Gündem HER ŞEYİN BAŞI SPOR

HER ŞEYİN BAŞI SPOR

27.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çocukluktan itibaren yapılan spor, hem kas hem de zekâ gelişimini sağlıyor. Sosyalleşmeyi de artıran sporun evli çiftler üzerinde de olumlu etkisi olduğu ispatlandı. Öyle ki Avrupa’da yapılan bir araştırmada, boşanmak üzere olup spora başlayanlar arasında boşanma oranının yüzde 4 azaldığı görüldü

HER ŞEYİN BAŞI SPOR

ÜRKİYE’de hızla artan obezitenin sebepleri arasında yanlış beslenme ve hareketsizlik öne çıkıyor. Obezite ve aşırı kilonun genç yaşta ve hatta çocuklarda görülmesi uzmanları en çok endişeye düşüren bir durum. Hızla artan "fast food" alışkanlığının önüne geçilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, çocukluktan itibaren spor alışkanlığının edinilmesi gerektiğini söylüyorlar.
Aslında spor yapmanın yaşı ve belli bir mekânı yok. Sokakta oynadığımız oyunların hepsi birer spor. Ancak teknolojinin gelişmesi ve sokak oyunlarının, bahçede koşturmaların yerini dijital oyunların alması hareketlerimizin azalmasına ve şişmanlamamıza neden oluyor.

Zekâ gelişimi için önemli
Spor, çocuklarda kas gelişiminin yanı sıra zeka ve sosyal gelişime de olumlu etkide bulunuyor. Koşmak, bisiklete binmek, ip atlamak en temel sporlar olarak sayılabilir. Uzmanlar 2 yaşından önce çocukların aşılarının tamamlanmadığı için yüzmeyi önermiyor. Ancak aşılar tamamlandıktan sonra yüzme de en güzel ve en eğlenceli sporlardan biri. Yine voleybol, basketbol, futbol da çocuk yaşlardan itibaren yapılabilecek sporlar arasında yer alıyor.
Çocukların saatler boyunca oynadıkları bilgisayar oyunlar, hareketsizliğe ve enerjinin dağıtılamamasına neden oluyor. Bu durum, iletişimsizlik, öfke ve asosyallik problemlerinin oluşmasına ortam sağlarken, çocukların yaratıcılıklarını da köreltiyor.

Boşanma oranı düşüyor
Tüm bu sorunları ortadan kaldıran sporun yetişkinlerin ilişkileri üzerinde de olumlu etkileri çok. Öyle ki bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre spor eşler arasındaki iletişim problemlerini çözmede de yararlı bir unsur.
Bazı Avrupa ülkelerinde açılan boşanma davalarına çözüm olarak aile danışmanları çiftlere, farklı ortamlarda spor yapmalarını öneriyor. Hareketsizlik sonucunda vücutta atılamayan enerjinin insan ilişkilerinde öfkesel problemlere ve çatışmalara sebep olduğunu gören uzmanlar, çiftlerin spora başladıktan sonra olumlu davranışlar gösterdiklerini tespit ediyor.
Buna göre spora başlayan çiftlerdeki boşanma oranlarında yüzde 4 azalma olduğu görülüyor. Tüm bu sebeplerle hayatımızdan sporu eksik etmemeliyiz diyor, herkesi spor yapmaya davet ediyoruz.

Haberin Devamı

MİLLİYET’İ ZİYARET ETTİK

Mektebim Okulları öğrencileri tarafından hazırlanan ve her cuma Milliyet Gazetesi’nde yayımlanan Genç Gazete’nin yazar kadrosu olarak, Çağlayan’daki Milliyet Gazetesi’ni ve Abbas Güçlü’yü ziyaret ettik.
Haziran ayına kadar devam edecek Genç Gazete projesi için Güçlü ve ekibiyle bir araya gelerek hazırladığımız sayfalarla ilgili onların da görüşlerini aldık. Ziyaretimiz sırasında, haber nasıl hazırlanır, haberin objektif olabilmesi için nelere dikkat edilmeli, hangi kaynaklardan faydalanmak gerekir gibi sorulara cevap aradık.
Milliyet Gazetesi ile ilgili bilgi aldığımız Abbas Güçlü, gazeteciliğe başladığı gençlik yıllarından günümüze kadar olan hikâyesini anlatarak bizimle deneyimlerini de paylaştı. Gazetenin yazı işleri toplantısına da katılma fırsatı yakaladığımız ziyaretimiz kapsamında gazete binasını da gezdik.

