Ekonomi Hey mobil kurye!

Hey mobil kurye!

30.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yerli mobil kurye uygulaması Kuryem, İstanbul’da büyürken Anadolu ve yurtdışına açılmak için gün sayıyor. Volkan Eyüboğlu, “Günde 2 bin gönderi hedefliyoruz. İran’a da açılacağız” dedi

Hey mobil kurye

Geleneksel iş alanları birer birer mobil uygulama üzerinden erişilebilen paylaşım ekonomisine dahil oluyor. Ulaşımda taksi, şehir içi özel araç taşımacılığından sonra kurye de bu sisteme geçiyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kurye uygulamaları gelişme aşamasında. Bu alandaki yerli örneklerden biri Kuryem.

Haberin Devamı

Üç genç girişimci Volkan Eyüboğlu, Eren Can ve Erkin Deveci’nin geliştirdiği Kuryem, altı aydır aktif olarak kullanımda. Kısa sürede günlük ortalama 75 gönderi sayısına ulaşan firmanın hedefi önce Anadolu’ya sonra da yurtdışına açılmak.

Eyüboğlu, Kuryem’i nasıl kurduğunu, “2015 yılında ABD New York’a bir seyahatim olmuştu burada Uber’i sık sık deneyimleme şansı buldum. Ülkeden dönerken ise ‘Premium Rush’ diye eski bisikletli kuryeleri anlatan bir aksiyon filmi izledim. Bu filmden sonra Uber tarzı sistemin neden kurye versiyonu olmasın diye düşündüm. Dünyada örnekleri var. Uber Rush, Hollanda ve Avusturya’da bisikletli örnekleri vardı ama Türkiye’de yerli bir uygulama yoktu. Bu işe girmeye karar verdik. Yazılım tarafı önemliydi kendi yazılım ofisi olan Erkin Deveci’yle irtibata geçtim. Kurye sektörünü bilen bir danışmanla işe koyulduk. Sektörü en ince ayrıntısına kadar analiz ettik. 2016 Mart ayında ise online olduk. İki üç aylık pilottan sonra haziran ayında tam faaliyete geçtik. Geçen süreçte katettiğimiz yoldan memnunuz” şeklinde anlattı.

Haberin Devamı

‘Sektör gelişecek’

Kuryem’in kendi kuryesi yok sahada yer alan kurye firmaları ve aktif kuryeleri kullanıyor. Altı ay gibi bir sürede 100 kurye iş ortağına ulaştı. Sistem de aynı Uber ve Bitaksi’deki gibi çalışıyor. Mobil uygulama üzerinden size en yakın kuryeyi görüp çağırabiliyor. Şoförün adını ve gönderinin nereden nereye gittiğini görebiliyorsunuz.

Eyüboğlu, altı ay içinde 10 bin gönderiyi teslim ettiklerini belirterek, “İlk önce kurumsal tarafta başladık kendimizi tanıttıktan sonra bireyselde büyümek istiyoruz. Bireysel müşterilerimiz de var. Şu anda günde ortalama 75 gönderi teslim ediyoruz. Ama 2 bin gönderi teslim edecek altyapımız var. 2017 sonunda bu sayıya ulaşabileceğimizi öngörüyoruz” dedi.

Kuryem şu anda İstanbul’da Çatalca ile Gebze arasında hizmet veriyor. Ekspreste 45 dakika, normal kuryede ise 3 saat içinde teslimi garantiliyor. Volkan Eyüboğlu, “İstanbul’da 12 bölgeye gönderimiz var. Evrak, koli, top kumaş bile taşıdık. Kuryeyi kullanan bütün sektörler hedefimizde. Motorun taşıyabileceği boyuttaki her şeyi götürüyoruz. Normal kuryelerin çalıştığı fiyat hatta onlardan daha düşük fiyat verebiliyoruz. Geleneksel kuryelere de yeni iş alanı sağlıyoruz. Verimliliklerini artırıyoruz. Bizim kendi kuryemiz olmayacak tamamen paylaşım ekonomisinden yararlanacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yurtdışına açılım

Diğer kurucu ortak Eren Can ise, 2017 yılında Anadolu’ya açılım yapacaklarını, yazılım ve operasyon taraflarının hazır olduğunu dile getirerek, “Bu sistemi başka şehir ya da ülkeye uygulamak çok kolay olacak. Ayrıca İran’la görüşmelerimiz sürüyor bu pazara da girebiliriz. Mısır’a da yerli bir startup’la girmeyi planlıyoruz. Globalde de adımızdan söz ettireceğiz” açıklamasını yaptı.

Kuryem, taşımacılıkta farklı alanları da hedefliyor. Bu konuda Can, “Araçlı taşıma da planlıyoruz. Yaya kurye de ihtiyaca göre düşündüğümüz bir alan. Farklı alanlara da girebiliriz. E-ticaret kanalına da girip orada da bir alternatif olmak istiyoruz. Yemek siparişi taşımak da planlarımız arasında” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Günlük gönderi 20 bin adet

Hey mobil kurye

Volkan Eyüboğlu, kurye sektörüyle ilgili de, “İstanbul’da 50’den fazla firma var. Toplam 3 bin 500 motorlu kurye bulunuyor. Günlük kargo dahil gönderi sayısı 550 bini geçiyor. Kurye gönderimi ise 20 bin adet. E-ticaret, yemek gibi alanlar katılırsa günlük 5 milyon TL’lik bir sektör. Biz hem pazarı büyütmek hem de pazardan pay almak istiyoruz. Teknolojiyi de kullanarak kuryecilik alanında hizmet kalitesini artırmak isteğindeyiz. Biz şu anda pakete ve bölgeye göre 6-70 TL arasında taşımacılık yapıyoruz” dedi.

Yatırım alabiliriz

Volkan Eyüboğlu aile şirketi olan tekstil, Eren Can ise enerji, Erkin Deveci ise yazılım kökenli. Eyüboğlu, “300 bin TL’lik tohum yatırımla başladık. Her ay geliştirmelerle bu iki üç katına çıktı. 1.5 milyon TL üzerinden değerlemeyle bir yatırım aldık. Hedefimiz daha yüksek değerleme ve yatırım alabilmek” dedi.