Gündem 20 hektar sarıçam kül oldu

20 hektar sarıçam kül oldu

09.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Trabzon’un Sürmene ilçesinde, dünyada sarı çam ormanlarının deniz seviyesine inebildiği nadir alanlardan Çamburnu Tabiat Parkı’nda önceki gün saat 23.00 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, rüzgârın da etkisiyle kısa sürede genişledi.

20 hektar  sarıçam kül oldu

İhbarlar üzerine Sürmene ve Of Belediyeleri ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne ait 15 civarında itfaiye aracı yangına

20 hektar  sarıçam kül oldu
müdahale etti. Gece boyu süren müdahaleler sonucu yangın dün sabaha karşı kontrol altına alınabildi. Çamburnu Tabiat Parkı ormanında çıkan yangının boyutları günün ilk ışıkları ile ortaya çıktı. Yeşil örtünün simsiyah hale geldiği bölgede yangın yaklaşık 20 hektar alanda etkili oldu. Bitki örtüsü ile çok sayıda sarı çam yanarak kül oldu. Jandarma Olay Yeri İnceleme ekipleri de yangının çıkış nedenine ilişkin bölgede geniş çaplı inceleme başlattı.

Haberin Devamı

Mangal ateşi iddiası

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde önceki gün hava sıcaklığının 20 dereceyi bulması nedeniyle çok sayıda kişinin piknik için bölgeye geldiği belirtildi. Piknikçilerin yaktığı mangal ateşinin yangına neden olduğu öne sürülürken, bölgede bir kaç farklı noktada çok sayıda içki şişesi de bulundu. Gece bazı kişilerin ormanlık alanda alkol aldığı ve şişeleri gelişi güzel ormana attığı belirtildi. Yangının bu kişilerden de kaynaklanmış olabileceği iddia edildi. Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, “Yangın rüzgârın da etkisiyle çok geniş alanda etkili oldu. Sabotaj da dahil olmak üzere yangının çıkış nedeni ile ilgili tüm iddialar titizlikle araştırılıyor” diye konuştu.

‘Yanan alanları ağaçlandıracağız’

Haberin Devamı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sürmene ilçesi Çamburnu mevkisinde yaklaşık 25 hektar alanda etkili olan yangının, orman teşkilatı personelinin üstün çabalarıyla söndürüldüğünü belirtti. Trabzon Büyükşehir ve Rize belediyelerine verdikleri destek dolayısıyla teşekkür eden Eroğlu, şunları kaydetti:

“Basında yanan alanların farklı maksatlarla kullandırılacağına dair haberler var. Bu alanların kesinlikle başka bir maksatla kullandırılması söz konusu olamaz. Zaten böyle bir şey kanunen de yasak. Yangının gerçekleştiği alanları en kısa sürede ağaçlandırma için hazırlayacağız ve ağaçlandırma mevsiminde buralarda fidanlar toprakla buluşacak. Yani yanan alanlar aynı yıl tekrar ağaçlandırılacak. Başka maksatlarla kullanılmayacak.”

40 ekip müdahale etti

Öte yandan, söndürme çalışmalarına 40’ı itfaiye ekiplerinden olmak üzere 120 personel, 13 arazöz, 8 hizmet ve 9 itfaiye aracıyla müdahale edildiği belirtildi. Yangında, boylu ağaçların canlılığını kaybettiği, alt tabakadaki maki formasyonunun zarar gördüğü kaydedildi.