Ekonomi Hedefimiz uzay

Hedefimiz uzay

10.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin tamamen yerli Türksat 6A uydusu üzerinde çalıştığını belirten Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Uzay Ajansı’nın kurulmasıyla uzay ve uydu çalışmalarının çok daha ileriye taşınacağını duyurdu

Hedefimiz uzay

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Amacımız 2020 yılında kendi uydumuz olan 6A’nın üretimini tamamlayarak yörüngedeki yerine fırlatmak ve onun üzerinden hizmet almak” dedi.

Haberin Devamı

Arslan, MÜSİAD stratejik partnerliğinde, EMEA Uydu Operatörleri Birliği ev sahipliğinde, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen 3. Global Satshow’a katıldı.

Şu anda Türkiye’nin uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olduğunu hatırlatan Arslan, Türkiye’nin aktif uydu filosunda 3 haberleşme ve 3 gözlem uydusu bulunduğunu bildirdi. 2011’de Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nü kurduklarını, Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’ni açtıklarını hatırlatan Arslan, yerli gözlem ve haberleşme uydularının üretimine yönelik stratejik altyapının kurulduğunu söyledi.

Arslan, söz konusu tesiste Türksat 6A uydusunun tamamen yerli olarak üretimi çalışmalarına başlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Şu anda tasarım çalışmaları devam ediyor. Uydunun haberleşme kısımlarını ASELSAN, yapısal bölümlerini de TUSAŞ üretecek. Yazılım başta olmak üzere güç sistemleri, bataryalar ve güneş panelleri de mühendislerimiz tarafından yapılacak. Göktürk 2 uydusunun üretiminden elde edilen deneyimler de yol gösterici olacak. Amacımız, 2020 yılında kendi uydumuz olan 6A’nın üretimini tamamlayarak yörüngedeki yerine fırlatmak ve onun üzerinden hizmetler almak. 6A ile uydu yapabilen sayılı ülkeler arasına girecek Türkiye, bu anlamda diğer birçok ülkeden pozitif anlamda da ayrışmış olacak.”

Uzayda milli ürün

Hedefimiz uzay

Arslan, Türkiye’de havacılık ve uzay alanındaki faaliyetlerin yürütülmesi ve projelerde koordinasyonun sağlanması amacıyla Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulmasına ilişkin çalışmaların başlatıldığını, TBMM’de ilgili komisyondan geçtiğini hatırlattı.

Yasal altyapının yakın zamanda tamamlanacağını bildiren Arslan, “Uzay Ajansı’nın kurulması ile uzay ve uydu çalışmalarımız çok daha ileriye taşınacak. Bununla birlikte milli uzay teknolojilerinin geliştirilmesi amacıyla Japonya ile bir iş birliği protokolü imzaladık. Protokol kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Japonya’ya ait Kibo Modülü’nde milli ürünlerimizin deney sürecini başlattık” diye konuştu.

Arslan, uydu projelerinde kullanılmak üzere Uydu İtki Motoru ve İtki Sistemi’nin milli imkanlarla geliştirilebilmesi için projelerde fizibilite çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Fırlatmaya doğru

Milli uydu fırlatma sistemi geliştirilmesi hedefinin ilk adımı olarak da ‘Uzay Sonda Roketi ve Fırlatma Sistemi Geliştirilmesi’ne yönelik proje çalışmalarına başlandığını belirten Arslan, şöyle devam etti:

“Bu projeyi de önümüzdeki yıl yatırım programına almayı planlıyoruz. Proje ile yakın zamanda uzaya deneysel uydularımızın

Hedefimiz uzay
fırlatılması mümkün olacak. Kısacası, uzay teknolojilerinde milli üretim noktasında önemli mesafe kaydettik. Ar-Ge’ye ayrılan payı artırarak daha da hızlı mesafe katetmeyi planlıyoruz.”

ATA’YA SAYGI

SpaceX’in CEO’su Elon Musk’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesi sonrası yaptığı Anıtkabir ziyareti sosyal medyada büyük ilgi gördü. Musk’ın, Ulu Önder Atatürk’e duyduğu saygıyı ifade eden sözlerle birlikte fotoğraflarını paylaşmasının ardından yüzbinlerce Türk kullanıcı beğeni ve yorumda bulundu.

Haberin Devamı

500 milyon doalrlık anlaşma

Haberleşme uyduları Türksat 5A ve 5B’nin üretimi ve uzaya fırlatılması için Airbus ile Türksat arasında yaklaşık 500 milyon dolar tutarında sözleşme imzalanırken, uyduların fırlatılması ABD’li girişimci Elon Musk’a ait olan SpaceX tarafından yapılacak.

Airbus şirketinin uzay sistemlerinden sorumlu İcracı Başkan Yardımcısı Nicolas Chamussy 2020’de uzaya fırlatılacak 5A ve 2021’de fırlatılacak 5B’nin üretiminde Türk şirketlerinin de görev alabileceğini ancak hangi şirketlerin olacağının henüz belirlenmediğini söyledi.

İmza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül, iki uydunun yapımı ve fırlatılması anlaşmasının büyüklüğünün yaklaşık 500 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Ömrü 15 yıl

Reuters’ın haberine göre uydu üretim kontratları üretim ve fırlatma olarak iki temel safhadan oluşuyor ve fırlatıcı şirket üreticiden farklı olabiliyor. Sektör yetkilileri 3.5 ton ve 4.5 ton ağırlıkta olması planlanan 5A ve 5B sınıfındaki uyduların fırlatma maliyetlerinin uydu başına 60 ile 70 milyon dolar arasında olduğunu belirtiyorlar.

Haberin Devamı

Uydunun uzayda yer değiştirmek için kimyasal itki yerine daha hafif elektrikli itki sistemi kullanacağını belirten Chamussy uydunun 15 yıl ömür için tasarlandığını söyledi.