Gündem Hedef bayram sonrası El Bab’a girmek

Hedef bayram sonrası El Bab’a girmek

11.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sayıları 5 binin üzerinde olduğu ifade edilen ÖSO kuvvetleri, El Bab’a 8 km yaklaştı. Bayram sonrası ‘büyük savaş’ için hazırlık yapılıyor. IŞİD ise kenti korumak için Rakka’dan güç kaydırıyor

Hedef  bayram sonrası El Bab’a girmek

IŞİD’in Suriye’deki “ikinci başkenti” Bab’a üç koldan ilerleyen TSK destekli ÖSO kuvvetleri, Arap köylerinde kurulan tuzaklar ve mayınlama nedeniyle ağır ilerliyor. Örgütün sivil ölümleri kullanacağı kaygısı ile operasyonlara büyük özen gösteriliyor. Sayıları 5 binin üzerinde olduğu ifade edilen ÖSO kuvvetleri, Bab’ı yarım hilal şeklinde üç bölgeden kuşatmaya çalışıyor.
Hedefler imha edildi
Bab’a ilerleyen ÖSO kuvvetlerine dün karadan ve havadan destek sunulmaya devam edildi. Elbeyli ilçesinden Bab bölgesindeki IŞİD hedefleri fırtına topları ile vurulurken TSK’ya ait savaş uçakları belirlenen hedefleri bombaladı. Özellikle Kilis’e roket saldırısı yapıldığı belirtilen Azez’in Keferganne, Dabık köyleri çevresi ile Çobanbey kesiminde bir tankın isabet alması sonucu üç askerin şehit edildiği Havahöyük, Tel Ali ve Vukuf bölgeleri etkili vuruldu. Yoğun hava harekâtı kapsamında birçok IŞİD hedefi imha edildi.
Bayram sonrası Bab’a girecek şekilde hazırlık yapılıyor. Kapsamlı harekat için bölgeye tank, top ve ağır silahlarla takviye sağlandı. Bab’a nihai harekât öncesi asker ve ÖSO savaşçılarından takviye yapıldı. Yakın zamanda Bab’a yönelik başlatılacak kapsamlı harekâta yeni kuvvetin katılması ile birlikte, kentin kısa sürede düşürüleceği ifade ediliyor.
IŞİD takviye yapıyor
Bab’ı kaybetmemek için IŞİD’in de kent merkezine Rakka’dan büyük oranda güç kaydırdığı ve kuvvetlerin kentin çevresi ile yakın köylere konuşlandırıldığı öğrenildi. IŞİD, TSK’nın hava harekatinden korunmak amacıyla sivillerin kentten ayrılmasına izin vermiyor. Bab merkezde ise sokak savaşına hazırlık yapılıyor. IŞİD’in yaptığı hazırlık OSÖ harekât merkezinde dikkatle izlenirken, yüzlerce mevzi ve sığınak hazırlandığı, IŞİD’in silahlı milislerinin evlerde hazırlık yaptığı bildirildi. IŞİD’in TSK destekli ÖSO kuvvetlerine karşı koymak amacıyla gençleri zorla silah altına aldığı ileri sürülüyor.
Sokaklarda bayram hareketliliği
Kurban Bayramı’nda evlerinde olmak isteyen yüzlerce Suriyeli, Karkamış Gümrük Kapısı’ndan çıkış yaptı. Onlardan biri Muhammed Mustafa, “Ailem orada kaldı şimdi ellerini öpeceğim. Kurbanımı kesip Türk devleti ve askeri için dua edeceğim” dedi. Cerablus’ta, bayram öncesi sokaklar ve pazarlar hareketlendi. Kentin en işlek caddesi Şehitler’de satıcılar tezgâh açıyor. Fırınlarda kuyrukların oluştuğu Cerablus’ta vatandaşlar, 2,5 yıl aradan sonra özgürce alışveriş yapmanın keyfini çıkarıyor.
35 pikap Cerablus’a gönderildi
Evlerine dönmek isteyen Suriyelilerin yanı sıra Cerablus’a insani yardım götüren TIR’ların da yoğun olarak kullandığı Karkamış Gümrük Kapısı’nda dün akşam saatlerinde farklı bir sevkiyat yaşandı. 7 TIR dorsesine yüklenmiş 35 beyaz renkteki pikap Cerablus’a götürüldü. l ÜNAL ÇAM Karkamış
10 IŞİD hedefi vuruldu
Genelkurmay Başkanlığı tarafından Fırat Kalkanı harekâtının 18. gününde yapılan bilgilendirmede, ateş destek vasıtaları tarafından, harekat sahasında bulunan 10 IŞİD terör örgütü hedefine Fırtına obüsleriyle toplam 25 atım, harekatın başladığı günden bu yana ise toplam 501 hedefe 2 bin 189 atım yapıldığı bildirildi. İstihkam unsurlarınca da 6 mayın ve 41 el yapımı patlayıcının bulunarak yerlerinde imha edildiği de kaydedildi. l ANKARA Milliyet