Siyaset Helsinki Forumu 10-12 Kasım'da Van'da yapılacak

Helsinki Forumu 10-12 Kasım'da Van'da yapılacak

26.10.2017 - 11:49 | Son Güncellenme:

Van, önemli bir zirveye ev sahipliği  yapmaya hazırlanıyor. Helsinki Politika Forumu, 10-12 Kasım'da Van'da yapılacak.

Helsinki Forumu 10-12 Kasımda Vanda yapılacak

Asya Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, foruma Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve körfez ülkelerinden birçok temsilcinin katılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Van'da yapılacak toplantıda, Ortadoğu ve körfez bölgesinde yaşanan sorunların ele alınacağını belirten Kayatürk, "Körfez ülkelerinin Katar'a karşı takındığı tavır, Kuzey Irak'taki durum, Suriye ve Irak meseleleri ile Myanmar konuları başlıca görüşülecek konular olacak." dedi.

Kayatürk, daha önceki toplantıların Helsinki, Londra ve Moskova'da yapıldığını, Van'dan sonraki toplantının ise Lübnan'ın Başkenti Beyrut'ta olacağını bildirdi.

Helsinki Forumu'nun, İngiltere'nin kurduğu bir düşünce kuruluşu olduğunu belirten Kayatürk, forumun finansmanını Finlandiya'nın karşıladığını söyledi. Burhan Kayatürk, "Yurt dışından gelecek misafirlerin uçak bileti gibi masraflarını forum, Van'daki yemek ve otel gibi masraflarını ise Van Valiliği karşılayacak." diye konuştu.

Haberin Devamı

AK Parti'li Kayatürk, Van'ın çok güzel doğası ve gölü olduğunu, ayrıca stratejik bir noktada yer aldığına işaret ederek, "Van'ın Helsinki, Davos ve Kopenhag gibi uluslararası platformların merkezi olmasını istiyoruz." dedi.

Forum koordinatörlerinin geçen yaz aylarında Van'a gelerek, toplantının burada yapılıp yapılmayacağı konusunda incelemelerde bulunduğunu belirten Kayatürk, "Otellere, şehrin yapısına baktılar, terörün minimize olduğunu gördüler. Van'a hayran kaldılar ve forumun Van'da yapılmasına karar verdiler." bilgisini paylaştı.

"VAN'IN TANITIMINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK"

Kayatürk, forum için Van'a gelecek misafirlere, kentin tarihi ve turistik yerlerini gösterme fırsatı bulacaklarını, böylece Van'ın tanıtımına çok büyük katkı sağlayacaklarını ifade etti.

Foruma, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ümit Yalçın katılacak.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar ile eski milletvekili ve büyükelçi Faruk Loğoğlu'nun da foruma katılması bekleniyor.

Helsinki Forumu'na; Mısır, Birleşik Krallık, Suudi Arabistan, İsveç, Almanya, Fransa, İtalya, Finlandiya, Danimarka, Bahreyn, Belçika, İran ve İspanya'dan temsilciler davet edildi.

Haberin Devamı

Yurt dışındaki davetlilerden bazıları şöyle:

"Güçlü Mısır Partisi Genel Başkanı Abdel Moneim Aboul-Fotouh, İngiltere Global Gelişim Merkezi Başkanı Masood Ahmed, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, İran Politika ve Uluslararası ilişkiler Enstitüsü Başkanı Seyed Muhammed Kazem Sajjadpour, İngiltere Ortadoğu Ülkeleri Bakanı Alistair Burt, Fransa Parlamentosu Dışilişkiler Komitesi Başkanı Marielle de Sarnez, Almanya Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Bölümü Şefi Michael Ohnmancht, Alman Parlamentosu Dışilişkiler Komitesi Başkanı Norbert Röttgen."