Gündem Her beş kişiden dördü ‘uzlaşma’ yolunu seçti

Her beş kişiden dördü ‘uzlaşma’ yolunu seçti

12.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mahkemelerin iş yükünün azaltılması ve tarafların dava yoluna gitmeden olayların çözümü amacıyla Anadolu Adalet Sarayı bünyesinde başlatılan Uzlaştırma Bürosu’nda, 3 yılda ele alınan 2 bin 483 dosyadan bin 900’ü uzlaştırmayla sonuçlandı.

Her beş kişiden dördü ‘uzlaşma’ yolunu seçti

260 uzlaştırıcının görev yaptığı büroda, 583 dosyada ise taraflar uzlaşmayı kabul etmeyerek dava yoluna gitti.

Görüşmelerde taraflar en çok “trafik kazaları ve iş kazaları” gibi “taksirle işlenen suçlarda” uzlaşma sağladı. Taksirle işlenen suçları “basit yaralama” ve “basit tehdit” suçları takip ederken, en az uzlaşma ise “hakaret” suçlarında gerçekleşti. Uzlaşma görüşmeleri sırasında mağdurların talep ettiği edimin konusunu en çok “maddi değerler” oluştururken, bunu “özür dileme”, “kamu veya özel kuruma bağış” takip etti.

Uzlaştırma Bürosu’ndan sorumlu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Metin Sarıhan uzlaşma usulünde tarafların, tanık dinletme, hakimin reddi, bilirkişi raporu alınması, ayrıca vekalet ücreti, tebligat, ulaşım, fotokopi gibi yargılama gidenlerini ödemek zorunda kalmadıklarını, bu sayede bilinen klasik yargı yolundan çok daha kısa sürede olayların çözüme kavuştuğunu kaydetti.