Cumartesi

31.12.2016 - 02:30

Hindi artık başköşede

Hindi, varlıklı kesimin yılbaşı sofrasının olmazsa olmazı haline geldi. Hindi etine bir türlü alışamayan halkımız da hindi yemeye başladı

Sitene Ekle
.  |  Ali Rıza Kardüz Tüm Yazıları »

Bu yıl içerideki terör olayları, komşularda sürüp giden sıcak çatışmalar nedeniyle yılbaşını coşkulu karşılayamadık. Beyoğlu bile neşesizdi. Her yılbaşına doğru Beyoğlu kaldırımlarında kokina satanlar bu yıl ortalıkta yoktu.

Kokina doğada var olmayan, yapma bir bitkidir. Adını Rumca “kırmızı” demek olan “kokina”dan alır. Bir çalının yaprakları ile başka birinin küçük kırmızı meyvelerinin birbirine bağlanması yoluyla elde edilen bir yılbaşı süsüdür. Roman vatandaşlar, yapraklarla meyveleri incecik, görünmez ipliklerle birbirine bağlarlar. Bilmeyenler, onun yapma olduğunu anlamazlar bile.

Aralık ayı girdi mi, Romanlar küfelerde getirdikleri kokina demetlerini Beyoğlu’nda satmaya başlarlar.

Beyoğlu sokaklarının yılbaşı çiçeğidir kokina, çiçekçi dükkanlarından içeri girmeyi de sevmez, sokaklarda sürtüp yılbaşını müjdeler.

Talep artıyor

Beyoğlu’nun eski görkemi, eski neşesi yok. Eskiden Beyoğlu’nda dolaşanlar Türkiye’de iyiye doğru olan gidişin zevkini alırlardı. Şimdilerde geriye gidişin hüznü duyuluyor.

Ali Özdamar’ın metinlerini yazdığı, Selahattin Giz’in fotoğrafladığı “Beyoğlu 1930” isimli nefis belgeselde, kokinadan başka, İstiklal Caddesi’nin eski günleri de anlatılır: “Yıl 1927... Osmanlı’nın Grand Reu de Pera’sı, nam-ı diğer Cadde-i Kebir’i, kendini işgalcilerden kurtaran birliklere selam çakıp İstiklal Caddesi oluyor.”

“Beyoğlu 1930”dan bu yana 86 yıl geçti... Zaman çok şeyi değiştirdi. Sadece Beyoğlu değişmedi, İstanbul ve Anadolu’daki yaşam da değişti.

Yeni yılı evlerde toplanıp tombala oynayarak, fındık fıstık yiyerek, radyodan Milli Piyango çekilişini izleyerek kutlamaya başladık. Televizyon yayına başlayınca, “Yılbaşı geçesi Zeki Müren konser verecek mi, dansöz çıkacak mı?” yılbaşlarının en merak edilen konusu oldu.

Fındık fıstıklı kutlamaların yerini, fırında hindili sofralar aldı. Hindi, varlıklı kesimin yılbaşı sofrasının olmazsa olmazı haline geldi. Genelde hindi etine bir türlü alışamayan halkımız, yılbaşında hindi yemeye başladı.

Şimdilerde yılbaşı yaklaşırken hindiye talep artıyor. Aylık olarak kesilen hindi sayısı 400 bin dolayında. Aralık ayında 650-700 bin oluyor.

Yılbaşı öncesi aylık talep ikiye katlanıyor. İşte o kadar. 75 milyonluk nüfusta 22 milyona yakın hanede, aralık ayı boyunca ve yılbaşı yemeğinde sofraya konulan hindi sayısı 700 bini geçmiyor.

Dana etinin 100 gramında 18 gram protein varken, hindi etinin 100 gramında 25 gram protein bulunur. Dana etinde yağ oranı yüzde 16 iken, hindide yüzde 2 oranındadır. Kolesterol, 100 gram dana etinde 92 miligram iken, koyun etinde 110, hindide 55 miligramdır.

Hindi eti ucuz

Hindinin but eti ile dana eti aynı lezzette. ABD ve AB ülkelerinde kişi başı

yıllık tüketim 8 kilo iken bizde yıllık kişi başı tüketim yarım kilonun biraz üzerinde. Hindi eti ucuz. Temizlenmiş hindi etinin kilosu marketlerde 15-16 liraya satılıyor. 5 kiloluk bütün hindi 80 lira.

Türkiye’de eskiden beri köylerde hindi üretilir. Ama ilk entegre hindi tesisini Bolu’da, 1995 yılında, ziraat mühendisi Şerafettin Erbayram kurdu. Sadece hindi eti üreten diğer büyük bir entegre tesis Alp Hindi. Daha sonra, beyaz ve kırmızı et üretimine ek olarak entegre tesislerde hindi üreten iki büyük kuruluş var. Bunlar Banvit ve Pınar.

Sayın okuyucularıma neşeli bir yılbaşı gecesi ve yeni yılda sağlık ve iyilikler dilerim. 

Minik Serçe olarak ada bilinen "Sen Ağlama" şarkısını söyleyen şarkıcı kimdir?
©Copyright 2016 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.