Gündem Herhangi bir taviz verilmedi

Herhangi bir taviz verilmedi

25.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve kapsamında düzenlenen ‘Eylem için Ekonomik Durum’ temalı alt oturumun açılış konuşmasını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria karşıladı.

Herhangi bir taviz verilmedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’li ünlü gazeteci Charlie Rose’un sorularını yanıtladı. Erdoğan, IŞİD’in elindeki 49 Türk rehinenin kurtarılmasının Türkiye için çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek, Türk istihbarat servisinin çok sıkı çalıştığını ve bu operasyonu yürütmede çok önemli bir kabiliyet ortaya koyduğunu söyledi. Erdoğan, IŞİD’in alıkoyduğu 49 Türk rehinenin kurtarılmasına ilişkin “Herhangi bir fidye ödenmesi söz konusu değil, herkesin bunu böyle bilmesi gerekli. Ülke ya da hükümet adına herhangi bir taviz de verilmedi” dedi.

‘Başka adımlar atılacaktı’
“IŞİD, rehineleri serbest bırakmanın karşılığında hiçbir şey almadı mı?” sorusu üzerine Erdoğan, şu anda IŞİD’in bölgede birçok şeyi oynadığını belirtirken, örgütün belki de düşmanlarının sayısını artırmak istemediğini çünkü Türkiye olarak belli bir noktaya kadar sabırlı davrandıklarını kaydederek “Başka adımlar atılmak zorunda kalınacaktı” dedi.
Erdoğan, Türkiye’nin IŞİD ile mücadelede insani destek alanında önemli adımlar attığını ifade ederek, örneğin çok kısa zaman dilimi içerisinde Türkiye’ye gelen 60 bin civarında Yezidi’yi, bunun yanında bu sabah itibariyle 125 bin Suriyeli Kürt’ü Türkiye’de ağırladıklarını belirtti.
Erdoğan, “Suriyeli Kürtlerin bazı durumlarda Türkiye’ye güvenlik tehdidi oluşturup oluşturmadığına” yönelik soru üzerine, tehdidin sadece Kürtlerden oluşmadığını, Türkiye’ye gelenler arasında yardıma muhtaçlar olduğu kadar, tehdit oluşturabilecek kişilerin de olabileceğini belirtti.
Bu noktada elbette gerekli tedbirleri almak ve bu konuda dikkatli olmak zorunda olduklarını ifade eden Erdoğan, Suriye tarafında uçuşa yasak bölge oluşturulmasının çok önemli olduğunu kaydetti.
Charlie Rose’un, “Ama PKK muhalefette ve IŞİD’e karşı savaşıyor?” sorusu üzerine Erdoğan, “terör örgütü PKK’nın aslında böyle bir derdi olmadığını, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan PYD’nin boşalttığı alanları IŞİD’in doldurduğunu” belirtti.

Haberin Devamı

Fuad Masum’la mutabakat
Erdoğan, önceki akşam bölgedeki son gelişmeleri Irak Cumhurbaşkanı Muhammed Fuad Masum ile de değerlendirdi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Masum ile yaptığı görüşmede Bağdat’ta kurulan yeni hükümet için başarı dileklerini ileterek, Türkiye olarak Irak’ın birlik ve beraberliğini önemsediklerini vurguladı. Teröre karşı ortak mücadelenin önemine değinilen görüşmede, ikili ekonomik ilişkilere ivme kazandırılması konusunda da mutabakat sağlandı.

Filistin’e birlik uyarısı
Erdoğan, önceki akşam Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’la da bir araya geldi. Erdoğan, görüşmede Gazze’deki ateşkesin kalıcı hale getirilmesinin yanı sıra Filistinliler arasındaki birliğin öneminin altını çizdi. Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılması için uluslararası camianın İsrail üzerinde baskı yapması gerektiğine de değinilen görüşmede Erdoğan, Türkiye olarak bundan sonraki süreçte de Filistinlilere destek vermeyi sürdüreceklerini ifade etti. Erdoğan’ın önceki gün İran, İtalya, Romanya, Gürcistan, Grenada başta olmak üzere liderlerle yaptığı görüşmelerde, Türkiye’nin 2014-2015 BMGK adaylığına destek istediği öğrenildi.