Ekonomi Hesaplı reform

Hesaplı reform

12.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Devletin ödeme ve tahsilatının yapıldığı ‘Tek Hazine Hesabı’ genişliyor. Özel bütçeli kuruluşlar, SGK, İŞKUR da kapsama alınacak. Güçlü nakit rezervi oluşacak, borçlanma maliyeti düşecek

Hesaplı reform

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, genel bütçe kapsamındaki idarelerin ödeme ve tahsilat işlemlerinin gerçekleştirildiği ‘Tek Hazine Hesabı’nın kapsamını genişleteceklerini belirterek, “Böylelikle kamu nakit yönetiminin etkinliği artacak, güçlü bir nakit rezervi ortaya çıkacak ve kurumların ihtiyaçları daha etkin ve verimli bir şekilde karşılanacak. Hazine nakit yönetimi daha düşük borçlanma seviyeleriyle gerçekleştirilebileceğinden, borçlanma maliyetlerini sınırlayacak” dedi.

Haberin Devamı

AA’ya yaptığı açıklamada, torba tasarıda yer alan “Tek Hazine Hesabı”na ilişkin düzenlemeyi değerlendiren Şimşek, “Türkiye’de kamu kaynağının büyük bir kısmı Tek Hazine Hesabı kapsamı dışında yönetilmekte ve bu durum kamu nakit yönetimi açısından büyük verimsizlik yaratmakta” diye konuştu.

Yeni tasarıda yer alan düzenlemeyle kurumların mali kaynaklarının hak sahipliği değil, yalnızca yönetiminin Hazine’ye geçeceğini belirten Şimşek, kurumların mevcut durumda olduğu gibi bütçeleri çerçevesinde kendi tasarrufları doğrultusunda harcamalarını gerçekleştirebileceğine ve sadece nakit ihtiyaçları için Hazineden talepte bulunabileceğine dikkati çekti.

40 milyar TL...

Şimşek, yeni düzenlemeyle ilk planda özel bütçeli kuruluşlar, düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar, SGK ve İŞKUR ile özelleştirme, tanıtma fonu gibi bütçe dışı fonların kademeli olarak kapsama alınacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

Tek Hazine Hesabı’nın kapsamının çok geniş tutulduğunu belirten Şimşek mahalli idareler, kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT), İşsizlik Sigortası Fonu (İSF) ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) bu aşamada kapsama alınmayacağını vurguladı.

Şimşek, dönemine göre değişiklik göstermekle birlikte, öngörülen kapsamda yer alacak kurumların mali kaynak büyüklüğünün 40 milyar lira olduğuna dikkati çekti.

BANKACILIĞA YARAYACAK

Yeni sistemde Hazinenin Tek Hazine Kurumlar Hesabı’ndaki kurumlara ait nakit mevcudunu ve halihazırda işleyen Tek Hazine Hesabı sistemindeki Hazine nakdini birlikte yöneteceğini anlatan Şimşek, bu durumun güçlü bir nakit rezervi ortaya çıkaracağını ve hem Hazine’nin hem de kurumlarının ihtiyaçlarının daha etkin ve verimli bir şekilde karşılanmasını beraberinde getireceğine işaret etti.

Şimşek, “Hazine’de toplanacak nakit rezervinin en uygun finansal araçlarla vade, risk ve getiri koşulları göz önünde bulundurularak kamu bankalarında nemalandırılması, bankacılık sistemi açısından da hem kaynak hem de kaynağın kalitesi yönünden pozitif etkiler doğuracak. Ayrıca, Hazine nakit yönetimi daha düşük borçlanma seviyeleriyle gerçekleştirilebileceğinden, borçlanma maliyetlerini sınırlayacak” dedi.