Gündem Hem romancı hem ressam

Hem romancı hem ressam

07.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İki aylık edebiyat dergisi Notos yeni çıkan sayısında yaptığı yağlı boya resimleriyle de adından söz ettiren yazarların hikâyelerine yer verdi.

Hem romancı hem ressam

Yazı Donald Friedman’ın ‘The Writer’s Brush’ kitabından yola çıkılarak hazırlanmış
Henry Miller: Öğretmeni yeteneksiz buldu
“Otobiyografik romanlarıyla tanınan Amerikalı yazar Henry Miller’ın kitapları defalarca sansüre maruz kalsa da basıldıktan sonra büyük bir satış başarısı gösterdi. Miller, lisede güzel sanatlar öğretmeni tarafından yeteneksiz bulunduğu halde suluboya tutkusunun peşinden koştu. Yazar her ne kadar ‘Yengeç Dönencesi’yle ses getirse de resim yeteneği yazarlığıyla yarışabilir nitelikte. Yazarın iki binden fazla suluboya eseri bulunuyor.”
Lawrence Durrell: Yazarlığını gölgede bıraktı
“Lawrence Durrell, Henry Miller’ın arkadaşı. O da hem resim hem de yazarlık tutkusunun peşinden gidenlerden. Aynı hikayeyi dört farklı kişinin ağzından anlattığı ‘İskenderiye Dörtlüsü’yle tanınan yazar aynı zamanda ‘Gözlerini kapatıp fırçanın altında resmin şekillenmesini dileyererek’ eserler üretmiş. Miller ve Durrell, her ne kadar resim tutkularının yazarlık kariyerlerini tehlikeye atmaması için uğraşsa da, ikisinin de resimleri zaman zaman yazarlıklarını bile gölgede bırakabilecek başarıya sahip.”
Sylvia Plath: Yazarlığı da ressamlığı da yarış halinde
“Sylvia Plath’ın da yazar kimliğiyle ressam kimliği yarış halinde. Plath’ın tek romanı ‘Sırça Fanus’ şu sıralar beyaz perdeye uyarlanıyor. Yazarın aynı zamanda şiir kitapları da var. 1932-1963 yılları arasında yaşayan Plath, her kadar ünlü bir yazar olarak tanınsa da, bazı yazılarını çizimlere eşlik etmesi için yazdığını itiraf ediyor. Çizimleri yazılarına ilham veriyor çünkü çizmek onun için şeylere dair algıyı derinleştirmek demek. Plath’ın çizimleri o kadar başarılı ki neden yazar kimliğiyle öne çıktığını sorgulatıyor.”