Trabzon HİPERBARİK TIP ÜNİTESİ HAYATA DÖNDÜRÜYOR

HİPERBARİK TIP ÜNİTESİ HAYATA DÖNDÜRÜYOR

11.02.2016 - 14:13 | Son Güncellenme:

.

HİPERBARİK TIP ÜNİTESİ HAYATA DÖNDÜRÜYOR

Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi Uzmanı Dr. Gamze Çebi, Karadeniz Bölgesi’nde tek olan Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ünitesi’nin 2015 Aralık ayından itibaren hizmet sunduklarını hatırlatarak ünitenin özellikle kış aylarında soba ve şofben zehirlemelerine karşı önemli tedavi hizmeti verdiğini söyledi.
Bu günlerde özellikle soba ve şofben zehirlenmelerinde artış olduğuna dikkat çeken Çebi “Hiperbarik Oksijen Tedavisi’ni vurgun hastalığında, ülkemiz için büyük sorun teşkil eden soba - şofben zehirlenmelerinde, yara iyileşmesinin geciktiği durumlarda (diyabetik ve non diyabetik durumlar), kronik kemik iltihapları, osteonekroz olarak adlandırılan kemik ölümlerinde, ani görme ve işitme kaybı gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanmaktayız. Özellikle kış aylarında soba ve şofben zehirlemeleri nedeniyle merkezimize başvuran hastalarımızda artış oluyor. Vatandaşlarımız, zehirlenmelere karşı gerekli güvenlik önlemlerini almak hususunda duyarlı davranmalılar” dedi.
Hiperbarik Oksijen Tedavisi’nin süreci hakkında bilgi veren Dr Çebi “Hiperbarik Oksijen Tedavisi, basınç odasına alınan hastaya 1 atmosferden daha yüksek basınçta, aralıklı olarak yüzde 100 oksijen solutulması şeklinde uygulanan tıbbi tedavi şeklidir. Hastalar merkezimizde bulunan multiplace (çok kişilik) basınç odasında tedavi edilirler ve genelde maske yardımıyla oksijen solurlar. Basınç odasına girmeden önce hastalara pamuklu kumaştan dikilmiş özel giysiler giydirilir. Hastalar basınç odası içerisinde yer alan koltuklarda oturarak tedavi görürler. Ancak yatarak tedavi görmesi gereken hastalar sedye ile basınç odasına alınırlar. Tedavi süresi genellikle 2 saat olup hastalığın durumuna ve şiddetine göre değişmektedir” diye konuştu.
Soba zehirlenmesi nedeniyle bilinci tamamen kapalı olarak hastaneye gelen hastaların tedavi sonrasında yürüyerek hastaneden çıktığını ifade eden Dr. Çebi “Soba zehirlenmesi nedeniyle bilinci tamamen kapalı olarak hastanemize gelen hastanın tedavi sonrasında iyileştiğini görmek, ayağını kaybetme riski olan bir hastanın yürüyerek klinikten çıktığını bilmek bizim için tarif edilemez bir duygudur. Bu hizmetin Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kaşüstü Kampüsü’nde sunuluyor olması Trabzon ve bölge adına büyük bir ayrıcalıktır. Özellikli hizmet sunan Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp ünitelerinin ülke genelinde yaygınlaşmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.