Gündem Hem suçlu hem güçlü çıktılar

Hem suçlu hem güçlü çıktılar

12.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yırcalı köylüler, kesilen 6 bin zeytin ağacının yerine yenisini dikmek için dün şenlik düzenledi. Şirket yetkilileri ve özel güvenlik görevlileri ise ‘kendilerini dövdükleri’ iddiasıyla aralarında kadınların da bulunduğu köylülerden şikâyetçi oldu

Hem suçlu hem güçlü çıktılar

Soma Yırca Mahallesi’nde yapılacak 3. termik santral için 6 bine yakın zeytin ağacının kesilmesine tepki olarak köylüler dün zeytin dikim şenliği düzenledi, bu esnada köylüleri şoke eden bir gelişme yaşandı. Şirket yetkilileri ve özel güvenlik görevlileri, kendilerini dövdükleri gerekçesiyle aralarında kadınların da bulunduğu köylülerden şikâyetçi oldu.
Yırca köylüleri artık santrallerden yıldıklarını, ne olursa olsun buraya santral yaptırmayacaklarını ifade ederek yaklaşık bine yakın zeytin fidanını toprakla buluşturdu. Köy sakini Hamide Akın, termik santral için 6 bin zeytin ağacı kesildiğini belirterek “Onlar altı bin kesti biz dikeceğiz 16 bin zeytin ağacı. Biz göremezsek torunlarımız görür. Başka ne diyeyim” diye konuştu.

‘Asla yılmayacağız’
Köylülerden İsmail Saygılı ise, zeytinlerin usulsüz bir şekilde kesildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz de zeytinleri kestirmemek için çok mücadele verdik. Bizim sayımız az onlarınki fazla olduğu için bizi darp ettiler. Son gün şirket son kozunu oynadı bütün zeytinlerimizi devirdi gitti. Ama biz asla yılmayacağız. Bu zeytinleri tekrar dikiyoruz.”
Zeytinliklerinin kesilmesine çok üzüldüklerini ve burada bir cinayet yaşandığını söyleyen köy sakini Emine Saygılı ise, “Yeniden diktiğimiz zeytinler en az 5-10 yıl zeytin vermeyecek. Çok zor durumdayız. Bunu herkes duysun. Ama zeytinlerimize tekrar kavuştuk. Yeniden yılmadan usanmadan bıkmadan yetiştireceğiz” dedi.

Muhtar’dan yanıt
Bu arada, hem şirket yetkilisinin katıldığı bir televizyon programındaki hem de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Temel atma törenine köylüler de katıldı” açıklamalarına, Yırca Muhtarı Mustafa Akın’dan yanıt geldi. Köylülerin yaşanacaklardan habersiz olduğunu söyleyen Akın, “Temel atılan yer, var olan termik santralin atıl olarak duran arazisinin bulunduğu yerdi. Köylüler santralin orada yapılacağını biliyordu. Yoksa kendi arazilerine girileceğinden haberdar değildi. Sonra zeytinliklerinin de gideceği ortaya çıkınca köylüler mücadele başlattı. Soma faciası yaşanınca, itirazları pek duyulmadı ama hep karşı çıktılar. Köylüler için bu söylenenler yalan” dedi.
Termik santralin yanında zeytincilik yapmalarıyla ilgili itirazlara ise Akın, “Aynı konuyu şirket yetkilisi de söylüyor. Ya bu termik santral 1978 yılında yapıldı. Ama burada yüz yıllık zeytin ağaçları var. Ziraat mühendislerinin de bu konuda açıklamaları var. Termik santral tozuna, dumanına en çok dayanan ürün zeytin. Bizim köyde de zeytinden başka geçim kaynağı olan yok” dedi.

Haberin Devamı

CHP de fidan dikecek
CHP İzmir İl Başkanlığı, Kolin Grubu’nun, Manisa Yırca Mahallesi’nde, termik santral yapmak için bölgedeki 6 bin zeytin ağacını kesmesine tepki göstererek, alana bin adet zeytin fidanı dikeceklerini açıkladı.
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Doğa Haklarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Nurcan Adıgüzel ve il yöneticileri, Yırca’da zeytin ağaçlarının kesilmesi üzerine düzenledikleri basın toplantısında masanın etrafına zeytin fidanları kondu. İl Başkan Yardımcısı Nurcan Adıgüzel, “Savunmasız köylülerigüvenlik görevlilerine dövdürterek, gözlerini bürüyen para hırsının gözlerini kör ettiğini de bir kez daha göstermişlerdir” dedi.

Yırcalı kadınlar ‘güvenlikçi’ dövmüş!
Danıştay’ın verdiği ’yürütmeyi durdurma’ kararıyla sevinç yaşayan köylüleri şoke eden bir gelişme oldu. Şirket yetkilileri ve özel güvenlik görevlilerinin, kendilerini dövdükleri gerekçesiyle aralarında kadınların da bulunduğu köylülerden şikâyetçi olduğu ortaya çıktı. Şüphelilerden birisi ise 46 yaşındaki Münevver Özkılınç oldu. Kendisinin zeytinlerini savunmaya çalıştığını söyleyen Özkılınç, “Bir bana bakın bir de o güvenlik görevlilerine. Ben kimi dövebilecek güçteyim? Birisi gelip bana söylesin bakayım. Bu bir anneye yapılan ayıptır” dedi.
Aynı gün başından yaralanıp hastaneye kaldırılan Emin Özkılınç da yine şüpheliler arasında yer aldı. Özkılınç, “Başından yaralanan ben, hastaneye gidip tedavi olan ben. Onları döven de ben. Bu işte bir yanlışlık yok mu?” dedi.
Köylülerin avukatı Deniz Bayram ise “Aslında o gün orada neler yaşandığını tüm Türkiye’de herkes biliyor. Ama yerlerde sürüklenen köylüler değil, onlarmış. Köylüler şimdi ifade vermek zorunda kalıyor” dedi.

Haberin Devamı

Milletvekilinden ilginç yorum: 5 bin ağaç kesilse ne olur?
Ak Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, 8. Uluslararası Tekno Tarım ve Hayvancılık fuarında üreticilerle bir araya geldi.
Yırca’da kesilen ağaçlarla ilgili iddiaları yanıtlayan Özdağ, “Manisa’daki zeytin ağacımızın sayısı 16 milyondur. Duble yollar yapılacak. Bu yollar yapılırken ağaçlar kesilecek ve kesiliyor. Barajlar yapılırken kesilmedi mi? Burada 5 bin zeytin ağacı kesildi. Kolin grubu ciddi bir yatırım yapıyor” şeklinde konuştu.
Danıştay’ın aldığı kararı da değerlendiren Özdağ, “Gönül isterdi ki burasının rızayla kamulaştırılması gerçekleşsin. Danıştay ağaç kesimini durdurdu. Bu durumda vatandaşla şirket anlaşmaya gidecek. Bu da demek oluyor ki Türkiye 1 yıl gecikecek” ifadesinde bulundu. Greenpeace ve CHP üyelerini de eleştiren Özdağ, “Kolin grubu 5 bin kişiye istihdam sağlayacak. Bu tür işler yapılırken ağaç kesilmesi zaman zaman olacak. Manisa’da 16 milyon zeytin ağacının olduğunu kimse unutmasın! Toplam 60 milyon ağacımızın içinde 5 bin kesildiyse geriye 59 milyon 995 bin ağaç daha duruyor orada” dedi.
SOMA Milliyet