Gündem HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

14.10.2017 - 15:04 | Son Güncellenme:

Köprü ve otoyollardan sürücülerin daha hızlı geçmesini sağlayan sisteme, HGS adı verilir. HGS ile trafikteki araç yoğunluğunun azalması hedeflenir. Sürücüler, HGS kartlarında bakiye olmadan geçiş yaptıklarında ceza alırlar. HGS bakiye ve ceza sorgulama nasıl yapılır?

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır

HGS kullanan sürücüler, kartlarında sürekli olarak bakiye bulundurmak zorundadır. Bakiye olmadan geçiş yapıldığında, geçiş ihlali olur. Sürücüler, bakiyelerini ve kesilen cezaları e-Devlet sistemi, telefon, PTT şubeleri ve bankalar aracılığıyla sorgulayabilirler. Banka şubelerine otomatik HGS ödeme talimatı verilerek de bakiye yükleme işlemi sürücüler için daha kolay hale getirilebilir.

Haberin Devamı

HGS CEZA SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

HGS BAKİYE SORGULAMA VE YÜKLEME İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

HGS BAKİYESİ NASIL SORGULANIR

HGS bakiye sorgulaması için dört farklı seçenek bulunur. Bu seçenekler; PTT ile sorgulama, telefon ile sorgulama, E-Devlet ile sorgulama ve bankalar aracılığı ile sorgulamadır. E-Devlet ile sorgulama için, sisteme giriş yapılmalıdır. Ardından e-Hizmetler bölümünden PTT Genel Müdürlüğü bağlantısı açılır. Açılan sayfadan ‘’Hızlı Geçiş Sistemi Hesap Bilgileri’’ bağlantısı ile HGS bakiye sorgulaması yapılabilir.

Telefon ile 444 1 778 ya da 0580 460 60 60 numaralı telefonlar aranarak HGS bakiyesi sorgulanabilir.

Haberin Devamı

PTT ile bakiye sorgulaması, PTT internet sitesi üzerinden yapılır. İnternet sitesine girildikten sonra ‘’HGS bakiye sorgulama’’ bağlantısı açılır. Aracın plakası, vergi numarası, T.C. kimlik numarası, pasaport numarası bilgilerinden birisi ile sorgulama gerçekleştirilebilir.

Bankalar ile bakiye sorgulaması; bankaların müşteri temsilcileri, şubeleri veya mobil uygulamaları ile yapılabilir.

HGS kartına bakiye yüklemeleri de PTT şubelerinden ve bankalardan yapılabilir.

HGS CEZASI NASIL SORGULANIR?

Sürücüler, geçiş noktalarından HGS bakiyeleri olmadan geçiş yaparlarsa ihlalli geçiş yapmış olurlar. Yapılan ihlalli geçişler sonucunda da sürücülere ceza kesilir. HGS ceza sorgulama işlemi, PTT internet sitesinden ve e-Devlet sisteminden gerçekleştirilebilir.

e-Devlet ile HGS bakiye sorgulaması için, e-Devlet sistemine giriş yapılır. e-Hizmetler bağlantısında yer alan kurumlar listesinden PTT Genel Müdürlüğü bağlantısına girilir. Ardından ‘’Hızlı Geçiş İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak HGS cezası öğrenilebilir.

HGS KARTLARI FARKLI ARAÇLARDA KULLANILABİLİR Mİ?

HGS etiketi/kartı plakaya tanımlı hesap üzerinden ücretlendirme yapar. HGS etiketinin/kartının farklı araçlarda kullanılmasına izin verilmez. Aracını satan sürücüler, HGS kartlarını PTT şubesinden iptal ettirebilir. İptal işleminin ardından kartta bulunan bakiyeler yeni karta aktarılabilir.