türkiye arasında kültürel faaliyetlerin daha da yoğunlaştırılmasını ve 2018’in ‘kültür yılı’ ilan edilmesini teklif ediyorum. Vietnam’a yaptığımız bu ziyaretin iki ülke arasında ilişkiler için yeni bir çığır açacağına inancım tamdır” diye konuştu.
Vietnam Başbakanı Nguyen, “Atatürk ve Ho’nun düşünceleri başarımızda etkin” derken, Yıldırım da Vietnamlıların Ho Chi Minh’e hitap ettikleri gibi hitap ederek, “Ho Amca güzel bir ülke bıraktı” ifadesini kullandı.

Asya turu kapsamında Başbakan Binali Yıldırım, Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc ve Vietnam Ulusal Meclisi Başkanı Nguyen Thi Kim Nigan ile görüştü. Vietnam Ulusal Meclis binasında basına kapalı gerçekleşen, görüşme, 40 dakika sürdü.