Ekonomi Her şey üç boyutlu yazıcıdan çıkacak!

Her şey üç boyutlu yazıcıdan çıkacak!

04.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üç boyutlu yazıcı teknolojisiyle her şeyi evde üretmek mümkün hale geliyor. Türk üreticiler de bu sektörde yerini alırken, dizüstü bilgisayar, kamera lensi, elbise gibi ilginç üretimlere imza atıyor

Her şey üç boyutlu  yazıcıdan çıkacak

Roket, ev, dizüstü bilgisayar, İstanbul’un surları, ameliyat, kamera lensi, yiyecek, elbise, insan derisine kadar pek çok ürün artık üç boyutlu yazıcılardan çıkıyor. Bunların pek çoğu artık Türkiye’de yerli 3D (üç boyutlu) yazıcılarla da yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Zaten üç boyutlu yazıcıda yerli atılımı da yaşanıyor. Dünyada gelişme aşamasında olan bu teknolojide Türk firmaları da yerini alıyor. Zaxe bunlardan biri. Mühendisliği ve üretimi tamamen Türkiye’de. Zaxe 3D yazıcılar yerli üretim olarak okullarda yer bulmaya başladı bile. Wi-Fi üzerinden okul ağına bağlı olan 3D yazıcılar, sınıflardaki akıllı tahtalara bağlı olarak da çalışabiliyor. Ders esnasında tahtaya çizilen herhangi bir nesne veya tahtada anlatılan bir ders konusunun çıktısı o an 3D yazıcılara gönderilebiliyor. Daha sonraki aşamada sağlık ve sanayi gibi alanları hedefliyorlar.

Üç boyutlu yazıcı fikri genç girişimciler Baki Gezgen, Onur Kılıçlı ve Serhat Özperçin tarafından geliştirildi. Türkiye’nin ilk yerli 3D yazıcısını geliştirmek için yola çıktılar. Keiretsu Forum Yönetim Kurulu Başkanı Aydonat Atasever ve Koray Kurhan’ın da ortak olmasıyla firma kuruldu.

Haberin Devamı

Her şey üç boyutlu  yazıcıdan çıkacak
Dünyaya açılma planı

Zaxe Yönetici Ortağı Koray Kurhan, 2015 yılı başında firmayı 25 metrekarelik alanda kurduklarını ve hemen altı ay sonunda 10 tane makinenin üretimini gerçekleştirdiklerini söyledi. İlk satışlarını da 2016 yılı başında yapmaya başladılar. Onlar yola iddialı çıktılar. Türkiye’de bu alanda lider olmak yanında cihazlarını dünyaya da kullandırmak için çalışıyorlar.

3D printerlarının dünya standartlarında makinelerle rekabet edebilen bir cihaz olduğunu aktaran Kurhan, X1 ve X1 Plus olmak üzere şu anda iki modelleri bulunduğunu, X3 ve X5 modelleri üzerinde de çalıştıklarını söyledi. Bu modeller daha çok sanayi sektörüne hitap edecek.

Aydonat Atasever ise, dünyaya açılma istekleri olduğunu ve 2018 yılında üç dört farklı ülkede satışa başlamayı planladıklarını aktardı. Bugüne kadar 600 adet satış yaptılar. Bunların büyük kısmı eğitim kurumlarında kullanılıyor. Türkiye’deki 72 Bilim ve Sanat Merkezi’nde de Zaxe yazıcıları bulunuyor. Farklı projelerde de olmak istiyorlar.

Kurhan, 3D yazıcı pazarıyla ilgili şu bilgileri veriyor: “Türkiye’de pazarın yüzde biri bile dolmuş değil. Ülkemizde 2017 yılında 7-8 bin 3D printer satılacağı öngörülüyor. Ancak üç beş yıl içinde bu adetler 200 binleri bulur. Pazar henüz küçük ama aniden patlama yapacak. Türkiye’de yerli olarak başka 3D yazıcı yatırımları da var ancak onlar daha çok Ar-Ge aşamasında bizim gibi sertifikalar alarak üretim yapabilen yok. Bu alan hızlı gelişim içinde Türkiye treni kaçırmamalı. Yerli 3D yazıcıya önem verilmeli.”

Haberin Devamı

Ar-Ge yatırımı var

Şu anda sektördeki sorunlardan biri hammaddelerin pahalı olması. Zaxe, hammaddeye yönelik çalışmalar da yapıyor. Kendine özel teknolojisi var. Aydonat Atasever, ileride her evde bir 3D yazıcı olacağını belirterek, teknolojinin şekillendiricisi olmak anlamında Ar-Ge tarafına da ciddi yatırm yaptıklarını belirtti.

Atasever, sektörün patlaması için de ölçeğin artması gerektiğine vurgu yaparak, “Böylece fiyatlar düşecek. Malzeme çeşitliliğinin artması mutlaka sektörde farklı sanayi gruplarının farklı ürünleri kullanmasını sağlayacak” diyor.

Mutfağa da girdiler

Zaxe kurucularından Koray Kurhan, bir eve üç boyutlu yazıcı almayı ışınlanabilmeden önceki son adıma benzetiyor ve ekliyor: “Örneğin, internette görüp almak istediğiniz bir objeyi lojistik zaman kaybı, kırılma kaybolma gibi birçok sorunu yaşamadan evde basıp sahip olmanız mümkün. Ayrıca evde her türlü hobilerinizi gerçekleştirmek, evde ihtiyaç olan herhangi bir parçayı satın almadan elde etmek mümkün.”

Haberin Devamı

3D yazıcılar mutfakta birçok alanda kullanılmaya başlandı. İstediğiniz gibi kurabiye kalıbı basabiliyor, mutfakta özel tasarım bir limon sıkacağı, mevye tabağı, ceviz kıracağı gibi plastik ürün ihtiyacınız olduğu zaman üretim yapabiliyorsunuz.

Mutfakta sadece plastik alanında değil, kurabiye basan, şeker basan, çikolata basan ve hatta pizza bile basan 3D yazıcılar bulunuyor.

YENİ YARIŞMA

Fintech’lere destek verecek

ING Bank, girişimcilik ve inovasyon ekosistemine desteğini yeni bir aşamaya taşımak üzere, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin teknoloji geliştirme bölgesi İTÜ ARI Teknokent ile yeni bir işbirliğine gidiyor. Bu kapsamda, Big Bang Girişimcilik Yarışması’nda hayata geçirilen ING Bank Fintech Özel Ödülü ile ING Bank tarafından başarılı bulunan fintech girişimcilerine ödül olarak toplam 40 bin Euro dağıtılacak.

Haberin Devamı

Girişimcilerle, melek yatırımcıları ve destekte bulunan kurumları bir araya getiren Big Bang Girişimcilik Yarışması, ticarileştirilebilir ürünlerin ortaya çıkarılmasını amaçlıyor. Yarışmada başarılı bulunarak 5 milyon liradan fazla ödül veya yatırıma ulaşması beklenen girişimciler, İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’nde de bir yıl süreyle özel destekleme ve mentorluk programına alınacak.