Gaziantep Hku'da 'İslami Muhasebe Ve Finans' Konferansı

Hku'da 'İslami Muhasebe Ve Finans' Konferansı

28.10.2016 - 14:06 | Son Güncellenme:

.

Hkuda İslami Muhasebe Ve Finans Konferansı

Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde (HKÜ) Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılımıyla ’İslami Muhasebe ve Finans’ konferansı düzenlendi.
HKÜ’de düzenlenen İslami Muhasebe ve Finans konferansına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Milletvekili Ahmet Uzer, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür, HKÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu, HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, önemli protokol üyeleri, Türkiye’nin ve dünyanın etkili muhasebe ve finansman akademisyenleri, muhasebe ve denetim şirketleri, bürokratlar, muhasebeciler ve öğrenciler katıldı.
Konferansta, İslam Muhasebesi, İslami Denetim, iş etiği ve finansal raporlama konuları, konuşmalar, paralel oturumlar, çalıştaylar düzenlendi. Konferansın genel teması ’Dünya Genelinde İslam Muhasebe Standartlarını Teşvik Etmek’ olarak belirtildi.
“İslami finansal hizmetler sektörü her geçen gün kararlı adımlarla büyümektedir"
Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan’ın konuşmasının ardından HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz açılış konuşmasını yaptı. Yılmaz, “Batı ekonomilerinde 2007 yılından itibaren konut piyasasında başlayan ve finansal piyasalarda likidite krizine dönüşerek dalga dalga bütün dünyaya yayılan küresel finansal kriz, faize dayalı geleneksel ekonomik sistemin ne kadar yetersiz olduğunu gözler önüne sermiştir. Kapitalizmin küresel anlamda etkili olmaya başladığı XX. Yüzyılın başında yaşanan 1929 Dünya Ekonomik krizinden bu yana faiz tabanlı finansal sistemin sorunlarının çözülmesi ve alternatiflerinin bulunması için hükümetler, sektör paydaşları ve bilim camiası tarafından büyük bir çaba sarf edilmiş ancak geleneksel ekonomik aklın kısır döngüsü içindeki bu çabalar sonuçsuz kalmıştır. Saygıdeğer katılımcılar; günümüzde küresel finansal sistem yeniden şekillenmekte ve çok hızlı bir şekilde faizden bağımsız ekonomik modeller ulusal ve uluslararası düzenleyiciler tarafından hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. Son yıllarda alternatifler arasında küresel yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği enstrüman ise İslami Finansal varlıklar olmuştur. İslami bankacılık ve sigortacılığın toplam finansal sistem içindeki payı hızla yükselmekte, İstanbul ve Dubai gibi finans merkezlerinin görünümleri güçlenmekte, İslami finansal hizmetler sektörü her geçen gün kararlı adımlarla büyümektedir. Piyasa beklentileri 2020 yılına kadar küresel İslami bankacılık varlıklarının 3,4 trilyon doları aşacağı, küresel İslami reasürans pazarının ise 20 milyar dolara çıkacağı yönündedir” dedi.
"Türkiye gibi büyük ekonomiye sahip ülkelerde reel ekonominin hareketliliği kritik önem taşımaktadır"
HKÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu ise “Üniversite olarak, tüm öğrencilerimize her zaman teorinin yanında pratiği de öğretmenin ve bilgiyi hayatın içerisinde uygulayabilmelerini eğitim anlayışımızın en temel özelliği olarak görüyoruz. Bu anlamda gerçekleştirdiğimiz 2.ve 3. sınıftan itibaren her bölümde zorunlu stajlar, kuluçka merkezleri oluşumu, proje yarışmaları, ulusal ve uluslararası projelere katılım desteği, teknik geziler, saha çalışmaları, kariyer günleri, yabancı dil eğitimi, Erasmus anlaşmaları ve birçok sosyal, kültürel ve bilimsel etkinlik düzenlemekteyiz. Bugün yine önemli bir konuda farkındalık oluşturmak amacı ile Rektörlüğümüz ve Ziraat Katılım tarafından tertip edilmiş olan 2 günlük çalışma programıyla birlikte kapanışını gerçekleştirmek üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Türkiye gibi büyük ekonomiye sahip ülkelerde reel ekonominin hareketliliği kritik önem taşımaktadır. Eski dönemlerde aşırı yüksek faiz oranlarına karşı mücadele edemeyen reel sektör, ihtiyaç hissedilen yatırımları da gerçekleştirmekte kabiliyet gösterememekteydi. İslami muhasebe sisteminde faizden para kazanılması yasak olması ve katılım bankacılığın yatırımcıyı doğrudan bir paydaş olarak destekleyen bir model olarak tanımlandığı için bu yeni yaygınlaşmaya gebe bankacılık sistemini irdelemeye ve çalışmaya değer görmekteyiz. Bu vesile ile dün üniversitemizde başlayan ve devam eden oturumlarda; İslami muhasebe sisteminin nasıl çalıştığına, uygulanabilir olduğu ve olmadığı durumlara, katılım bankaları mevduat bankaları ile rekabet etmeli mi veya rekabet edebilir mi? Kar payının faizden farkı nedir? Murabaha sistemini mevduat bankalarının da uygulamaya başlamış olması gibi soruların ve konuya eleştirel yaklaşımlarında hocalarımız tarafından ele alındığı nadir sayıda düzenlenen çalışmalardan bir tanesini gerçekleştirdiğimize inanıyoruz” dedi.
İslami Muhasebe ve Finans konferansı plaket takdimi ile sona erdi.