Hep Hastalıklar Bulaşacak Değil Ya. Bulaşıcı Olduğu İddia Edilen 8 Davranış

Haberin Devamı

Esneme ve kahkahanın bulaşıcı olduğu söylenir. Peki bunlara benzer bulaşıcı davranışlar var mı?
İşte insanlar arasında hızla yayılan 8 davranış:

1-MUTLULUK


Online ifade duyguları( hem olumlu, hem olumsuz) bulaşıcıdır. Facebook'un bugüne kadar yapmış olduğu en büyük çalışmalarından biri iki yılda 1 milyar mesajın duygusal içeriğini incelemek oldu. Yazılım her yazının duygusal içeriğini analiz etmek için kullanıldı. Ortaya çıkan sonuçlar duyguların bulaşıcı olduğunu göstermiştir. Olumlu duygusal mesajların olumlu duygusal tepkiyi sağladığı, olumsuz mesajların olumsuz duygusal tepkilere neden olduğu görüldü.

2-ANKSİYETE

Anksiyetenin bulaşıcı olduğu ve genellikle velilerden çocuklarına geçtiği yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir. Araştırmayı yürüten Prof. Dr.Thalia Eley'e göre: " Velinin yaşadığı kaygının çocuk tarafından gözlemlenip öğrenilmesi kaçınılmazdır. Sorun ile başa çıkabilmek için biraz risk alınabileceği çocuğa gösterilmelidir. Çocuk ve ergenlerde anksiyeteti azaltmak için evde yapılacak pek çok şey vardır."

3-KABALIK (NEZAKETSİZLİK)

Yapılan bir çalışma iş yerinde kabalık ve nezaketsizliğin bulaşıcı olabileceğini göstermiştir. Kaba bir davranış sergileyen birinden bu davranışı daha sonra tekrar yapmasını beklemek olasıdır. Bu beklenti bu insanların daha sonra diğerlerinden daha fazla kaba davranışlar sergilemelerine neden olmaktadır.

4-KAHKAHA


Yapılan araştırma kahkaha atıldığı zaman karşıdaki kişinin yüz kaslarının gülmeye hazır hale gelerek hafifte olsa kasıldığını göstermiştir.

Çalışmanın yazarlarından olan Prof. Dr.Sophie Scott şunları ifade etmektedir: "Güldüğünüz zaman tüm dünyanın sizinle güldüğünü hissedersiniz.Bir insanla konuşurken onun sesini, yüz hareketlerini kopyalama durumunda oluruz. Yapılan çalışmada kahkanın, gülmeninde karşıdakini etkilediğini göstermiştir."

5-RİSK ALMAK

İnsanlar risk almaktan kaçındıkları bir durumda başkalarının risk alıp almamasına bakarak hareket etmektedirler.

Bu önermenin sahiplerinden Dr. Shinsuke Suziki şunları ifade etmektedr: " Bir risk almak yada riskten kaçınmak genelde başkalarını o durum karşısında aldıkları tavra göre belirlenmektedir. Örneğin, bir finansal piyasa alanında hisse seneti alımına yönelik risk alma yada almama durumu diğer yatırımcıların risk alma durumunun gözlemlenmesi ile ortaya çıkabilir."
6- ESNEME

Esnemenin bulaşıcı olduğuna dair genel bir kanı vardır. Hatta bu yazıyı olurken bile esneme kelimesinin geçmesi sizi esnemek zorunda bırakabilir. Esnemenin aynı aile üyeleri, arkadaşlar ve en son aybancı kişiler arasında yaygın olduğu tespit edilmiştir. Ancak esnemeye karşı herkes aynı duyarlılıkta olmayabilir. Empati yeteneği fazla olanların esnemeye karşı daha hassas olduğu söylenebilir. Sizde şimdi bir arkadaşınızın yanında esneyerek onun için bir empati testi yapabilirsiniz. Yada Google görsellere esneme yazarak, esnemekte olan insanların resimlerine bakabilirsiniz. Kısa süre içinde esnediğinizi göreceksiniz.

7-GÜLÜMSEME

Birine gülümsemeye karşılık geri gülümsenmesi otomatiktir. Çünkü neredeyse fark edilmeden yapılan bir refleks haline gelmiştir. Ancak dikkat edilirse geri gülümseme herkeste görülmemektedir. Bu oran %50 civarındadır. Buna karşılık, kaş çatana karşı kaş çatma ise pek görülmez.

8-TİTREME

Birisini titrerken görmek kendinizi üşüyormuş gibi hissetmemiz için yeterli olabilir. Araştırmayı yöneten Dr. Neil Harrison şunları söyledi: "İnsanlar derinlemesine sosyal varlıklardır. Karmaşık toplumlarda birlikte çalışmak ve yaşayabilmek insanın yeteneklerindendir.- Empati kurmak, başkalarının duygularını ve düşüncelerini anlamaya borçluyuz. İnsanlar kendilerine sıcak yada soğuk görünenlere karşı tutumlarını belirlemekte olduklarına dair araştırmalar da bulunmaktadır."

Kaynak: http://www.spring.org.uk/2016/04/8-behaviours-contagius.ph

Murat ATİLA
Klinik Psikolog

http://www.psikoist.net

http://www.psikoyasamakademisi.com