Siyaset ‘Hırvatistan Kudüs tutumunu gözden geçirecektir’

‘Hırvatistan Kudüs tutumunu gözden geçirecektir’

10.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic’i Ankara’da ağırladı.

‘Hırvatistan Kudüs tutumunu gözden geçirecektir’

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından yapılan ortak basın toplantısında Erdoğan, BM Genel Kurulu’ndaki Kudüs oylamasında çekimser kalan Hırvatistan’ın bu tutumunu gözden geçireceğine inandığını ifade etti. Erdoğan, özetle şunları kaydetti:
ORTAK HEDEFLERİ PAYLAŞIYORUZ: Balkanlarda barış, istikrar ve refahın yaygınlaştırılmasında Hırvatistan ile olan işbirliğimize önem veriyoruz. Siyasi ilişkilerimizdeki olumlu atmosferin ekonomik ve ticari ilişkilerimize de yansıtılması gerektiği konusunda hemfikiriz.
KUDÜS MESAJI: 21 Aralık’ta BM Genel Kurulu’nda Kudüs’e ilişkin karar tasarısının oylamasında özellikle geleceğe yönelik bundan sonra neler yapabiliriz, bunları da aramızda değerlendirme fırsatımız da oldu. Hırvatistan önümüzdeki süreçte, Kudüs konusundaki tutumunu inanıyorum ki yapıcı bir anlayışla gözden geçirecektir. İçinde bulunduğumuz hassas dönemde tüm ülkelerin İsrail-Filistin sorununun çözümünü zorlaştıracak adımları atmaktan kaçınması gerektiğini düşünüyorum.
ÜÇLÜ MEKANİZMA ÖNEMLİ: Bosna-Hersek’in ekonomik ve sosyal kalkınması bağlamında geleceğe yönelik projeler geliştirmek için oluşturulan Türkiye-Bosna Hersek-Hırvatistan üçlü danışma mekanizmasının ilk zirve toplantısını önümüzdeki ay öncelikle dışişleri bakanlarımız bir araya gelmek suretiyle ardından liderler olarak bir araya gelmek suretiyle ele alacağız. Bu diyaloğu çok çok önemli buluyoruz.
VİDA TRANSFERİ ÖNEMLİ İTHALAT: (AB üyelik sürecinde Türkiye’nin yol haritası ne olacak?) Biliyorsunuz Beşiktaş, Hırvatistan milli takımının çok önemli oyuncusu Vida’yı transfer etti. Bu önemli bir ithalattı, Hırvatistan için de önemli bir ihracattı.

Haberin Devamı

‘Türkiye AB yolunda tutulmalı’

Kitarovic, “AB’nin uzun süredir Türkiye’yi bekletmesi ne kadar adil?” sorusuna, şu yanıtı verdi: “Bu sürecin, ne kadar adil davranılmadığını size hissettirebileceğini biliyorum. Türkiye’nin AB yolunda tutulması AB için hayati öneme sahip.”