Trabzon HEM ÖĞRENİYORLAR, HEM KAZANIYORLAR

HEM ÖĞRENİYORLAR, HEM KAZANIYORLAR

04.09.2015 - 14:39 | Son Güncellenme:

.

HEM ÖĞRENİYORLAR, HEM KAZANIYORLAR

Trabzon’un Çarşı Mahallesi’de tarihi Alacan’da Kadın İstihdamını Geliştirme Merkezi adı altında hediyelik eşya üreten bayanlar hem öğreniyorlar hem de ürettiklerini sergileyerek aile bütçesine katkıda bulunuyor.
Merkezde üretilen hediyeliklerin yüzde 90’ı Trabzon işi hediyelik eşyalar oluştururken, bayan kursiyerlere “mekikli dokuma, sanat ve tasarım, yorgan dikimi, telkari, takı tasarım,tahta kaşık yapımı, hazır kazaziye örme, organik dokuma, el nakışı, aşk düğümü, kolye, küpe, kol düğmeleri, sepet örücüğü, tezhip” gibi sanatlar öğretiliyor. Kursiyerler 9 aylık sürede ürettikleri çok sayıdaki hediyelik eşya kentin farklı noktalarında sergilenirken bu eşyalardan yaklaşık 80 bin TL gelir elde edildi. Merkezde üretilen eşyaların şehre gelen devlet büyüklerine bile hediye edildiği belirtilirken, önümüzdeki günlerde Trabzon’a gelmesi beklenen 175 kadar misyon şefine burada üretilen el sanatlarından hediye edileceği öğrenildi.
Elde edilen gelirlerin büyük bir kısmı kursiyerlere dağıtılırken, projenin amacının unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını tekrar günümüze taşımak olduğu belirtildi.
Öte yandan, projenin amacında tarihi mekan olan Alacahan’da unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının sürdürülebilirliğini sağlayarak işsiz ya da sosyo-ekonomik açıdan yetersiz koşullara sahip kadınların toplumsal yaşama daha hızlı dahil olması, ekonomik ve sosyal yönden güçlenmelerinin sağlanmasının hedeflendiği belirtildi.