Geri Dön
Hermann Hesse kimdir?

Hermann Hesse kimdir?

Hermann Hesse, dünya tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Peki hakkında ne biliyoruz? Hermann Hesse kimdir? İşte Hesse hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Hermann Hesse kimdir?

İsviçreli Hermann Hesse, 20'nci yüzyılın en önemli yazarlarından biri. 2 Temmuz 1877 yılında Almanya'nın Calw kentinde doğan Hesse, 9 Ağustos 1962 yılında İsviçre'nin Montagnola bölgesinde hayatını kaybetti. Eserlerini Almanca kaleme alan yazar, Avrupa edebiyatının en sembolik isimlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Hermann Hesse hayatı

Hesse'nin annesi ve babası, Basel Mission adlı bir Hristiyan cemiyeti üyesiydi. Dindar bir ailede yetişen Hesse, bir din okuluna kaydoldu ancak daha sonra okulu terk etti. Anne ve babasıyla anlaşmazlığa düşen yazar, başarısız intihar girişiminden sonra bir kitapçıda çalışmaya başladı. Goethe ve Schiller gibi isimleri okumaya başlayan Hesse, yazar olmaya karar vererek kaleme aldığı yazıları gazetelere gönderdi. Daha sonra ise, önceleri pek de beğenilmeyen romanlarını kaleme alarak yazarlık hayatına adım attı.

Hermann Hesse ve Budizm

Hesse, eserlerinde sıklıkla Doğu gizemciliğine yer verir. Yazarlık kariyerinin ilk dönemlerinde başarısız olan Hesse, Sri Lanka ve Endonezya gibi ülkelere geziler yaptı. Bu geziler sayesinde Budizm'e olan ilgisi ve sevgisi arttı. Hesse, 'Doğu Yolculuğu' kitabında bu etkilere de değindi. 1960'lı yıllarda Batı dünyasının Budizm'e olan ilgisinin artmasıyla beraber keşfedilen ve sevilen bir yazar oldu. Yazarın 'Siddhartha' kitabı, Budizm'e olan ilgisini yansıttığı en önemli kitaptır. Eserde, Siddhartha Gautama'nın hayatını anlatan Hesse, Budizm felsefesine detaylı olarak yer verir.

Hermann Hesse ve Nobel

Hesse, Birinci Dünya Savaşı sırasında sağlık problemleri nedeniyle savaşa katılmadı. Akabinde Almanya'daki Nazi oluşumunun karşısında durdu ve uzun süre yasaklı bir yazar oldu. Nazi karşıtı düşüncelerinden dolayı sürgüne gönderilen Hesse, hümanist tavrı nedeniyle ülkesinde sevilmiyordu. Yazar, 1946 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı.

Hermann Hesse kitapları

En önemli romanları Türkçeye çevrilen Hesse'nin kitapları ağırlıkla Yapı Kredi Yayınları ile Can Yayınları etiketini taşıyor. Yazarın, Türk okurların da beğenisini kazanan bu kitaplarını özetle şöyle sıralayabiliriz: 'Siddhartha', 'Boncuk Oyunu', 'Narziss ve Goldmund', 'Bozkırkurdu', 'Knulp', 'Rosshalde', 'Gertrud', 'Doğu Yolculuğu', 'Klingsor'un Son Yazı', 'Çarklar Arasında', 'Peter Camenzind', 'İnanç da Sevgi de Aklın Yolunu İzlemez', 'Masallar', 'Ağaçlar', 'Demian', 'Klein ve Wagner', 'Öldürmeyeceksin', 'Gençlik Güzel Şey' ve 'Kaplıcada Bir Konuk'.

Benzer İçerikler