Gündem Her mahalleye bir imam hatip dönemi!

Her mahalleye bir imam hatip dönemi!

25.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği”nde değişikliğe giderek bakanlığa bağlı ilk ve ortaöğretim okullarının açılmasına ilişkin esasları yeniden düzenledi.

Her mahalleye bir imam hatip dönemi

Yeni düzenleme ile imam hatip liselerinin açılmasına ilişkin şartlar kolaylaştırıldı. 2002’de 450 olan imam hatip lisesi sayısını 2017’ye gelindiğinde 1408’e, 71 bin olan öğrenci sayısını ise 517 bine yükselten MEB, yeni yönetmelik ile her mahallede bir imam hatip lisesi kurulabilmesinin önünü açtı.
Yeni açılacak okulların ortak standartlarını belirleyen MEB, her okula abdesthane ve kadın ile erkek için ayrı ayrı olmak üzere mescit bulundurma zorunluluğu getirdi. Anadolu imam hatip lisesi açılabilmesi için şartlar daha da kolaylaştırıldı. Son 10 yılda katlanarak artan imam hatip ortaokulu ve imam hatip lisesi sayılarına karşın bakanlık bu okulların, “bulunduğu yerin nüfusu”na göre açılabilmesi hükmünde değişikliğe gitti. Anadolu imam hatip liseleri için eski yönetmelikte olan 50 bin nüfus şartı 5 bine kadar indirildi. Öğretim binasında ise en az 8 derslik, binada veya bahçesinde uygulama mescidi, geleneksel/görsel sanatlar atölyesi, mûsikî/müzik dersliği bulunması, okulun açılacağı yerleşim birimi merkez nüfusunun 5 bin veya yerleşim birimine bağlı mahalle ve köyleri ile birlikte en az 10 bin olması kararlaştırıldı.
En az 100 kişi
MEB, tartışma yaratan Öğretmen Strateji belgesinde yer alan ‘öğretmen akademisi’nin de nasıl kurulacağına yeni yönetmelikte yer verdi. Yönetmeliğe göre öğretmen akademisi ve hizmet içi eğitim enstitüleri en az 100 kişi kapasiteli olacak. İhtisaslaşmış olduğu alanlara ilişkin atölye, eğitim salonu, laboratuvar, spor salonu, kütüphane, eğitim görevlisi odasına sahip olacak. l