Gündem HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

30.06.2018 - 10:17 | Son Güncellenme:

Dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde, değişik tekniklerle uygulanan hızlı geçiş sistemleri, trafik yoğunluğunu rahatlatmayı ve ücret toplama ünitelerindeki yığılmaların önüne geçerek, sürücülerin vakit kaybını önlemeyi hedefler. Ülkemizde de bu amaçla 2012 yılında uygulamaya başlanan HGS, tüm ücretli yollarda ve boğaz köprülerinde kullanılmaktadır.

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır

Karayolları tarafından belirlenen kurallar ve ücret politikalarıyla geçişlerin sağlandığı HGS'de tahsilat işleri, PTT Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür. Ücretli otoyolları ve boğaz köprülerini kullanabilmek için HGS'ye abone olmak gerekir.

Haberin Devamı

HGS SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

HGS BAKİYE SORGULAMA VE YÜKLEME İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıdaki linkler bilgilendirme amaçlıdır.

HGS Nasıl Çalışır?

HGS uygulanan ücretli yollarda, ücretlerin tahsil edildiği gişelere yaklaşırken yol şeritlere ayrılır. Her araç kendi teknik özelliklerine uygun olan şeritlerden geçmek zorundadır. Geçiş ücretleri teknik özelliklerine göre 6 sınıfta toplanmış araçlar için, ayrı ayrı belirlenmiştir ve her şeridin gişesinde buna göre tahsilat yapılır. Gişelerde nakit ödeme uygulaması yoktur. Onun yerine her gişede geçen araçları tanıyan optik okuyucular bulunur.

HGS'nin uygulandığı yolları kullanacak olan sürücülerin PTT iş yerlerinden, ön yüklemeli "HGS etiketi" alarak sisteme abone olmaları gerekir. Abonelikler araçların plakalarına tanımlanır. Ön yüklemeli HGS etiketlerine, tıpkı toplu taşım araçlarına binerken kullandığımız kartlar gibi, TL cinsinden kredi yüklememiz gerekir. Bundan sonra sürücüler, paralı yolları kullanmadan önce etiketlerine yeterince kredi yüklemek zorundadırlar. Araçların ön camına yapıştırılan manyetik kartlar, geçiş sırasında gişelerdeki optik okuyucular tarafından tanınır, ve geçiş ücreti etiketteki mevcut krediden otomatik olarak tahsil edilir.

Haberin Devamı

HGS Bakiyesi Ve Cezası Nereden Öğrenilir?

Hızlı Geçiş Sisteminin devrede olduğu yollardan, aracınızda HGS etiketi olmadan ya da etiketinizde geçiş ücretini karşılayacak yeterli bakiye olmadan geçmeniz halinde, geçiş ihlali yapmış sayılırsınız ve hakkınızda ceza düzenlenir. 15 gün içinde sisteme abone olursanız ya da etikete kredi yüklerseniz, ceza yürürlüğe girmez. Bu yolları sıklıkla kullanıyorsanız ve zaman zaman kartınızda yeterli bakiye olup olmadığını kontrol etmiyorsanız, cezalı duruma düşmeniz kaçınılmazdır.

HGS etiketinizde yeterli bakiye ya da hakkınızda düzenlenmiş idari para cezası olup olmadığını öğrenmek ve varsa ödeme yapmak için, PTT tarafından hizmete sunulan "HGS Müşteri Hizmetleri" internet sitesini kullanabilirsiniz. Sitede yer alan sorgulama modülüne, HGS aboneliği sırasında belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifrenizle girebilirsiniz. Uygulamada sorgulama işlemi dışında, kredi kartınızla online ödeme yapmanız da mümkün. Kullanıcı adınız ve şifreniz yoksa, bu uygulama e-Devlet şifrenizi kullanarak da giriş yapmanıza izin verir.