Ekonomi Hedef 65 yeni OSB 1 milyon istihdam

Hedef 65 yeni OSB 1 milyon istihdam

02.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

2017 yatırım programında, organize sanayi bölgelerinin hızla tamamlanması için ödenek artırıldı. Hedef 65 OSB ve 1 milyon ilave istihdam

Hedef 65 yeni OSB 1 milyon istihdam

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve Sanayi Siteleri (SS) projelerine yönelik yatırımlar 2017 yatırım programında artırıldı.

Haberin Devamı

2017’de 25 adet (22 OSB ve 3 SS) yeni proje yatırım programına dahil edilirken, OSB ve SS projelerinin tamamlanarak ekonomiye kazandırılmasının hızlandırılması amacıyla; 2016 deneğine göre 2017 deneği yüzde 75 oranında artırılarak 387 milyon TL’ye çıkarıldı. Sanayi Bakanlığı açıklamasına göre, bu rakam 2016 yılında 222 milyon TL’ydi.

Sanayiciye uygun yatırım alanları sunan, istihdam, ihracat, doğrudan veya dolaylı vergi gelirleri ile ekonomiye önemli girdiler sağlayan sanayi bölgeleri ülke sanayisine ivme kazandırarak sürdürülebilir büyümenin temel aracı oldu. Türkiye’de yaklaşık 55 yılı aşkın bir süredir uygulanması devam eden OSB uygulamaları yıllar içinde gelişerek dünyaya ihraç edilen bir model haline geldi. Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre OSB uygulamalarına yönelik istikrarlı devlet desteğinin sağlanmasına devam edilecek. 2002’ye kadar yaklaşık 40 yıllık süreçte yılda ortalama iki adet OSB projesi tamamlanırken, son 14 yılda bu rakam sekize yükseldi. 2023 hedefi ise 65 yeni OSB kurarak 1 milyon daha ilave istihdam oluşturmak. Bugün OSB’ler Türkiye ekonomisi için her zamankinden daha önemli bir hale geldi. Kalkınma programlarına uygun olarak sanayi sitelerini kredi ile desteklenerek küçük sanatkârlara ve küçük işletmelere altyapısı hazır, faaliyetlerine uygun büyüklükte sağlıklı çalışma koşullarına sahip işyerleri sunuluyor.

Haberin Devamı

Vergide muafiyet, teşvik

OSB’ler, elektrik gibi altyapı hizmetlerini toplu halde sunmasının yanında bazı teşvik ve istisnalara da sahip. OSB’lerde KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği, sigorta primi desteği ve stopaj desteği gibi avantajlar bulunuyor. Emlak vergisi muafiyeti, çevre ve temizlik vergisi muafiyeti, inşaat ve yapı izni harcı muafiyeti, işlem harcı muafiyeti ve atık su bedeli muafiyeti de OSB yatırımlarına tanınan olanaklar arasında. OSB uygulamalarına, 1961 yılında Bursa OSB’nin kurulmasıyla başlandı. Bursa OSB, Dünya Bankası’ndan alınan kredi ile kuruldu. 1982’den itibaren kendi mevzuatı olan OSB’lerin sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak gibi hedefleri bulunuyor.