Ebeveyn Hiperaktif çocuklar için yapılması gerekenler!

Hiperaktif çocuklar için yapılması gerekenler!

01.02.2017 - 11:00 | Son Güncellenme:

Hiperaktif çocukların hakimiyetini sağlamak oldukça zordur. Peki disiplini nasıl sağlamalıyız?

Hiperaktif çocuklar için yapılması gerekenler

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan, yani hiperaktif çocukları kontrol etmek oldukça zor olabilir. Hastalığın etkilerinden dolayı çocuklar neden cezalandırıldıklarını dinlemeyebilirler bile. Dikkatleri çok kolay dağılabilir ve belirli kuralların koyulması zorlaşabilir. Ancak bu vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelmez. Hiperaktif çocukları kontrol etmenin etkili yöntemleri mevcuttur.

Haberin Devamı

Öncelikle kaçınılması gereken bazı hatalar vardır. Bunlardan ilki çocuğa neyi yanlış yaptığını ifade etmemektir. Ceza vermek, çocuğa neyi yapmaması gerektiğini açıklar ama ne yapması gerektiğini açıklamaz. Sadece “bunu yapma” demekle kalmayın ve çocuğunuza onun yerine ne yapması gerektiğini de anlatın.

Kendinizi kaybetmemeye dikkat edin. Eğer çabuk kızıyorsanız, bağırmaya veya çığlık atmaya başlıyorsanız, çocuğunuz her seferinde siz bu aşamaya gelene kadar kendine çekidüzen vermeyebilir. Çocuğunuzu belirli cezalarla tehdit edip bunları uygulamamaktan kaçının. Eğer ebeveynler yapacaklarını söyledikleri şeyleri yapmazlarsa, çocuklar anlar ve buna göre davranmaya başlarlar.

Hiperaktif çocuk sahibi ebeveynler tedavi için sadece ilaçlara güvenmemelidirler. İlaçlar oldukça etkili olsa da sihirli haplar değillerdir ve her tedavi her çocukta aynı etkiyi yapmaz. Özellikle de anaokulu dönemindeki çocuklar davranış terapisinden oldukça fazla yarar görebilirler. İlaçla beraber bu tip tedaviler en etkili sonuçları verirler.

Haberin Devamı

Hiperaktif çocukları kontrol etmenin ilk adımı çocuğunuzun dikkatini çekmektir. Hiperaktif çocuklar dünyayı çok kolaylıkla unutabilirler ve buna siz de dahil olursunuz. Eğer sizi dinlemiyorsa kötü davranışı düzeltmeniz mümkün olmaz. Televizyonu, oyunları kapatın ve diğer çocukları odadan gönderin. Onun seviyesine inin ve gözlerine bakın. Ona neyi yanlış yaptığını, yerine ne yapması gerektiğini anlatın ve yaptığına uygun bir ceza verin.

Bir uyarı sistemi oluşturmak da size yardımcı olabilir. Hiperaktif çocuklar oldukça rutin odaklıdırlar. Her gün ödevin yapılacağı, odanın toplanacağı ve televizyonun izleneceği saatlerin belli olduğu bir program yaparsanız, çocuğunuz okula zamanında hazırlanmamak gibi yanlış bir şey yaptığında ceza alacağını daha net bir şekilde anlar.

Çocuğunuzla neyi yapmasını istemediğinizi konuşmadan önce kendinize onun yerine ne yapmasını istediğinizi sorun. Örneğin başka çocuklara vuruyorsa, “bizim ailemiz bu durumlarda sakin kalır” şeklinde açıklayın. Daha sonra bir tartışma sırasında diğer çocuklara vurmadığında onu ödüllendirin. İyi disiplin, iyi iletişim gerektirir. Çocuğunuzla iyi iletişim kurarsanız ve mantıklı beklentiler içerisinde olursanız, kısa bir süre sonra çocuğunuza daha az bağırıyor ve onu daha çok ödüllendiriyor olursunuz.

Haberin Devamı

Hemen Sağlık