Haberin Devamı

‘Altın Heykelcik’ sahiplerini buldu

Beyaz perdenin en prestijli film ödüllerinden biri kabul edilen “Oscar” sahiplerini buldu. 87. Akademi Ödülleri, ABD’nin Los Angeles kentindeki Dolby Tiyatrosu’nda düzenlenen görkemli bir törenle takdim edildi. Birdman en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi görüntü yönetmeni ve en iyi orjinal senaryo ödülleriyle birlikte toplam 4 dalda Oscar kazanarak geceye damgasını vurdu. Törenin sunuculuğunu "How I Met Your Mother" dizisiyle tanınan ödüllü ünlü aktör Neil Patrick Harris yaptı. Sürprizleri ve esprileriyle konuklara eğlenceli dakikalar yaşatan Harris, yılın en iyilerini ilan etti. En İyi Film ödülünü Birdman, En İyi Yönetmen ödülünü Alejandro G. Inarrutu (Birdman), En İyi Erkek Oyuncu ödülünü Eddie Redmayne (The Teheory of Everything), En iyi Kadın Oyuncu ödülünü de Julianne Moore (Still Alice) kazandı.
Oscar adı nereden geliyor?
Ödülün orijinal ismi Academy Award of Merit. Ödüle neden Oscar denildiği tam olarak bilinmiyor. Bir söylentiye göre Bette Davis'in heykelciği ilk kocası Harmon Oscar Nelson’a benzetmesi, diğer bir söylentiye göre ise Akademinin kütüphanecisi Margaret Herrick'in heykelciği amcası Oscar'a benzetmesi ile ismini almıştır. Akademi, Oscar ismini 1939’a kadar resmi olarak kullanmamıştır. Oscar ödül heykelciği Metro Goldwyn Mayer'in sanat yönetmeni Cedric Gibbons tarafından tasarlandı. George Stanley heykeli, son haline getirdi. Heykelcik 34 santim yüksekliğinde, 3,85 kilo ağırlığında ve 24 ayar altınla kaplı. Oscar’ı kazananlar bu ödülü satamazlar, sadece Akademi'ye 1 dolar karşılığında satabilirler.

Haberin Devamı

Kara yine doymadık

Geçtiğimiz hafta ülke genelinde görülen kar yağışı birçok ilde okulların tatil olmasına neden oldu. Kar yağışını ve tatili fırsat bilen çocuklar, karın tadını çıkardılar. Beyaza bürünen sokaklarda kayan ve kardan adam yapan çocuklar, doyasıya eğlendiler.
Peki, her kar yağdığında ilk aklımıza gelen kardan adam yapma fikri nasıl ortaya çıktı? İlk kardan adam tabirine 14. yüzyılda rastlanmış. Tam tarihi bilinmese de insanın ilk karla tanışmasından itibaren yapılmış olduğunu düşünüyoruz. Bob Eckstein, ilk kardan adam çiziminin 1380’da yapıldığını öne sürmüş.
Kardan adam nasıl yapılır?
Kardan adam, sıkıştırılmış kardan yapılan, insana benzer heykellerdir. Gövdesi ve başı, iki ya da üç büyük kartopundan oluşur. Kollar, daldan yapılır. Burun olarak havuç, göz olarak kömür veya zeytin kullanılır. Boynuna atkı bağlanabilir. Başına şapka, kasket gibi bir başlık giydirilir. Koluna bir süpürge tutuşturulur.

Haberin Devamı

En büyük mirasınız organlarınız olsun

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Üyesi Dr. Ahmet Abbasoğlu ve Dr. Gamze Şenol’un konuşmacı olarak yer aldığı, “Organ Bağışı Semineri” Mektebim Okulları öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti. Bahçelievler Kampüsü’nde gerçekleşen seminerde konuşan Dr. Ahmet Abbasoğlu, sağlıklı her organın bağışlanabileceğini belirtti.
Abbasoğlu, bağışlanacak organların bir insanın hayata yeniden tutunmasını sağlayacağına dikkat çekerek, “Görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlayabilirsiniz” dedi. Türkiye’de kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organların kalp kapağı, gözün kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuların başarıyla nakledilebildiğini kaydeden Abbasoğlu, şu bilgileri verdi: “Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir. Organ bağışı yapılabilmeniz için 18 yaşınızı doldurmuş olmanız ve bu talebinizi iki tanık huzurunda sözlü olarak gerçekleştirmeniz yeterli. Organ bağışı son yıllarda ülkemizde daha yaygın hale geldi. Sizler sayesinde bu kültürün yerleşeceğini düşünüyorum.”
Dr. Gamze Şenol ise konuşmasında organ bağışlarının doktor kontrolünün ardından sağlık müdürlüklerine, hastanelere, emniyet müdürlüklerine, organ nakli yapan vakıf, dernek vs. kuruluşlara başvurarak yapabildiğini açıkladı. Şenol, ayrıca organ bağışı kartını da daima yanımızda taşımamız gerektiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Sivil Savunma Günü

Yaşadığımız coğrafyada ve dünya genelinde birçok doğal afet meydana geldiğinden sivil savunmanın önemi gün geçtikçe artıyor. Özellikle ülkemizde son 20 yıldır, yaşanan afet, kaza ve benzeri durumlarda müdahalede bulunan, can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla profesyonel sivil savunma ekipleri ortaya çıkıyor. Farklı şehir ve bölgelerde kurulan sivil savunma ekipleri kamu ve özel kuruluşlar tarafından oluşturularak çalışıyor. 28 Şubat günü ülke genelinde sivil savunma günü olarak kabul ediliyor. AFAD, sivil savunma görevini devlet adına yürütürken, AKUT gibi birlikler bu görevi gönüllülük esasından yola çıkarak gerçekleştiriyor.
Kimler mükellef?
17 - 60 yaş arası erkekler, 20 - 50 yaş arası kadınlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları yasa gereği Sivil Savunma hizmetinde görev yapmak zorundadır ve esas hizmetteki personel kural ve tüzüklere göre eğitilirler.
Kimler muaf?
- Güvenlik kuvvetleri ve emniyet mensupları
- Sağlık kurulu raporu olanlar
- Hastası ve 14 yaş altı çocuğu olanlar
- Servis personeli
- Yasalarca muaf olanlar