Kültür Sanat Hindistan ritimleri CRR'de

Hindistan ritimleri CRR'de

08.10.2008 - 15:28 | Son Güncellenme:

Deepak Ram, son albümü “Steps” (Adımlar) ile 14 'Ekim'de Cemal Reşit Rey Konser Salonun'da

Hindistan ritimleri CRRde

Kuzey Hindistan geleneksel müzikleri, akustik fusion çalışmaları, jazz albümleri ve özgün besteleri ile dünyaca taninan bir sanatçı. Deepak Ram İki binli yilların başında ABD’ye yerleşen Güney Afrika doğumlu sanatçı Hintli bir aileden geliyor.

Haberin Devamı

Deepak’in müzik yaşamı 1985 yılında bansuri (bamboo’dan yapılan flut) ve tabla (perküsyon) çalışmaları ile başlıyor. O zamanki müzik öğretmeni ise Sri Jeram Bhana. Güney Afrika’da ırkçı Apartheid rejimi devam ederken, müziğe başladıktan iki yıl sonra Deepak, bansuri’yi daha iyi oğrenmek için Bombay’e gider ve Hindistan’nin en iyi bilinen bansuri yapımcısı ve öğretmeni Sri Suryakant Limaye’nin öğrencisi olur.

Aynı zamanda Pandit Vijay Raghav Rao’dan ders almaya başlar. Deepak’in rüyalarındaki ise yaşayan en önemli bansuri ustası Pandit Hariprasad Chaurasia’nin ogrencisi olmaktır ve 1981 yılında bu hayali gerçekleşir. 1981 de başlıyan bu öğretmen/öğrenci ilişkisi yaşam boyu devam edecek bir beraberliği başlatır. Deepak ayni zamanda Sri Yashwant Padhye’den tabla ve Pandit Rajaram Shukla’dan ses ve müzik teorisi dersleri alır.

Haberin Devamı

Deepak, 1996 yılında Güney Afrika’daki Rhodes Üniversitesinde Muzik konusunda master programını bitirir. Tez konusu ise Hint ve Bati Klasik müzikleri arasındaki bağlantıyı beste çalısmaları ile araştırmak üzerinedir. Deepak, Kuzey Hindistan classical müziklerinin ragalarını önemli muzisyenlerle hem albümlerinde hem de konserlerde icra etmişdir. Geleneksel muzik kayitlari arasinda Pandit Swapan Chaudhuri ile yaptığı “Prasad” (Nimet), Ustad Tari Khan ile “Samvad” (Sohbet) ve Pandit Anindo Chatterjee ile de “One Breath” (Bir Nefes) bulunmaktadir. Bu kayıtları takiben sanatçi Hindistan’da bir seri konser turnesi yapar.

Deepak’in diger müzik turlerinde sanatçılarla yaptığı çalışmaları ile dikkati çeker. Bunlar arasında caz piyanistlerinden Darius Brubeck ve Bheki Mseleku, Tunus’lu udi Dhafer Yousseff ve Güney Afrika’nin popular gruplarindan Tananas’da vardır. Deepak 1 Ocak 2000 tarihinde Guney Afrika’nin Apartheid doneminde sonraki ilk başkanı Nelson Mandela ve ikinci başkanı Thabo Mbeki’nin onuruna, daha önce Nelson Mandela’nin Apartheid zamaninda hapis yattığı Robben Adasında Güney Afrika’li müzisyen Sibongile Khumalo  ve Rwanda’li diva Cecile ile beraber bir konser verir.

Haberin Devamı

Deepak Ram 2000 yılında Londra’ya taşınır ve albüm çalışsmalarına başlar. Uluslararası ortamda konserlerinin yanısıra üniversitelerde de ders vermeye başlar. Daha sonra ABD’ye yerleşen sanatçı, Golden Horn Records plak şirketi ile çalişmalarına başlar. Kuzey Hindistan klasik muzikleri yanısıra Deepak sevilen ve kendi bestelerini içeren üc albüme daha imzasini atar, bunlar sırası ile “Flute for Thought” (Düşünmek için Flut), “Searching for Satyam” (Gerçeği Aramak), ve “Beauty in Diversity” (Farklılıkta Güzellik) albümleridir.

“Searching for Satyam” albümü 2000 yılında Güney Afrika nın en iyi albümü seçilir.

Albüm ve konser çalışmaları yanısıra Deepak, hem Hollywood hem de Hint filmleri için orijinal müzik çalişmalarıda yapmaktadır. Bu filmler arasında “The Fast And The Furious”, “Matrix Revolutions”, “India, Kingdom of the Tiger”, “Stealth” ve “Before The Rains”’de vardır. Deepak’in son albüm çalişması ise 2008 yılının başlarında yayınlanan “Steps” (Adımlar)  bir caz albümüdür.

Haberin Devamı

Bu albümde kendi iki bestesi yani sira John Coltrane ve Miles Davis’de dahil olmak üzere Amerika’li bestecilerin müziklerini icra eder. Bu album ABD’de ulusal basında ve caz takipcileri arasinda geniş bir yankı uyandırır.

Deepak Ram, Türkiye’de daha önce 2004 yılında Cemal Reşit Rey konser salonunda Abhiman Kaushal’la beraber bir geleneksel konser vermistir. Bu arada Golden Horn Records’in diğer muzisyenleri arasinda yer alan Türk müzisyenleri ile de müzik calışmalarına başlar. Usta kemencevi Ihsan Ozgen ve Neva Ozgen’le San Francisco, Washington DC, ve Boston gibi şehirlerde konserler verir.

14 Ekim’deki konserde Deepak Ram’in bansuri, sarod, arp, cello ve tabla için yazdigi yeni besteler icra edilecektir. Müzisyenler arasinda Deepak Ram’in Guney Afrika yasayan kardesi sarod ustasi Rabin Ram ve uzun yıllar Pandit Ravi Shankar’a tablasi ile eşlik etmiş olan Abhiman Kaushal yer almaktadır. Bu konserde, arp sanatçısı Bahar Goksu ve cello sanatçısı Yelda Özgen Öztürk Deepak Ram a eşlik edecektir.