Gündem ‘Her kategoride Türk şampiyon’

‘Her kategoride Türk şampiyon’

05.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

5 kez Supersport’u kazanan Sofuoğlu’nun yeni hedefi... Kenan Sofuoğlu, Toprak Razgatlıoğlu’nun ardından Öncü kardeşleri Moto GP için hazırlıyor. Motor sporlarında her kulvarda Türk şampiyon çıkarmak istediğini söyleyen Sofuoğlu, “Yetiştirdiğim çocukların başarıları dünyada konuşuluyor” dedi

‘Her kategoride Türk şampiyon’

Sürekli ilklere imza atan Red Bull sporcusu Kenan Sofuoğlu, kariyerine 5 Supersport şampiyonluğu sığdırmasının ardından kendisine yeni bir görev yükledi. İlk olarak Toprak Razgatlıoğlu’nu yetiştiren Sofuoğlu, şimdi de Deniz-Can Öncü kardeşlerin yanında olmaya başladı.

Haberin Devamı

- Yanında olduğunuz insanlara menajer değil de ağabey gibisiniz. Bu çizgiyi nasıl yakaladınız?
Toprak ve Öncü kardeşlerle aramdaki ilişkiyi menajerlik olarak görmedim. Onlar da bana hoca değil, ağabey gözüyle bakıyorlar. Yetiştirdiğim çocukların başarıları dünyada konuşulur hale geldi. Toprak bu sene Superbike kategorisinde yarışacak. Öncü kardeşler de geleceğin Moto GP şampiyonu olabileceklerini kanıtladılar.

‘Onlarla yarışıyorum’

- Bu kadar parçaya bölünmek zor olmuyor mu?
Bu çocuklar yıllardır motor kullanıyor. Toprak 20 yaşında. 10-12 yıldır yarışıyor. Öncü kardeşler de öyle. Öyle bir seviyeye geldiler ki benimle idman yapabiliyorlar. Her şeyi sıfırdan öğrenmiyorlar. Hem onlar hem ben hazırlanıyorum. Gençlere karşı yarışıyorum. Ben bu çocuklarla severek ilgileniyorum, karşılığını da onların başarılarıyla alıyorum.

Haberin Devamı

- Moto GP’de bir Türk pilotu ne zaman göreceğiz?
Toprak ile ilgili hayalim Superbike’ta efsane olması. Can ve Deniz ile ilgili hayalim, onları Moto GP için yetiştirmek. İkisine de ‘Siz bir gün Moto GP’de yarışacaksınız’ dedim. Şampiyon olmak kolay değil ama birinin zirveye çıkacağını düşünüyorum. Benim her kategoride Türk şampiyon çıkarma hayalim var. Bu doğrultuda Toprak’ın görevi farklı, ikizlerin görevi farklı.

- Siz çok fazla zorluk çektiniz. Yetiştirdiğiniz sporcuların gelişimini nasıl görüyorsunuz?
Ben Türkiye’de yarıştığımda şampiyona yoktu. Birinin bunu yapması gerekiyordu, bize nasip oldu. Daha sonra diğer isimler bu yolu izledi. Toprak çıktı, hemen arkasından Can ve Deniz çıktı. Bu devam edecek. Onların avantajları var. Ben Avrupa’da yaşamak zorunda kaldım. Ağabeyim vefat edince İstanbul’a geldim. Benzin istasyonlarında çalışıyordum. Sonra pistimizi yaptık. Bu arkadaşlarımız burada çalışma fırsatı buldular.

‘1 yıl daha pistlerdeyim’

- Hep ‘Bir şampiyonluk daha’ diyorsunuz. Bu şampiyonluk gelecek mi?
Allah bize 5 kez şampiyonluk nasip etti. Yaşım 34’e geldi. Gücüm yettiği sürece zirvede kalmak istiyorum. Geride bıraktığımız sezon hak etmediğimiz bir ikincilik aldık. Sakatlıklar yaşamasam şampiyon olabilirdim. Sakatlığımdan sonra yarışları bırakacak seviyeye gelmiştim. Cumhurbaşkanımız beni aradığında bırakmamı istedi. Hem bir şampiyonluk hem de çocukların tecrübe kazanması için bir yıl daha bayrağı taşımam gerekiyordu. Cumhurbaşkanımız da bunu onayladı.

Haberin Devamı

- Siz her şampiyonluğunuzu zorluklarla kazandınız. Buna rağmen ayakta kalmak zor olmadı mı?
Yaptığım işi seviyorum. Hak ettiğim konumun hakkını da vermek istiyorum. İlk şampiyonluğumu 2007’de yaşadım ve hâlâ şampiyon olacak gücü kendimde görüyorum.

‘Her kategoride Türk şampiyon’

‘Ön koltuk için bile yarışıyoruz’

İlk görüşte herkesin ‘bunlar nasıl ikiz’ diye sorduğu 14 yaşındaki Öncü kardeşler, “Babamızın arabasına binerken bile hangimiz öne oturacak diye yarışıyoruz” dedi.

- Avrupa’da bu dereceler nasıl geldi?
Deniz Öncü: Bu spora dört yaşında başladık. Annemiz bizi babamızın iş yerine götürüyordu. Dönerken iki pocketbike motor gördük. Onları ilk pikniğe gittiğimizde sürüyorduk. Sonra bir arkadaşımız bizi yarışa çağırdı. Can ilk yarışını kazandı. Sonra spora bakışımız ciddileşti. Ardından Kenan Sofuoğlu ile tanıştık. Racing motorlara geçmemizi tavsiye etti ve yeni bir macera başladı.

Haberin Devamı

- Yeni sezonda hedefiniz nedir?
D.Ö: Bu sene Junior Championship Moto3 ve Red Bull Rookies Cup’ta yarışacağız. Kıl payı kaçırdığımız kürsülere çıkacağız.

- Sizin hayaliniz neden motor sporları?
Can Öncü: Bizim hiçbir zaman hayalimiz futbol olmadı. Motor süren insanları görünce hayal ederdik. Böyle yerlere gelmeyi planlamamıştık. Ama hem bizim çalışmamız hem de Kenan ağabeyin bizi yönlendirmesi sayesinde çok farklı yerlere geldik.

- Peki aranızda bir çekişme var mı?
D.Ö:
Biz hep çekişiyoruz. Pistte de yarışıyoruz. Antrenmanlarımızı beraber yapıyoruz. Normal yarışta da birbirimizin temposunu biliyoruz.

‘Annem çok korkuyor’

- Kenan Sofuoğlu sizin için hedef olarak ‘Moto GP’yi koymuş. Sizin düşünceniz nedir?
C.Ö:
Bizim de hedefimiz bu. En büyük kulvar orası bu sporda. Bunu başarmak için de her gün daha fazla çalışmamız gerektiğini biliyoruz.

Haberin Devamı

- Kenan Sofuoğlu’nun yardımını hissetmek nasıl bir duygu?
D.Ö:
Kenan ağabey 5 kez şampiyon olmuş biri. Onun yanında olmak gururlandırıcı.

- Kazalar yapıyorsunuz. Aileniz nasıl bakıyor bu sporla uğraşmanıza?
C.Ö:
Annem çok korkuyor. Deniz’in bir yarışını izledi, kaza yaptığında annemin titrediğini gördüm. Bu yüzden yarışlarımıza gelmiyor. Ama karşı da çıkmıyorlar. Çünkü iyi yerlere gelebileceğimizi gördüler.